Bugetul spitalelor e „în aer” pe luna decembrie
Banii de salarii sunt asigurați numai pentru luna noiembrie
Spitalele covăsnene se află în aceeași situație de supraviețuire ca și restul spitalelor din țară, iar singura certitudine pe care o au este că salariile pe luna noiembrie vor putea fi plătite. Pentru că, cel puțin teoretic, banii de salarii nu există pentru luna decembrie, fiind de așteptat ca atunci să aibă loc o nouă rectificare pentru acoperirea cheltuielilor aferente ultimei luni a anului.
Directorul medical al Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, ne-a declarat că la ultima rectificare Spitalul a primit banii de salarii și alte cheltuieli inclusiv pe luna noiembrie. Ce va fi în decembrie, nu se știe încă, dar Spitalul are un stoc bun de medicamente și materiale sanitare, așa că rămâne incert doar aspectul salariilor.
„Ce s-a primit acum se referă strict la salarii, căci pe investiții nu s-a dat nimic anul acesta de la Ministerul Sănătății”, a punctat Antal Álmos, precizând că Spitalul Judeţean a obținut în jur de 4.000 de lei din co-plata impusă anumitor categorii de pacienți începând cu această primăvară.
Nici bani, nici medici la Baraolt
La Baraolt, aceeași situație – Casa de Asigurări a promis efectuarea plăților pe cazurile prevăzute în contract, iar managerul Dávid György spune că aceste cazuri se vor realiza, cu siguranță, dacă nu se vor depăși chiar.
„Avem banii pentru salarii și tichete de masă pentru luna aceasta, vor fi și pe noiembrie, mai vedem ce se întâmplă în decembrie”, a spus Dávid György, menționând că Spitalul Orășenesc stă bine din punctul de vedere al materialelor sanitare, având încă destule pe stoc.
Mai prost se stă în privința medicilor, căci ar fi absolut necesari un pediatru, un neonatolog și un internist. Pentru tinerii absolvenți de medicină și rezidenți însă, Baraoltul nu e deloc atractiv, așa că nu prea există posibilitatea acoperirii deficitului de medici prea curând, cu toate că nevoie este.
Primarii din Zona Buzaielor, solicitați să sprijine Spitalul
Managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Cristian Cimpoi, ne-a spus că Spitalul a depășit deja cu 900 numărul de cazuri prevăzut în contractul cu Casa de Asigurări, semn că numai lipsă de pacienți nu duc. Financiar însă, e loc de mai bine, mai ales că și aici luna decembrie e descoperită. Situația e la fel și la Spitalul din Întorsura Buzăului, însă aici se încearcă o schimbare pentru viitor: implicarea comunităților locale în sprijinirea spitalului.
„Din cauza climei, la Întorsura Buzăului cheltuim anual în jur de 400.000 de lei pe lemne, pentru încălzire și apă caldă. Ne-am înțeles acum cu primarii din oraș și din jur – Barcani și Sita Buzăului, că de anul viitor ne vor sprijini cu lemne din fondul comunei, fiecare cum poate. Iar asta ne-ar mai ajuta să ”respirăm” pe viitor”, a arătat Cristian Cimpoi.
La Târgu Secuiesc continuă investițiile prin sponsorizări
Managerul Spitalului din Târgu Secuiesc, Kelemen András, este însă cel mai supărat dintre directorii de spitale din județ. Kelemen spune că nu e normal ca mereu, în fiecare an, medicii să se confrunte cu astfel de situații în sistem, trebuind să-și bată capul cu chestiuni pecuniare în loc să se concentreze asupra meseriei lor.
„Nu avem semnat contract pe ultimul trimestru, adică ultimele trei luni ale anului – octombrie, noiembrie și decembrie sunt neacoperite. Nu știu când și ce bani vom primi, iar situația generală e tot mai proastă, în condițiile în care ne-au scăzut numărul de cazuri și noi totuși am avea de lucru”, a explicat Kelemen, arătând că chiar dacă se va rezolva problema plăților în aceste ultime luni, asta se va face luându-se din bugetul de anul viitor, ceea ce va afecta în cele din urmă tot sistemul în sine.
Acesta a criticat din nou co-plata, din care a obținut în jur de 500 de lei lunar și pe care o consideră a fi doar o bătaie de cap în plus, din moment ce foarte multe categorii de pacienți sunt scutite de la plata acesteia.
Pe de altă parte, Kelemen András s-a arătat mulțumit de faptul că deocamdată Spitalul nu are datorii și că, din sponsorizări, s-a reușit repararea a două clădiri, refacerea acoperișului la Secția de Boli Interne și achiziționarea a două ecografe.
CAS susține că situația nu-i gravă
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Ghiță Drăgoiu, ne-a declarat că este important de știut că banii „tăiați” de la Ministerul Sănătății au ajuns la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În context, Drăgoiu a spus că nu vor exista probleme cu plata către spitale pentru luna noiembrie, urmând ca în decembrie să așteptăm o nouă rectificare.
Una peste alta însă, angajații din Sănătate se pregătesc de proteste. Ei doresc, printre altele, un contract colectiv sectorial, asigurarea banilor de salarii și funcționare până la finele anului, alocarea a 6% din PIB până în 2016 și, evident, salarii mai mari. După greva japoneză în care au intrat la jumătatea acestei luni, cei din Sănătate vor susține un marș de protest în București, pe 2 noiembrie.