Bucătar? Nu, un curs pentru gurmanzi!
Cele patruzeci de persoane care au participat la cursul de formare organizat de Școala Populară de Artă și Meserii și Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron”, au avut ocazia să constate că e cu totul diferit să înveți la școală decât să dobândești noi cunoștințe în cadrul unui curs de formare de specialitate.
Atractivitatea cea mai mare a cursului coordonat de maeștri bucătari Kovács Gábor Áron și Csucsi Antal rezidă în inovație: la cursul care s-a desfășurat pe parcursul a 4 weekenduri s-au înscris multe persoane, începând de la bucătari profesioniști, până la amatori entuziaști. Cei mai mulți cunosc agitația continuă din bucătăria marilor restaurante doar din serialele gastro-culinare: bucătăria școlii „Berde Áron” dădea un sentiment asemănător atunci când cei 22 participanți au încercat să și-le îndeplinească sarcinile practice. Bineînțeles, cursul a constat în cea mai mare parte din instruirea practică condusă de Kovács Gábor Áron, instruirea teoretică, de exemplu, calcularea caloriilor, fiind efectuată de Csucsi Antal. Cel mai important rezultat al cursului ar putea fi formarea viziunii participanților: să nu se concentreze asupra rețetei, ci să dobândească cunoașterea contextelor care servesc ca fundal teoretic pentru pregătirea mâncării și să le și încerce în practică.
Inovațiile tehnice nu cruță nici bucătăriile, astfel, nu este surprinzător faptul că participanții încearcă și tehnica de gătire sous vide. Esențialul tehnicii originare din Franța este că face o mâncare delicioasă chiar și din carne de calitate mai slabă. Carnea este introdusă în pungi de plastic care sunt vidate, apoi sunt introduse într-un recipient cu apă la temperatură constantă. Pe parcursul procesului cu durata de mai multe ore, carnea se înmoaie, sub efectul căldurii, au loc procese chimice, alimentul nu va deveni supra-gătit, fiind protejat de ambalaj. Operațiunea se termină cu o baie de gheață, urmată coacerea sau de servirea alimentului.
Pe lângă tehnici concrete, participanții au avut ocazia să cunoască noutățile bucătăriei continentale, fiind încurajați să experimenteze, pe lângă aromele tradiționale, și arome noi, atât în propriile bucătării, cât și ca oaspete ale unor restaurante.
Succesul cursului de bază demonstrează faptul că participanții solicită continuarea acestuia. În acest context, directorul Școlii Populare de Artă și Meserii, Gáj Nándor, a spus următoarele: „Suntem bucuroși pentru faptul că cursul are mai mulți înscriși decât locuri, ceea ce înseamnă că oamenii sunt deschiși față de inițiativa noastră și sunt dornici de a-și continua studiile”.
(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)