ACTUALITATE 19 decembrie 2012

Brazi puţini și scumpi la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 171 vizualizări

Un brăduț de un metru costă 50 de lei, iar un brad frumos de doi metri se vinde cu 200 de lei.

Brazi puţini și scumpi la Sfântu GheorgheCrăciunul se apropie cu pași repezi și tradiția spune că în fiecare casă ar trebui să aibă loc un brad împodobit, acesta fiind ornamentul principal al sărbătorilor de iarnă. De altfel, se spune că Sărbătorile nici nu mai au magie dacă în casă nu se simte mirosul bradului, al cetinei, spunându-se că bucuria adevărată a Crăciunui nici nu poate fi simțită dacă nu avem un brad în jurul căruia să ne adunăm și sub care să ne găsim cadourile. Apărut pentru prima oară în Europa, bradul de Crăciun a fost inițial confecționat din... pene de gâscă colorate, însă apoi s-a ajuns la brazii naturali care, nu-i așa, oferă un sentiment unic de prospețime și autenticitate. Cert este că, indiferent ce am alege, ne place să avem bradul în case și cum mai e doar foarte puțin până la Crăciun, cursa spre bradul cel mai potrivit a început deja. Oferta comercianților din Sfântu Gheorghe nu este însă prea generoasă și nici prea ieftină, așa că tot mai mulți oameni lasă cumpărarea bradului pe ultima sută de metri, în speranța că vor avea un câștig măcar la preț.

În Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, brazii de Crăciun sunt scumpi la vedere și ard la buzunar. Ieri la prânz, în piață erau în total vreo 15 brazi, iar prețul lor era – în opinia clienților, destul de piperat. Un brăduț de un metru costă 50 de lei, iar un brad frumos de doi metri se vinde cu 200 de lei. Fiind în piață, se poate negocia, însă vânzătorii nu prea lasă din preț. Ceva mai ieftini, cam la 30 de lei, sunt molizii, însă clienții ar dori brazi, dacă se poate și frumoși, și ieftini.

Clienții se uită, întreabă, aleg și plătesc... ori pur și simplu peacă. Întrebat despre cum i se pare oferta, un bărbat ne-a spus că deși bradul este scump, îl cumpără pentru bucuria copiilor.

„Îl cumpăr de acum, chiar dacă e cam scump, pentru că anul trecut ne-am trezit în ziua de ajun că nu avem brad. Pentru copii mai mult, deși trebuie să mărturisesc că nici eu nu concep Crăciunul fără brad în casă” – spune şi o doamnă, care tocmai a dat 70 de lei pe un brad.

„M-am uitat la ofertă și nu e prea variată. Eu caut un brad frumos, des, așa că am să mai aștept câteva zile, poate or să mai apară”, ne-a spus un alt domn, care după ce a prospectat oferta s-a îndepărtat ușor abătut, cu mâinile în buzunar.

Brazii artificiali, investiţie pe termen lung

Cine nu vrea brad natural poate cumpăra unul artificial – avantajul nu e tocmai prețul ci economia care se face în timp, plus că odată cumpărat bradul, ești scutit pe viitor de alte drumuri sau cheltuieli. Ofertele de brazi artificiali sunt mai mult decât variate, iar brazii artificiali au ajuns să se găsească atât în hypermarketuri cât și în magazinele de cartier sau pe Internet, de unde pot fi comandați online. În cazul brazilor artificiali, oferta e și mai variată decât în cazul brazilor naturali – mărimi din cele mai diverse, în timp ce prețurile încep de la 20 de lei pentru un brăduleț mic, ce poate fi pus pe masă și ajung la 350 de lei pentru un brad mare și bogat a cărui singură deosebire față de unul natural este lipsa mirosului de cetină. Comercianții spun că de la an la an vânzările cresc la brazii artificiali, în special pentru că aceștia pot fi folosiți trei-patru ani la rând și nu fac mizerie, așa cum se întâmplă în cazul celor naturali.

„Am un brad artificial pe care l-am cumpărat acum un an și am dat 50 de lei pe el. Este bogat și confecționat dintr-un material de calitate, nu din plastic banal, iar atunci când îl desfac și-l împodobesc cu greu îți dai seama că nu e natural. Mie îmi place foarte mult, nu lasă mizerie și în plus nu trebuie să-mi bat capul cu bani de brad și căutatul de brad prin piețe”, ne-a spus Ioana, mândră de faptul că ea își poate împodobi deja bradul și îl va putea ține așa până după Anul Nou, căci nu se va scutura, nu se va usca și nu va face mizerie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.