ACTUALITATE 20 octombrie 2015

Bodoc, comuna care a înflorit prin fonduri europene

de Mirela Cara Dragu | 2164 vizualizări

Cine merge în comuna Bodoc va observa cu siguranță nu doar curățenia care domnește pe toate străzile, ci și faptul că toate clădirile importante din localitate sunt puse la punct. Un exemplu în acest sens, pe lângă clădirea Primăriei, este cea a căminului cultural proaspăt renovat, care tronează undeva în mijlocul satului parcă în semn de mândrie pentru comunitatea care locuiește aici.

Deși este o localitate rurală cu o populație de 1.100 de persoane și nu beneficiază de mai multă atenție din partea Guvernului decât alte sate și comune din țară, Bodoc se diferențiază de multe dintre acestea prin faptul că are străzi asfaltate, cu iluminare corespunzătoare și canalizări pentru apă curentă, precum și un teren de sport, stații de autobuz acoperite și puncte de reciclare selectivă a peturilor, sticlei și hârtiei.

Toate acestea sunt posibile datorită implicării active a primarului Fodor István care, dându-și seama că din banii veniți de la Guvern și din fondurile proprii nu va putea moderniza nicicând comuna în fruntea căreia e află, a găsit soluția în atragerea de fonduri europene. „Noi întotdeauna avem pregătite programe și documentații pentru anumite lucrări, căci nu știi niciodată când apare un proiect european și vrem să fim pregătiți. Noi până în prezent ce ne-am propus am și făcut”, spune cu mândrie primarul din Bodoc, care ne-a informat că majoritatea lucrărilor făcute în comuna Bodoc au fost făcute din bani obținuți de la Uniunea Europeană prin diferite programe. „Din programul „Măsura 322”, am făcut în satul Bodoc 5,5 km de drumuri și străzi asfaltate. Tot satul avem canalizare, apă și asfalt peste tot. La Olteni și Zălan avem și acolo apă și conducte introduse la fiecare casă”, a precizat Fodor István, care este hotărât să modernizeze în continuare și satele Olteni și Zălan, care aparțin de comuna Bodoc.

În timp, locuitorii de aici au fost obișnuiți să mențină curățenia în sat și să procedeze la reciclare selectivă. „Am avut multe probleme și am dat și multe amenzi. APM poate să vă spună că la Bodoc au fost amendați oamenii pentru că au aruncat gunoiul în pârâu. Cea mai mare amendă a fost de 500 de lei. Dar acum toată lumea respectă mediul şi curăţenia”, ne-a spus primarul.

Fodor István e unul dintre cei mai vechi primari din judeţ, conducând comuna Bodoc de aproape 20 de ani

Microbuz special pentru persoanele cu dizabilități

Acesta acordă o atenție deosebită și persoanelor cu dizabilități pentru care a reușit să achiziționeze un microbuz special dotat cu un lift pentru oameni cu handicap locomotor. „Dacă avem bolnavi care nu se pot deplasa decât cu scaunul rulant, atunci când au nevoie să fie transportați la spital se folosește fără problemă această mașină”, ne-a spus primarul pentru care oamenii cu handicap sunt la fel de importanți ca și cei valizi. Dovada în acest sens este faptul că atât la sediul Primăriei, cât și în alte instituții din sat a construit rampe corespunzătoare și WC-uri adaptate și persoanelor utilizatoare de scaun rulant. „Eu cred că oamenii care se deplasează în scaun rulant trebuie ajutați să ducă o viață normală, ca noi toți. De aceea încerc pe cât posibil să le facilitez accesul în cât mai multe locuri să nu simtă că sunt dezavantajați. De aceea am cumpărat și microbuzul cu lift special”, este de părere Fodor István.

Promotor al unei vieți sănătoase într-un mediu curat și sănătos, edilul comunei Bodoc a amenajat și un teren de minifotbal și o sală de sport, tot pe bani europeni. „Anul acesta am avut noroc că prin GAL am câștigat un teren de minifotbal cu gazon sintetic și renovarea căminului cultural de la Bodoc. A fost o finanțare 100%. Încă nu am primit banii, dar noi din rezerva fondului pe care l-am avut am plătit totul și acum așteptăm să primim vreo 400 de mii de lei. Să primim înapoi pentru lucrările pe care le-am efectuat. Am avut și un teren de handbal în spatele sălii de sport care aparține și școlii, care nu prea a putut să funcționeze pentru că era prea vechi. Acum am amenajat totul și copiii pot să facă orele de sport și afară și înăuntru pentru că avem și sală de sport și avem și terenul de minifotbal. Dar după masă sunt echipe de fotbal și de aici și din Sfântu Gheorghe, care plătesc 80 de lei pe oră și vin și joacă fotbal pe terenuri și afară și înăuntru și mai ajută și la buget”, ne-a informat el.

Aflat la conducerea comunei Bodoc de aproximativ 20 de ani, primarul Fodor István este unul dintre cei mai apreciați edili, fiind mereu ales cu un procent mare și, ceea ce e și mai important, neavând niciodată un contracandidat pentru postul lui.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.