Ministrul, spitalul și bisericuța
Vizita ministrului Sănătății la Covasna a avut și un alt scop, nu doar legat de COVID-19
Un teren de câteva hectare, în prezent aflat în paragină, din curtea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din orașul Covasna, ar urma să fie transformat în spațiu de recuperare spirituală. Aici se va construi un lăcaș de cult, care va servi și ca centru de cultură, cu ateliere de cusut ii sau pictură pe sticlă, pentru pacienții care ajung în renumita stațiune la tratament. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a dat vineri, când a fost la Covasna, acordul pentru ca acest proiect să demareze.
O cruce înfiptă în pământul pe care urmează să fie construită Biserica din curtea Spitalului de Cardiologie a fost simbolul care începând de vineri marchează oficial faptul că ministrul Nelu Tătaru și-a exprimat acordul ca acest proiect, visat de vreo 7 ani de cei ai locului, să înceapă să prindă un contur.
Pe lângă acest gest simbolic, vineri s-a discutat și despre documentele necesare începerii acestei construcții, despre actele de proprietate ale terenului, respectiv despre faptul că urmează să se pună pe hârtie un proiect, iar apoi să se obțină autorizările și tot ce ține de documentație.
Paraclisul actual, spațiu impropriu pentru bolnavii de inimă
Ideea de a se construi un loc de rugăciune la Spitalul de Cardiologie a apărut în urmă cu 7 ani, chiar când a luat ființă Paraclisul existent astăzi. Despre acesta, coordonatorii spun că este un spațiu impropriu pentru bolnavii de inimă, fiind amenajat într-o cameră de câțiva metri pătrați, în loc să fie într-un loc aerisit. Ca să ajungi aici, trebuie să intri într-o clădire a spitalului, să treci de uși albe de salon, pe lângă dozatoare cu dezinfectant și prin miros de clor.
Nimic rău în asta până la urmă, doar că e neașteptat tabloul care se arată în fața ochilor când treci de ușile maro de termopan, ca un portal între profan și sacru. Zecile și sutele de icoane care ies în fața celor care trec prin acest labirint și rândurile de bănci, fac din paraclis un loc primitor, mai ales prin căldura preotului care slujește aici. Dar, chiar și așa, tot rămâne în urmă o senzație de insuficiență, că ar fi loc de mai mult.
„Astăzi s-a împlinit un vis al nostru pe care îl avem de aproape 7 ani, de când Ioan Mitropolitul Banatului a binecuvântat locul și paraclisul în care ne aflăm în acest moment și în care slujim în spital. Din ziua inaugurării paraclisului el a afirmat că acesta este un spațiu provizoriu, dat fiind contextul în care ne aflăm, un spital de renume național și chiar de peste hotare, cu peste 16.000 de pacienți care se perindă anual prin acest spital, majoritatea creștin-ortodocși. Dar, trebuie să spunem, paraclisul este deschis tuturor celor care doresc să se închine și să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Au fost și catolici la slujbe, și reformați, inclusiv un preot evanghelic. (...) Avem mărturii ale celor care au trecut pe aici și spun că paraclisul este a doua lor casă. De la an la an, paraclisul s-a demonstrat a fi neîncăpător, cu toate amenajările pe care le-am făcut. (...) Anul trecut, de 10 noiembrie, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit prima liturghie arhierească în paraclisul spitalului de Cardiologie, iar cu această ocazie a dat binecuvântarea oficială pentru ridicarea Bisericii și iată, la un an și trei zile avem confirmarea și prin aprobarea ministrului. Preasfințitul nostru Andrei al Covasnei și Harghitei ne susține și ne binecuvântează pentru construcția acestei bisericii”, ne-a declarat vineri, după ce s-a încheiat vizita ministrului Tătaru, Cristian-Anthonio Pintrijel, preotul misionar de caritate de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculara „Dr. Benedek Géza”, administratorul Capelei „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Covasna.
În același context, al vizitei ministrului, și Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna, a motivat ideea de a susține o astfel de construcție în incinta spitalului de Cardiologie.
„Am discutat și de un aspect mai de suflet, pentru că prin acest spital trec anual aproximativ 16.000 de pacienți, majoritatea oameni cu diferite afecțiuni, care au nevoie și de o stare de spirit bună, au nevoie de un loc de rugăciune. Am discutat astăzi despre construcția unei capele, o bisericuță, un loc de rugăciune, în incinta Spitalului de Cardiologie. Domnul ministru a fost de acord cu această propunere a noastră. Astăzi s-au făcut primii pași în această direcție și vă putem spune că s-a înfipt și crucea de bază pentru această bisericuță. Sperăm ca lucrurile să meargă într-o direcție bună, sperăm să putem duce la final proiectul acesta, cu sprijinul domnului ministru și cu sprijinul doamnei manager. Este important pentru comunitatea românească din Covasna să aibă un loc de rugăciune, pentru că suntem, să zicem așa, parte din ortodoxia acestui oraș și practic oamenii care vin la tratament aici sunt suferinzi, care au nevoie de o alinare sufletească”, a spus vineri, pentru Observatorul de Covasna, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian.
Tot acesta a precizat și că discuțiile cu ministrul Sănătății vizavi de noua bisericuță au fost inițiate în urmă cu două luni, dar au fost concretizate vineri.
„Urmează să se verifice foarte bine care sunt documentele necesare, pașii pe care trebuie să îi facem și chiar am discutat cu managerul spitalului, să aibă ca prioritate demararea acestui proiect. (...) Problema se pune dacă în situația de pandemie îl putem demara. Noi ne dorim să înceapă undeva în primăvara anului viitor”, a mai spus Olimpiu Floroian.
Ce treabă are cu politica
Întrebat în ce măsură își asumă PNL realizarea acestui proiect, Floroian a precizat că nu își dorește politizarea acestui spațiu, dar că va acorda sprijin atât timp cât va fi nevoie. „Este un proiect care nu trebuie politizat. Noi nu spunem că PNL Covasna face acest loc de rugăciune. Spunem doar că ne implicăm, fiind partidul de guvernământ, în construcția unei bisericuțe care este necesară pentru cei care trec prin spitalul de cardiologie”, a fost răspunsul acestuia.
Și preotul de la spital a ținut să puncteze că acest acord al Ministerului Sănătății, mijlocit de PNL Covasna, nu ar trebui interpretat că Biserica este de partea unui partid sau a altuia.
Centru cultural și spiritual
Toți cei implicați oficial în realizarea acestui proiect au ținut să puncteze că viitoarea construcție nu va fi doar o biserică ortodoxă, ci și un centrul cultural pentru pacienții adulți și tineri.
„Nu va fi doar un loc de rugăciune. Este stabilit să aibă în interior și o cameră pentru copii, unde aceștia vor putea face activități de pictură și chiar de cusut ii”, a spus Olimpiu Floroian.
„Avem o secție de recuperare cardiovasculară copii și o secție de recuperare neurologie copii cu o durată mare de spitalizare, 16, respectiv 20, 30 de zile. Pacientul copil trebuie să beneficieze de suport spiritual, psihologic și de diverse activități pentru a trece mai ușor de această perioadă de recuperare”, a explicat și managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.
Preotul Pintrijel a vorbit și de o viziune mai extinsă a ceea ce va însemna acest spațiu din curtea spitalului, care acum arată mai degrabă ca un loc părăsit, al nimănui.
„Sunt cel puțin 4 hectare care nu sunt îngrijite, teren este și ne dorim, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca această biserică să nu fie strict pentru slujbe, ci să fie o biserică în care să putem face activități cultural-artistice, pentru pacienți, pentru doritori, pentru pacienții adulți, dar și copii, iar biserica va fi deschisă tuturor celor care vor dori să vină. În timp ne dorim ca acest loc, care zace în paragină, să îl transformăm într-un parc frumos, cu tot ceea ce este necesar, o cișmea, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă în pădure după un pahar de apă de izvor, un loc de joacă pentru copii. Adică să fie un spațiu în care oamenii, pe lângă această întâlnire cu Dumnezeu în cadrul acesta bisericesc, să aibă întâlnire cu Dumnezeu în creația în care este atât de minunată de jur împrejur”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, preotul misionar de caritate de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”.
Administratorul Paraclisului ne-a spus vineri și că își dorește ca pe viitor să înființeze, în cadrul aceluiași proiect, și un cerc de muzică, o bibliotecă, o sală de întâlniri cu tinerii, cu adulții, proiecții de film, ateliere de pictură pe sticlă și alte asemenea activități. „Va fi un spațiu în care să îți fie drag să stai, fie în biserică și pe lângă biserică, prin care să te bucuri de frumosul acesta divin”, a punctat preotul.
Sursa de finanțare va fi una privată, în sensul că, spun coordonatorii, va fi construită din donații venite de la pacienții care au trecut pe la Covasna, dar și de la firme private.
„Dacă la 7 ani, iată, vedem, într-un fel acest vis cumva oficializat, ne dorim peste câțiva ani să putem să vedem roadele acestei stăruințe a noastre. Pentru că au fost și sunt foarte multe piedici, intimidări, dar ceea ce m-a făcut să merg înainte este voința foarte mare a oamenilor. Repet, e vorba de mii de oameni din toată țara și de peste hotare, care așteaptă doar un click să le dau și ca o „armată” a lui Dumnezeu, vor fi alături de acest proiect și să dea Dumnezeu să îl vedem materializat, pentru toți cei care vor trece pe aici, indiferent de culoarea sângelui, etnie, religie, partid etc.”, a spus preotul.
Sunt mulți specialiști care afirmă că la pacienții bolnavi, care au nevoie de recuperare, un psihic bun ajută în mare parte la vindecare. Deci acest proiect ar putea face „miracole”, cum s-ar zice. Dacă vor fi concretizate, planurile prezentate vineri la Covasna pot să mai aducă niște alinare bolnavilor. Atât timp cât acolo va fi, așa cum s-a zis, un spațiu al vindecării nu doar fizice, ci și spirituale, al îngăduinței, prieteniei, încrederii și timpului petrecut cu folos. Și mai ales, atât timp cât nu se vor neglija nici necesitățile și investițiile în sistemul sanitar. Nu sunt puține. Nici de azi, de ieri.