Biomasa – o afacere verde
Asociația „Green Energy” a lansat miercuri proiectul „Biomasa – o afacere verde”, implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia. Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2014 – aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.
Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivel comunitar bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei. Activitățile proiectului cuprind dezvoltarea de idei de afaceri în vederea generării de noi eco-întreprinderi de-a lungul lanțului valoric al biomasei; activități de informare; furnizare de consultanță și traininguri, precum și armonizarea intereselor actorilor în domeniu și dezvoltarea Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy prin intermediul expertizei norvegiene.
De asemenea, cei de la Green Energy și-au propus dezvoltarea unui sistem de încălzire pe biomasă la nivel comunitar prin implementarea unui model pilot în județul Covasna, Regiunea Centru. Urmează a fi identificată administrația publică locală unde va fi realizat acest model și încheierea unui acord privind implementarea și sustenabilitatea modelului creat.
„Sistemul va integra verigile cheie din lanțul valoric al biomasei lemnoase: cultivarea de salcie energetică cu scopul obținerii de biomasă lemnoasă, colectarea și măcinarea deșeurilor lemnoase cu scopul obținerii de biomasă, instalarea și punerea în funcțiune a unei centrale termice cu cazan pe biomasă” – a declarat managerul proiectului, Vajda Lajos.
Acesta a mai spus că sistemul de încălzire pe biomasă la nivel comunitar va reprezenta un model de bună practică, care urmează a fi supus atenției factorilor decizionali pentru replicabilitate în alte localități din țară. Vajda a dat și exemple de prețuri pentru administrațiile publice locale care se vor arăta deschise pentru acest proiect: plantația de salcie energetică pe o suprafață de 3 hectare înseamnă o investiție de 10.000 de euro, la asta se adaugă achiziționarea unei mașini de tocat, care costă între 10.000 și 100.000 de euro, și centrala termică – de la 20.000 de euro în sus.
Prezent la lansarea proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy Iosif, a spus că instituția pe care o reprezintă va sprijini implementarea acestor proiecte și le-a propus celor de la Green Energy să organizeze întâlniri zonale la care să le prezinte primarilor și președinților composesoratelor acest proiect.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni având o valoare totală de 219.500 euro, din care grant 190.000 euro.