Biletele la băi – tratament și recreere pentru pensionari
Potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, începând din data de 16 februarie, pensionarii vor beneficia de primul sejur de tratament balnear, iar în acest an vor fi în total 19 serii de bilete de tratament. Dacă unii își fac deja bagajele, alții așteaptă și spun că speră să plece la toamnă în una din stațiunile balneare.
16 zile de sejur
Pot beneficia de tratament balnear pensionarii și asigurații din sistemul public de pensii, în limita locurilor disponibile. Biletele de tratament sunt acordate în baza criteriilor stabilite anual.
„Cererile se depun la Casa Judeţeană de Pensii Covasna, pentru tot cursul anului 2015. Durata de sejur este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile. În perioada imediat următoare, urmează să fie demarate procedurile de acordare a biletelor de tratament. Cei care au solicitat bilet pentru această primă serie, deja se pot informa despre posibilitatea ridicării biletului. Pentru acest prim sejur judeţului nostru i-au fost repartizate un număr de 6 locuri pentru Hotelul Dacia din Covasna unde sunt tratate cu succes afecţiuni cardio-vasculare, respectiv 4 locuri pentru staţiunea 1 Mai, hotelul Ceres unde cu ajutorul apei termale sunt tratate afecţiuni reumatismale” – a declarat reprezentanta Casei Județene de Pensii Covasna, Köllő Piroska.
Urmează licitația publică
În cursul lunilor februarie şi martie vor fi alocate bilete de tratament în unitățile proprii ale Casei Naționale de Pensii Publice, respectiv în stațiunile Amara, Bala, Bizusa, Buziaș, Covasna, Geoagiu, Olănești, Lacul Sărat, Nicolina Iași, 1 Mai, Pucioasa, Moneasa, Sărata Monteoru, activitatea în aceste stațiuni fiind realizată de Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperator din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice. Casa Națională de Pensii Publice urmează să demareze procedura de licitații pentru achiziția publică de servicii de tratament balnear cu operatorii de servicii pentru celelalte stațiuni din țară, după care CJP va face public numărul locurilor disponibile la fiecare stațiune în parte. Anul trecut acest lucru a avut loc în luna mai.
Există interes
Potrivit spuselor reprezentantei CJP, Köllő Piroska, pentru anul 2014 au fost repartizate 1.756 de bilete de tratament, din care au fost valorificate 1.559 bilete pe următoarea structură: 1.521 de bilete pentru pensionari şi 38 de bilete pentru persoane asigurate. Staţiunile pentru care au fost înregistrate cele mai multe solicitări au fost Covasna, Tuşnad şi Băile Felix. La acordarea biletelor de tratament cei de la Casa de Pensii au în vedere mai multe criterii, printre care pensia solicitantului sau dacă acesta a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani.
Vacanța mult visată
Pensionarii se bucură de aceste oportunități nu numai pentru tratament, ci și pentru recreere. Soții Ion nu au mai fost de ani buni la băi, iar anul acesta spun că vor face un sacrificiu pentru a merge la tratament la Covasna. „Nu mergem departe, au apus vremurile în care mergeam prin țară în stațiuni. La vremea aceea am fost în fiecare an undeva vara și undeva iarna, de obicei la mare și la Felix. Acum ne mulțumim și cu Covasna, avem probleme de sănătate și sperăm să ne tratăm, să ne mai revină puterile. Ne ajută copiii, ei lucrează în Spania, ne trimit bani și așa putem să ne mai recreăm și noi. Ne-am propus să mergem în toamnă” – ne-a spus domnul Ion. Acesta a adăugat că stațiunea Covasna i-a fost recomandată de vecini, pensionari și ei, care i-au spus că atât serviciile medicale, cât și cele de cazare sunt bune.
Alții nu își permit
Doamna Magdalena, o pensionară din Sfântu Gheorghe, spune că și-ar dori să meargă la tratament, însă nu are posibilitate financiară. „Abia îmi ajung banii pentru utilități, medicamente și mâncare, nu am cum să plec la tratament. Ar fi bine pentru că sufăr de mai multe boli, am reumatism sever și sunt și cardiacă, însă dacă nu se poate, nu se poate. Ultima dată am fost la băi acum 20 de ani, atunci am mers la Sovata. A fost frumos, mi-a plăcut, m-aș duce și acum. Atunci nu eram singura, soțul trăia și era altă viață. Acum sunt uitată de lume, copiii au plecat fiecare la casa lui, și eu am rămas singură, mă chinui de pe o zi pe alta” – spune femeia.
Prețul biletelor este în jur de 1.400-1.500 de lei, în funcție de clasificarea hotelului, iar pensionarii plătesc maximum jumătate din acest preț, în funcție de venituri.