ACTUALITATE 17 decembrie 2013

Bilanțul aleșilor în Parlament – multe vorbe, mai puține realizări

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1401 vizualizări

deschidere

Deputații și senatorii covăsneni se mândresc cu rezultate teoretice, județul însă nu vede prea multe roade

Un bilanț la final de an este inevitabil, pentru oricare dintre noi – și, de cele mai multe ori, dorința de autodepășire ne face să „marcăm” mai multe minusuri decât plusuri, mereu cu speranța de mai bine pentru anul care vine. Speranțe de mai bine au și parlamentarii noştri – că doar și ei sunt oameni, însă spre deosebire de cei mai mulți dintre noi, ei consideră că s-au achitat cu brio de obligațiile mandatelor în acest an legislativ și văd partea plină a paharului. Astfel, indiferent de câte interpelări sau inițiative legislative au avut și dacă au făcut sau nu ceva concret pentru cei în colegiile cărora au fost aleși, parlamentarii covăsneni par convinși că locul lor este la București, având fiecare o misiune specială. Unii susțin că și-au continuat activitatea parlamentară cu succes, în vreme ce pentru alții 2013 a fost o perioadă de acomodare, urmând să dovedească, începând cu anul viitor, cât şi ce pot face ei pentru județul Covasna; oricum ar fi, niciunul nu are nimic să-și reproșeze.

Deputatul Horia Grama (PSD)

Horia Grama se laudă cu 1,8 milioane de lei

În ultimul an, liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, aflat la al doilea mandat în Parlament, a avut 19 inițiative legislative, în grupuri formate alături de alți parlamentari. În aceeași perioadă, deputatul Grama a avut o singură luare de cuvânt – la momentul depunerii jurământului față de țară și popor și două interpelări adresate Guvernului. Interpelările s-au referit la plata abonamentelor pentru navetă elevilor din județul Covasna și criza asistenților maternali.

Deputatul Horia Grama se declară mulțumit de activitatea sa parlamentară din acest prim an al celui de-al doilea mandat și spune că cea mai importantă contribuție a sa în materie de legislație a venit la momentul modificării Legii Zilierilor. Mai mult însă, Grama se arată mândru de faptul că, în ciuda crizei, a reușit să contribuie la aducerea în județ a 1,8 milioane de lei. Deputatul recunoaște că sumele nu au fost foarte mari și că oricum s-au împărțit între comunitățile românești, dar crede că 2014 va fi mai bun și va aduce schimbări.

A fost un an destul de greu și bulversat de certuri politice și nici resursele nu au fost mari, pentru a avea rezultate palpabile pentru oameni. Consider că am contribuit la aducerea a 1,8 milioane de lei în comunitatea românească din Covasna, bani care au mers către continuarea unor lucrări de reabilitare și investiții începute deja”, a spus Grama.

În ceea ce privește neîmplinirile, deputatul PSD susține că acestea se leagă de recenta descentralizare a unor instituții. Am făcut lobby pentru menținerea complexului Clubului Sportiv Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe în interesul național, cred că așa ar fi avut un mai bun viitor. Dar nu am reușit acest lucru, autoritățile locale considerând că ele vor administra mai bine... rămâne de văzut”, a mai spus deputatul PSD.

Senatorul Marius Obreja (PNL)

Bobocul Obreja e... în acomodare

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, ajuns în Senat în urma redistribuirii voturilor, a contribuit în primul său an de mandat la 11 inițiative legislative, având patru declarații politice, trei interpelări și șapte luări de cuvânt în plen. Una dintre declarațiile sale politice a propus înfiinţarea unui sediu al Institutului Cultural Român (ICR) la Sfântu Gheorghe, însă ICR-ul local nu s-a concretizat.

Din punctul meu de vedere, acesta a fost un an de acomodare, cu activități diferite față de cele cu care eram obișnuit, cu alte provocări. Cred că am fost mai mult un boboc, sper că anii care vin să-mi ofere șansa de a face mai multe, deși ca inițiative legislative e mai greu să faci ceva individual, e mai mult o muncă a unui grup”, a spus Obreja, care nu a putut numi vreun lucru concret făcut pentru covăsneni.

Descentralizarea – victorie pentru UDMR

Senatorul UDMR Klárik László a avut anul acesta 7 inițiative legislative, o declarație politică și o interpelare. El spune că cea mai mare realizare a partidului din care face parte, și a lui ca senator, a fost legea descentralizării. „În programul campaniei mele electorale pe primul loc a fost reforma administrativă, și cred că am reușit să facem un pas important în acest sens prin legea descentralizării. Nu a fost ușor, am lucrat mult și a fost nevoie de un lobby puternic pentru a obține tot ce ne-am propus. Cred că în ansamblu a fost un an bun. Desigur, ne-am fi dorit mai multe, dar atâta s-a putut în opoziție” – ne-a declarat Klárik László. Acesta a spus că atât el, cât și colegii lui de partid au constituit o opoziție constructivă amintind faptul că atunci când nu au fost de acord cu părerea majorității, au votat împotrivă, exemplu în acest sens fiind Legea minelor, iar atunci când deciziile USL au fost agreate și de UDMR, au muncit împreună (descentralizarea). De altfel, de când s-a votat această lege, mai mulți politicieni UDMR vorbesc despre acest subiect, iar faptul că CSM Sfântu Gheorghe ajunge în administrare locală este o izbândă lung discutată.

Markó Attila luptă pentru limba maghiară

Deputatul UDMR Markó Attila, ales în Colegiul 1 Sfântu Gheorghe, spune că a încercat să se țină de promisiunile făcute în campania electorală, și va munci pentru acest lucru și în anul ce urmează. În 2013 Markó Attila a luat cuvântul o singură dată, a avut în schimb 17 propuneri legislative și 5 interpelări. Deputatul este secretarul Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, iar problema folosirii limbii maghiare în instituțiile publice este una dintre principalele lui preocupări.

„Am inițiat o propunere legislativă că cetățenii să se poată adresa Avocatului poporului în limba maternă. De asemenea am deschis un birou parlamentar la Sfântu Gheorghe și unul la Brașov, unde țin audiențe. În ceea ce privește anul care urmează, vreau să continui munca începută, voi depune o propunere legislativă cu privire la drepturilor copiilor cu dislexie, și vreau să intensific programul diaspora în județul Brașov” – spune Markó Attila, care nici el nu poate numi vreo realizare concretă pentru cei care l-au trimis în Parlament.

Deputatul UDMR Fejér László Ödön (Colegiul Târgu Secuiesc) a avut anul acesta opt propuneri legislative, opt interpelări, cinci luări de cuvânt și două declarații politice. Printre altele, acesta a inițiat legea cu privire la retrocedări, descentralizare, dar și un proiect prin care deputatul propune îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale.

Deputat cu ștate vechi, Márton Árpád a fost mai activ, acesta având 15 propuneri legislative în acest an, printre care una se referă la banii virați către Fondul Cinematografic. Împreună cu alți parlamentari, Márton cere ca televiziunile private, precum și postul de stat să vireze aceeași sumă către acest fond menit să sprijine cinematografia românească. Proiectul a fost respins de Senat și se află momentan la Camera Deputaților. În 2013, Márton Árpád a avut cinci întrebări, dar a luat cuvântul în plen de peste 40 de ori.

În concluzie, parlamentarii covăsneni – ca toți ceilalți, de altfel, se pricep de minune la vorbe. Oameni politici cu experiență sau nu, fiecare consideră că și-a făcut treaba în Parlament, amintesc despre interpelări și participări la grupuri parlamentare, însă dacă vine vorba despre a arăta concret cu ce au contribuit la bunăstarea județului, nici măcar nu-și asumă lipsa implicării, ci dau vina pe criză, evident. Vorbesc despre investiții sau lupta pentru drepturile minorităților, în vreme ce la nivel local amintesc de câte ori au ocazia de infrastructură proastă, lipsa locurilor de muncă și un potențial turistic cu care nu prea știm ce să facem, se pare, din moment ce l-am identificat de ani de zile dar nu știm să-l valorificăm.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nagy ralf, 18 decembrie 2013
Da, traim din ce ince mai bine. Dar mancam din ce ince mai putin sa facem economie, sa platim facturile la utilitati.
lili, 18 decembrie 2013
Adica, toti parlamentarii astia si-au facut treaba bine, numai romanii vor sa plece pe capete din tara asta satui de atata "bine" ! Oare cum or explica asta distinsii nostri parlamentari ?! Probabil citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.