ACTUALITATE 13 noiembrie 2023

Beneficiile unei expediții pe cel mai înalt vârf muntos din România

de Diana Pantelimon | 2945 vizualizări

O expediție pe un vârf înalt de munte poate aduce o serie de beneficii semnificative, inclusiv dezvoltarea fizică, dezvoltarea personală și creșterea conexiunii cu natura. Este o experiență care poate aduce împlinire și satisfacție, cu potențial de a schimba perspectivele și valorile personale. Asta au experimentat și militarii covăsneni, care, împreună cu colegi din țară și civili, cu ocazia Zilei Armatei Române, dar și a Zilei Vânătorilor de Munte, au continuat tradiția de a arbora drapelul național pe cel mai înalt vârf muntos din țară, Vârful Moldoveanu, din munții Făgăraș. S-a întâmplat pe 1 noiembrie a.c., pentru a 27-a oară.

Expediția pe cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraș, este un eveniment anual deosebit de important pentru comunitatea noastră. Tradiția a început în anul 1997, la inițiativa colonelului în rezervă Adrian Negoiță. Dacă de cele mai multe ori, drapelul a fost dus pe vârf de 2-3 persoane, anul acesta, 55 de aventurieri au participat la această expediție, chiar în ciuda unui timp nefavorabil.

În ziua de 1 noiembrie, grupul a pornit în ascensiunea pe Vârful Moldoveanu. Cu toate că vremea nu a fost prietenoasă, cu temperaturi scăzute și condiții meteo dificile, participanții nu s-au descurajat. Echipa a pornit cu determinare pe acest traseu dificil, fiind pregătită pentru a înfrunta orice obstacol pe drum.

„Totul a pornit în anul 1997, pe vremea când eram căpitan la Batalionul 22 VM din Sfântu Gheorghe. Sunt un mare iubitor de munte, de aceea am și lucrat la Vânătorii de Munte, și la acea vreme am simțit nevoia de a sărbători ziua armei, din care făceam parte, altfel decât se practica la acel moment, adică prin festivități de depuneri de coroane la monumente, simpozioane etc. Astfel, împreună cu doi ofițeri mai tineri, locotenentul Neamțu A. și sublocotenentul Zală A., am hotărât să executăm, în data de 3 noiembrie 1997, o ascensiune a Vârfului Moldoveanu, unde să arborăm și să lăsăm acolo pentru totdeauna un drapel al României. Doresc să spun că această expediție s-a făcut strict pe cheltuiala noastră, a participanților, fără vreo contribuție a unității din care făceam parte. De atunci, în fiecare an în data de 3 noiembrie, am executat această acțiune și am sărbătorit Ziua Vânătorilor de Munte la cea mai mare altitudine din România, expediția rămânând ca o tradiție. Începând cu anul 1998 s-a alăturat acțiunii camaradul meu mai tânăr, lt.col. Gaiță Liviu, la acea vreme fiind sublocotenent, cu care ani la rând am efectuat ascensiunea doar noi doi, și care are meritul de a fi păstrat tradiția aceasta frumoasă a Vânătorilor de Munte din Sfântu Gheorghe, eu mutându-mă la altă unitate, din Predeal. Am fost cel mai în vârstă participant la toate edițiile, din 1997, când aveam 33 de ani, și până anul acesta când mai am aproape o lună și împlinesc 60 de ani. Nu am reușit niciodată să conving pe cineva mai în vârstă ca mine să participe la acțiune”, ne-a povestit Adrian Negoiță.

Cu o varietate de vârste reprezentate în grup, de la cea mai tânără membră de doar 12 ani până la cel mai în vârstă participant aproape de vârsta de 60 de ani, expediția a fost cu adevărat un exemplu de unitate și determinare. Această diversitate de vârste a adăugat o notă specială evenimentului, arătând că pasiunea pentru munte și dragostea pentru țară nu cunosc limite de vârstă.

„Pe traseu am întâmpinat câteva dificultăți, dar am reușit să le înfrunt de una singură. Pe toată durata lui am simțit bucurie, tristețe, entuziasm, dar și frică. Nu am crezut niciodată că voi ajunge pe acest vârf! Sunt foarte mândră de mine și de ceea ce am realizat. A fost o experiență  uimitoare, unică și frumoasă”, ne-a împărtășit cea mai tânără participantă a expediției, Alexia Stroe, de 12 ani.

Printre cei care și-au depășit limitele în această expediție s-a numărat și subprefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

„Pe munte, colegii de expediție mă întrebau dacă e prima dată când urc pe Vf. Moldoveanu. Le-am răspuns că nu e prima, ci ultima dată. Asta pentru că pe de-o parte mi-am depășit limitele, în special cele fizice, iar pe de altă parte, sentimentul trăit pe <<acoperișul României>>, unul care nu poate fi descris, vreau să îl păstrez în dreptul unei experiențe unice. Însă în viață niciodată să nu spui <<niciodată>>, deci cine știe... Poate că totul a fost la superlativ și pentru că am fost alături de oșteni ai României, iar scopul expediției a fost arborarea Drapelului Național. De aceea, îi mulțumesc domnului comandant Gaiță și camarazilor domniei sale pentru excelenta organizare, pentru curajul de a mă fi cooptat în această expediție, dar mai ales pentru că s-au ținut întocmai de principiul «nu lăsăm pe nimeni în urmă!», iar eu am fost unul dintre principalii beneficiari”, ne-a spus Sebastian Cucu.

Participant pentru a cincea oară este Florin Năstase, plutonier la Batalionul 5 Rachete Sol-Aer ,,Horea” din Vâlcele. Și nu e întâmplător că a devenit deja o prezență constantă, pentru că, potrivit acestuia, experiența este una deosebită de fiecare dată, mai ales că aduce la un loc oameni, prietenii și încredere.

„Ca de fiecare dată, a fost o experiență deosebită, alături de un colectiv minunat. Îmi place foarte mult inițiativa domnului locotenent-colonel Liviu-Mihai Gaiță, pe care îl simt ca pe un părinte în aceste expediții. Este o activitate deosebită pentru noi, ca militari, dar nu numai. Eu sunt încântat și cred că aș putea să merg de două, trei ori pe an. Vreau să subliniez că invitațiile făcute prin grija domnului locotenent-colonel Liviu-Mihai Gaiță, ne fac o deosebită plăcere. Contează foarte mult să ai lângă tine oameni experimentați, de încredere, pe care să te poți baza. Suntem militari, dar înainte de toate suntem «oameni»”, ne-a declarat și Florin Năstase.

De zece ani este nelipsit la acțiune și Teofil Bularca, instructor la Baza de Perfecționare Vânători de Munte „Bucegi” din Predeal.

„Sunt bucuros că fac parte din tradiția Vânătorilor de Munte din Garnizoana Sfântu Gheorghe, începută acum 27 de ani, de a arbora drapelul național de Ziua Vânătorilor de Munte! Deși am ajuns la a zecea urcare pe cel mai înalt vârf din România, întotdeauna rămân fascinat de grandoarea muntelui, pentru că de fiecare dată ne surprinde cu ceva nou. De trei ani m-am mutat în garnizoana Predeal la Baza de Perfecționare Vânători de Munte și am răspuns cu bucurie și entuziasm în fiecare an la invitația camarazilor din Garnizoana Sfântu Gheorghe prin vocea domnului Locotenent-colonel Gaiță Liviu pentru arborarea Drapelului pe acoperișul României”, a explicat și Plt. Maj. Teofil Bularca.

Este admirabil că, din tot grupul, 18 doamne au participat la această expediție și au reușit să facă față ascensiunii. Reușita lor se datorează, în mare parte, pregătirii adecvate, a determinării și a sprijinului din partea echipei.

„Cu bucurie în suflet și chiar cu mândrie pot spune că și anul acesta (al treilea la număr) am participat la minunata și pitoreasca drumeție pe cel mai înalt vârf din Masivul Făgăraș. Altitudinea de 2.544 metri nu ne-a speriat pe noi, civilii mai fără experiență, pentru că, alături de noi a fost Armata Română, formată din buni organizatori și oameni de nădejde, oameni minunați, care ne-au ajutat și îndrumat la tot pasul. Și pentru acest lucru, le mulțumim și îi prețuim, pentru că, datorită lor, am putut admira frumusețile patriei noastre, frumuseți de nedescris: brazi falnici ca și soldații noștri, piscuri montane de peste 2.400 de metri, coloritul variat și fermecător al toamnei care ne umplea sufletele de bucurie. La final, am ajuns cu toții obosiți, dar fericiți și împliniți tocmai în Vârful Moldoveanu. Le mulțumesc dragilor mei prieteni, soldați de nădejde, inimoși și organizatori de excepție. Le mulțumesc pentru omenia de care au dat dovadă, de ajutorul necondiționat de care am beneficiat noi, cei fără uniformă. Le mulțumesc pentru tot și sper ca și anul viitor să fim din nou împreună și să cucerim muntele cu voie bună, cu încredere și cu tăria în suflet, că suntem cei mai buni! Mulțumim în special domnului Locotenent Colonel Gaiță Mihai Liviu care nu s-a dezis nici anul acesta. Și nu în ultimul rând, eu, personal, îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că data zilei mele de naștere, coincide cu aniversarea Zilei Armatei”, ne-a transmis Alina - Simona Lascu.

A participat anul acesta și soția plutonierului major Dumitru Berchiu, care, din păcate, a trecut în neființă în urmă cu câțiva ani, dar care a urcat cu bucurie și el, ani la rând. În memoria sa, alături de drapel, un tricou al acestuia este dus, de asemenea, pe „acoperișul României”.

„Dacă ar trebui să cuprind, să sintetizez într-un singur cuvânt, experiența trăită, sentimentul avut, acest cuvânt este «înălțător». O experiență unică, trăită alături de niște oameni minunați, care te fac să te simți ca într-o familie, prin sentimentul de protecție și siguranță oferit. Acolo, sus pe munte, nimeni nu este lăsat în urmă. Le mulțumesc tuturor, în special domnului Gaiță Liviu și domnului Teofil Bularca, pentru că mi-au oferit ocazia să urc pe culmile cele mai înalte, unde am fost mai aproape de el, de cel care a fost Dumitru Berchiu, să fiu mai aproape de Dumnezeu. An de an, acești oameni minunați ating cerul cu mâna. Deosebită considerație, din partea mea și a copiilor mei, pentru domniile lor, care păstrează vie amintirea celui care a fost OM al muntelui, al naturii, soț și tată iubitor, Dumitru Berchiu. Mă înclin”, ne-a detaliat învățătoarea Anca Elena Berchiu.

Colonelul Gabriel Moglan, fost comandant al Batalionului 22 Vânători de Munte ,,Cireșoaia” și, ulterior șef de stat major al Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” din Brașov, a participat în această aventură împreună cu soția sa, Lucia Moglan.

„Am atins cerul cu mâna! Mulțumesc infinit, dragă Liviu! Ție îți datorăm această experiență fabuloasă, care va dăinui veșnic în inimile noastre, căci aceste trăiri le vom lua cu noi. Adevărul e că tu ai însuflețit toate celelalte scântei pentru a putea atinge aceste culmi minunate și... pentru câteva clipe, da, cerul. (...) La mulți ani Vânătorilor de Munte! A fost un omagiu adus muntelui și vouă, dar să ne mulțumim și nouă! Tuturor, binecuvântări divine”, a scris, pe Facebook, Lucia Moglan.

Legat de avantajele unei astfel de experiențe, locotenentul colonel Dorin Neagu, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, ne-a vorbit despre ocazia de a învăța despre mersul pe munte în siguranță, de la experți. 

„E un eveniment frumos și trebuie să facem tot posibilul să ducem tradiția mai departe. A început la Vânători de Munte, pentru că ăsta e specificul lor, alpinismul. Acum, de când garnizoana e la noi, am încercat să îl extindem cumva, adică să implicăm și alte structuri, că pasionați de munte găsim peste tot. Iar cu ocazia asta încercăm să facem și o sudare a relațiilor, la nivelul județului. Ba chiar, de câteva ori au fost și colegi din Brașov, Miercurea Ciuc, Predeal, chiar Argeș sau Câmpulung. (...) Au fost chiar și câțiva alți oameni interesați, din rândul civililor. La final, recenziile și reacțiile au fost la superlativ. Cred că e un lucru foarte bun să încercăm să facem oamenii să mai iasă în aer liber, să facă mișcare, să mai lăsăm grijile și sarcinile curente, televizorul, tableta care ne mănâncă tot timpul. E o plimbare binevenită în aer liber. Sigur, e și efort, că nu poți să zici că e o plimbare în parc, dar nu e foarte greu. În aceste expediții merg profesioniști, oameni foarte pricepuți în ale muntelui și este o ocazie să parcurgi un traseu de acest tip, mediu spre dificil, având câțiva colegi - parteneri cunoscători, în siguranță și știind că nu se întâmplă nimic rău dacă respecți indicațiile de pe traseu. E mai complicat când mergi singur și nu are cine să îți spună cum să te îmbraci, cum să te încalți, cum să citești starea vremii și traseul”, ne-a spus comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe și al Centrului Militar Județean Covasna, lt.col. Dorin Neagu.

Tot acesta a punctat că acțiunile de acest tip sunt și o modalitate bună de a transmite oamenilor că armata este alături de ei, că militarii sunt și ei oameni și că încrederea reciprocă este importantă nu doar în expediții, ci și în viața de zi cu zi.

Ba mai mult decât atât, expedițiile pe munte, organizate așa, sunt o ocazie perfectă de a vedea sau a ne reaminti ce frumuseți are această țară și că trebuie să avem grijă de munții, pădurile și apele noastre. 

„Ideea principală este că nu mergem să dovedim ceva sau nu mergem să scoatem un timp record pe traseu. Am extins-o tocmai datorită faptului că vrem să implicăm și populația civilă. Vrem să le arătăm că armata nu este un sistem închis, că putem și noi să ne deschidem, chiar dacă mai puțin decât celelalte structuri care au altă activitate, cum sunt poliția, jandarmii, au altă vizibilitate, sunt mai aproape de populația civilă. Dar vrem să arătăm că și noi suntem aproape de populația civilă, nu suntem chiar așa închiși, și cu ocazia asta, ne deschidem un pic, să le arătăm că suntem lângă ei și că-i ajutăm să-și atingă și chiar să-și depășească limitele. Armata e aproape de ei.

Prin arborarea acelui drapel acolo sus, cel mai sus, noi încercăm să aducem un omagiu pentru toți cei care au făcut parte din trupele de forțe armate. Omagiu pentru ei, pentru sacrificiul lor. Mulți dintre ei și-au dat viața pentru țara asta în războaiele mondiale. Cu cât efortul e mai mare, cu atât e mai frumos. Și ceea ce facem noi, faptul că ducem un drapel în memoria lor pe vârful Moldoveanu, nu se compară cu ce au făcut ei pentru țară”, a dezvăluit locotenent-colonel Mihai Liviu Gaiță.

Să ajungă pe vârful cel mai înalt din România a fost un moment de bucurie și mândrie pentru fiecare membru al echipei. Drapelul a fost ridicat cu solemnitate, marcând această realizare deosebită. A fost un moment în care toți au putut să se bucure de reușita lor și să reflecte asupra importanței unității și determinării în fața provocărilor naturii.

Expediția pe Vârful Moldoveanu din Făgăraș este un exemplu minunat de cum pasiunea pentru munte și dragostea pentru țara noastră pot uni oameni de toate vârstele într-o experiență memorabilă. Această tradiție continuă să aducă oamenii împreună și să promoveze spiritul de aventură și respectul pentru natura frumoasă a României.

Sursa foto: lt.col. Liviu Gaiță

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.