ACTUALITATE 24 august 2010

Bătaie pe locurile de muncă din Germania

de Monica Vrânceanu | 59 vizualizări
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna primeşte săptămânal oferte de locuri de muncă în străinătate prin portalul Eures, însă acestea sunt „suflate” imediat de judeţe precum Sibiu, Arad şi Cluj, foarte puţini covăsneni ajungând să prindă vreun astfel de serviciu. Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a declarat că deşi covăsnenii sunt interesaţi de locurile de muncă în străinătate, cele mai multe

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna primeşte săptămânal oferte de locuri de muncă în străinătate prin portalul Eures, însă acestea sunt „suflate” imediat de judeţe precum Sibiu, Arad şi Cluj, foarte puţini covăsneni ajungând să prindă vreun astfel de serviciu.

Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a declarat că deşi covăsnenii sunt interesaţi de locurile de muncă în străinătate, cele mai multe dintre acestea sunt ocupate de candidaţi din alte judeţe. Potrivit lui Kelemen, cele mai multe oferte de muncă, în proporţie de 90%, sunt pentru Germania, în domenii precum îngrijitor de persoane cu dizabilităţi, îngrijitor bătrâni sau menajerie.

„De cele mai multe ori, pentru aceste joburi nu se solicită pregătire de specialitate, însă sunt mult mai căutate femeile, fără preferinţe de vârstă însă vorbitoare de limba germană. Salariile oferite variază între 1.300 şi 1.400 de euro, însă e necesară nu doar îngrijirea persoanelor ci şi menajul casei şi eventual să se ocupe de bucătărie”, a explicat Kelemen Tibor.

Acesta a arătat că astfel de locuri de muncă apar săptămânal în număr de trei-patru, dar sunt luate aproape imediat de agenţiile din Cluj, Sibiu sau Arad, care au candidaţi ce corespund imediat cerinţelor angajatorilor- mai ales celor de limbă.

La AJOFM mai apar oferte de muncă şi pentru Cipru - însă acestea vizează joburi precum conducător auto, zidar, zugrav sau joburi din turism, neexistând informaţii legate de salariile oferite.  În rest, ofertele de muncă pentru străinătate nu prea există.

Se caută economişti, ingineri şi jurişti

AJOFM remarcă totuşi o revitalizare a ofertelor de muncă interne pe studii superioare - în această perioadă existând în judeţul Covasna locuri de muncă vacante pentru economişti, ingineri şi jurişti. Potrivit lui Kelemen Tibor, există oferte de muncă în trei unităţi bancare din Sfântu Gheorghe, specialiştii tineri fiind la mare căutare. Desigur, modul de recrutare al băncilor este unul mult mai complex decât o simplă expunere a jobului la AJOFM, însă este de aşteptat ca angajatorii să ţină cont inclusiv de stimulentele pe care Statul le mai acordă pentru cei care angajează absolvenţi.

În prezent, în Covasna există un total de 10.600 de şomeri, din care 4.300 sunt şomeri indemnizaţi; inclusiv pentru angajarea unui om din şomaj, angajatorul poate beneficia de anumite stimulente.

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.