ACTUALITATE 19 iunie 2011

Bătaie între fete în centrul oraşului

de Monica Vrânceanu | 91 vizualizări
În urma altercaţiei dintre şase eleve de clasa a IX-a, una dintre ele a fost lovită, i-a fost smuls părul din cap şi a fost ameninţată că va fi arsă cu ţigara Se spune că fetele ar fi mai cuminți şi că un viitor cadru didactic ar trebui să aibă o anumită conduită încă de pe băncile școlii; poate tocmai de asta, clasele de liceu cu profil pedagogic cuprind în general numai fete sau în majoritate fete - sexul frumos fiind recunoscut, în adolescență, pentru maturitatea și capacitatea de a trece peste conflicte mult mai diplomat decât băieții. Că învățământul românesc nu mai e ce-a fost auzim zilnic, așa cum auzim destul de des și despre bătăi între adolescenți, mereu făcându-se legătura între salariile mici ale profesorilor, părinții prea ocupați de traiul zilnic și copiii crescuți cu desene animate violente, calculator și telefon celular la îndemână. Dar se știe, de asemenea, că un oraș mic este mai puțin propice pericolelor și inclusiv comportamentelor deviante ale tinerilor.

În urma altercaţiei dintre şase eleve de clasa a IX-a, una dintre ele a fost lovită, i-a fost smuls părul din cap şi a fost ameninţată că va fi arsă cu ţigara

Se spune că fetele ar fi mai cuminți şi că un viitor cadru didactic ar trebui să aibă o anumită conduită încă de pe băncile școlii; poate tocmai de asta, clasele de liceu cu profil pedagogic cuprind în general numai fete sau în majoritate fete - sexul frumos fiind recunoscut, în adolescență, pentru maturitatea și capacitatea de a trece peste conflicte mult mai diplomat decât băieții.

Că învățământul românesc nu mai e ce-a fost auzim zilnic, așa cum auzim destul de des și despre bătăi între adolescenți, mereu făcându-se legătura între salariile mici ale profesorilor, părinții prea ocupați de traiul zilnic și copiii crescuți cu desene animate violente, calculator și telefon celular la îndemână. Dar se știe, de asemenea, că un oraș mic este mai puțin propice pericolelor și inclusiv comportamentelor deviante ale tinerilor. Cu toate acestea, se pare că influența unei lumi tot mai agresive începe să se facă simțită și la Sfântu-Gheorghe, unde recent a avut loc un eveniment pe cât de surprinzător, pe atât de neplăcut: o bătaie în centrul orașului, ale cărei protagoniste au fost... șase fete. Patru dintre acestea, eleve în clasa a IX-a la profilul pedagogic al Colegiului Național Mihai Viteazul (CNMV), iar alte două eleve la Grupul Școlar Constantin Brâncuși.

 

Liniştite de intervenţia poliţiei

Bătaia între fete s-a încins chiar în Parcul Central din Sfântu-Gheorghe și doar sosirea polițiștilor, alertați de persoane martore, a mai putut să le despartă și să le calmeze pe tinerele bătăușe.

Cu cele șase fete care s-au încăierat în plină zi în Parc nu s-a putut lua ulterior legătura pentru a afla, măcar de la una dintre ele, ce anume le-a făcut să ajungă la așa ceva, însă colegii lor au lansat diverse variante legate de motivul pentru care au ajuns să se bată. Astfel, în vreme ce unii susțin că cearta ar fi pornit de la un băiat, alții spun că totul a pornit de la ”bârfe”, în sensul că una dintre fete a fost agresată, cerându-i-se socoteală pentru anumite vorbe pe care le-ar fi spus într-un cerc de cunoscuți despre restul fetelor.

Această din urmă variantă este susținută de altfel și de plângerea înregistrată la Poliția din Sfântu-Gheorghe. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna, Andrea Buzsi, a declarat că o minoră de 16 ani a depus plângere în urmă cu câteva zile, acuzând că a fost agresată verbal și fizic de alte cinci minore. Se pare însă că Poliția aflase oricum despre întreaga poveste, fiind chemată la fața locului de către mai mulți martori. Cercetările, care au constat inclusiv în audierea victimei, a celorlalte cinci fete și a martorilor, au scos la iveală că întregul incident s-a petrecut marțea trecută, la ora 11, când cele șase fete, cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, au început să se certe aflându-se în Parc, pe motiv că una dintre ele ”ar fi spus lucruri neadevărate unor terțe persoane”.

În vreme ce Poliția a fost foarte reținută în a oferi detalii cu privire la întregul caz, vorbele tinerilor din oraș nu au putut fi oprite. Astfel, unii dintre aceștia, elevi la CNMV, susțin că cele cinci adolescente ar fi atacat-o pe cea de-a șasea lovind-o peste față, trăgând-o de păr, tunzând-o cu forța și chiar arzând-o pe piele cu țigara aprinsă; adolescenții au început astfel să vorbească despre o adevărată bătaie, din care cea atacată nu a mai putut ieși decât salvată de oamenii legii.

 

Trimise să înveţe la altă școală

Conducerea CNMV a confirmat întreg incidentul, exprimându-și regretul pentru comportamentul absolut de neexplicat al tinerelor adolescente.

”A fost o altercație cu agresiuni verbale și fizice, este adevărat. Din ceea ce cunoaștem noi însă, nu este adevărat că victima a fost arsă cu țigara pe piele, știm doar că atacatoarele sale au intenționat acest lucru, dar nu l-au pus și în aplicare; nici că fata ar fi fost tunsă cu forța nu e adevărat, dar e real faptul că au păruit-o atât de tare încât au rămas cu părul ei în mâini. Toată această întâmplare este una extrem de urâtă, mai ales că este vorba despre patru fete din clasa a IX-a de la profilul pedagogic”, a declarat directoarea adjunctă a CNMV, Rădița Palela.

Potrivit acesteia, imediat după ce a aflat despre scandal, Consiliul profesoral al CNMV s-a întrunit pentru a analiza situația și a lua măsuri, mai ales în condițiile în care întreaga poveste a avut loc în timpul orelor de curs ale protagonistelor, care prin urmare au chiulit de la școală. Analiza profesorilor membri ai Consiliului a concluzionat că atacatoarele fetei de 16 ani nu mai pot rămâne eleve ale CNMV, dispunându-se mutarea lor discinplinară într-o altă unitate de învățătânt.

”Cele patru fete - atacatoarele și victima, erau toate colege în clasa a IX-a la Pedagogic. După tot ceea ce s-a întâmplat, este clar că ele nu mai pot veni la școală în aceeași clasă, este imposibil. În plus, nu putem fi de acord cu menținerea atacatoarelor în școală, pentru că ele sunt eleve la o clasă de pedagogic. Comportamentul unui viitor cadru didactic nu se pliază, nicidecum, pe astfel de acțiuni de violență, tocmai de aceea s-a dispus mutarea disciplinară în altă unitate de învățământ, asta cu condiția ca respectiva unitate de învățământ să fie de acord cu preluarea lor. Este regratebil tot ceea ce s-a întâmplat, ca și profesor investești foarte mult în elevi și este trist să se ajungă la așa ceva. Pentru mine, personal, a fost un șoc, deoarece în 20 de ani de când predau aici nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva”, a mai spus Rădița Palela.

În ceea ce le privește pe celelalte două adolescente implicate în scandal, cele de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși, directoarea de aici, Rodica Pârvan, spune că nu este destul de informată asupra acestui subiect, așa că nu poate oferi prea multe detalii. Rodica Pârvan a precizat însă că, după știința sa și din discuțiile cu Poliția, una dintre adolescente, fruntașă la învățătură la școală, ar fi asistat la întregul scandal în calitate de martoră și că la un moment dat chiar ar fi intervenit pentru a aplana conflictul. Cât despre cea de-a doua elevă, Rodica Pârvan a spus că preferă să nu se pronunțe înainte de a avea noi discuții cu cei de la Poliție.

Numărul bătăilor din școli sau între adolescenți a crescut izbitor în ultimii ani în țara noastră, iar psihologii se arată alarmați de proporțiile pe care le ia violența în școli. Tocmai din această cauză, psihologii susțin necesitatea ca Psihologia să fie predată obligatoriu în clasele liceale. Crizele de violență în rândul adolescenților sunt explicate de specialiști prin faptul că aceasta este perioada în care copiii se dezvoltă cel mai repede, având nevoie de cât mai multă atenție; pentru că de cele mai multe ori atenția părinților se răsfrânge asupra altor elemente, adolescenții încep să refuleze în acte de violență pentru a ieși în evidență în mod negativ, știind că aceasta este foarte bună ocazie de a-și ”atenționa” părinții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dany, 20 iunie 2011
Niste moldovence....
Bogdan Andrisan, 20 iunie 2011
Este regratebil tot ceea ce s-a întâmplat, ca și profesor investești foarte mult în elevi și este trist să se ajungă la așa ceva. Pentru mine, personal, a fost un șoc, deoarece în 20 de ani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.