ACTUALITATE 28 octombrie 2014

Banii românilor din străinătate, la control

de Covasna Media | 159 vizualizări

Peste o sută de mii de români care lucrează în străinătate ar putea rămâne fără locuri de muncă. Firmele care au intermediat obţinerea unui loc de muncă peste hotare au conturile blocate de Fisc. Inspectorii Antifraudă suspectează firmele că ar fi apelat la un subterfugiu ca să plătească taxe şi impozite cât mai mici.

Unele dintre firmele care au acum conturile blocate şi-au anunţat deja salariaţii trimişi în străinătate că nu le mai asigură bani pentru cazare. „Firma zice că nu ne mai poate plăti cazarea din cauza problemelor care sunt în România”, a spus Petrică Loba motostivuitor în Franța.

Agenţiile de muncă temporară le oferă acestor români salarii mici, de regulă 1.000 de lei. Grosul banilor îi primesc sub forma de diurne.

„Faţă de acasă, suntem plătiţi bine – diurna care ne ajunge lunar este undeva la 1.500 de euro”, a spus Bara Lorand, lucrător temporar în Franța. Fiscul, însă, consideră că, de fapt, firmele deghizează salariile sub formă de diurne pentru evitarea taxelor şi impozitelor din România. Potrivit Fiscului, uneori diurnele depăşesc 2.000 de euro.

Firmele se apară şi spun că respectă legea. „Considerăm că aceste controale sunt exagerate, noi lucrăm în legalitate, respectând legislaţia europeană”, a spus Stephane Tison, fondatorul Asociației Întreprinderilor de Muncă Temporară.

Potrivit Codului Muncii, salariatul detaşat are dreptul la diurnă. Firmele private pot stabili orice sumă drept diurnă, care scapă de impozitare dacă nu depăşeşte nivelul de 2,5 ori diurna stabilită de Guvern pentru bugetari. „Dacă discutăm de un salariat trimis în Franţa, conform catalogului din instituţiile publice, diurna este de 35 de euro. Asta înseamnă că, pentru o firmă privată, nivelul diurnei ca venit neimpozabil este de 87,5 euro”, a spus Adrian Bența specialist în fiscalitate.

Firmele care au fost controlate până acum de Fisc au primit deja noi estimări ale prejudiciilor. „Pleacă de la 3-4 milioane de euro pentru o firmă cu 100 de salariaţi. Aceste sume, în mod realist, nu vor putea fi niciodată recuperate”, a spus Alexandru Marin, avocatul agenților de muncă temporară

Fiscul a început controalele încă din iulie şi până acum a verificat un sfert dintre firmele care trimit români la muncă în străinătate. 30 de astfel de firme au conturile blocate din luna august, ceea ce înseamnă că nu mai pot plăti cazările şi deplasările salariaţilor. Fiscul execută un control de amploare, vizând firme care împreună numără peste 100 de mii de salariaţi.

„Au fost constatate şi cazuri extreme, în care veniturile asupra cărora s-a plătit impozit şi contribuţii sociale au fost la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară pentru un program de lucru de două ore (322 lei în 2014), în timp ce diurna neimpozabilă a atins şi 2.000-2.500 de euro”, a fost răspunsul ANAF.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.