ACTUALITATE 21 iulie 2016

Baie tradiţională cu apă minerală terapeutică, reconstruită prin clacă în localitatea covăsneană Belin

de Agerpres | 998 vizualizări

Aproape o sută de persoane din ţară şi străinătate vor participa, începând de miercuri, la o clacă de zece zile în localitatea covăsneană Belin, propunându-şi să reamenajeze un izvor cu apă minerală terapeutică, să reconstruiască o baie tradiţională şi să amenajeze un spaţiu de agrement.

Preşedintele Asociaţiei „Vinca Minor”, Parra Zoltán, a declarat că acţiunea este coordonată de Fundaţia „Ars Topia” din Ungaria, care în ultimii 15 ani a reconstruit şi reabilitat peste 20 de băi tradiţionale din judeţele Covasna şi Harghita, prin angrenarea unui număr mare de voluntari, în principal arhitecţi, peisagişti, studenţi şi localnici.

„La Belin vom reabilita un izvor care se află la aproape doi kilometri de sat, în pădure, unde, pe vremuri, a fost un bazin cu apă minerală tămăduitoare construit de un doctor din sat. Vom fi cam o sută de persoane şi vrem să reconstruim bazinul, să reamenajăm izvorul, că construim o cabină, un vestiar, o filigorie, să facem trasee, parcarea şi o zonă de picnic. Inaugurarea va avea loc peste zece zile”, a declarat Parra Zoltán.

Parra Zoltán a mai spus că orice persoană din ţară sau străinătate care doreşte să se alăture „clăcaşilor” este binevenită, organizatorii oferind gratuit cazare şi masă.

„Cazarea va fi făcută la oamenii din sat, pentru că asta este ideea principală, să implicăm localnicii, să fie în contact direct, pentru că atunci altfel vor aprecia şi vor îngriji pe viitor aceste locuri. Contează mult să se implice, unii au venit cu o scândură de acasă, cu două bucăţi de caşcaval, fiecare cu ce a putut. Anul trecut o bătrânică ne-a impresionat, pentru că a venit cu un ou, atât a avut. La clacă poate participa oricine dacă anunţă cu o zi înainte, pentru că numărul de locuri e, totuşi, limitat. Programul de lucru e de la 08,00 la 17,00, dar uneori s-a lucrat cu entuziasm până noaptea târziu, la farurile maşinilor sau la lumina telefoanelor mobile, până munca s-a terminat”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, în fiecare seară sunt programate şi activităţi artistice ori recreative, muzică, dans, dar şi întâlniri cu specialişti din diverse domenii.

Printre băile tradiţionale din judeţul Covasna reabilitate prin programul coordonat de Fundaţia „Ars Topia” se numără cele din Peteni, Balvanyos şi Valea Zălanului, unde prinţul Charles al Marii Britanii deţine un conac. Parra Zoltan spune că aceste băi sunt descoperite şi apreciate pe zi ce trece de un număr tot mai mare de turişti, care le pot folosi gratuit.

Băile tradiţionale secuieşti sunt, de fapt, nişte piscine din lemn în aer liber construite în apropierea izvoarelor de apă minerală. Pe vremuri existau numeroase astfel de băi, majoritatea pierdute prin desişurile pădurilor, dar cu timpul s-au degradat, au fost cotropite de vegetaţie, abandonate şi chiar uitate.

În septembrie 2016, Asociaţia „Vinca Minor” va organiza o clacă „de mentenanţă” a băilor reabilitate în anii anteriori, care va dura 2-3 zile şi pentru care se caută 15-20 de voluntary.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.