Bacul s-a încheiat, urmează facultatea
Săptămâna viitoare încep înscrierile pentru admiterea la Extensia Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca
Obținerea diplomei de Bacalaureat reprezintă pentru unii finalizarea studiilor, însă pentru cei mai conștiincioși, cu așteptări mai mari de la viitoarea lor viață profesională, aceasta este numai o etapă de trecere către un nivel superior. Dacă în România liceul este o formă de învățământ prin care tinerii acumulează un bagaj de cunoștințe generale, de care se vor folosi pe parcursul întregii vieți în diferite contexte și împrejurări, facultatea este o completare necesară a acestor studii, care oferă posibilitatea unei specializări.
Contrar opiniei generale, conform căreia în societatea de consum în care trăim facultatea nu oferă niciun avantaj atât timp cât știi să te descurci și să produci bani, finalizarea unor studii superioare rămâne totuși importantă și trebuie adăugată la mult lăudata școală a vieții. Este foarte adevărat că, în alegerea unei facultăți, pe lângă înclinațiile pe care le avem, trebuie să ținem cont de perspectiva pe care ne-o oferă specializarea aleasă, dar și de seriozitatea cu care cadrele universitare își pun în practică rolul de formatori pe care și l-au asumat.
UBB, șansa de a face facultatea acasă
Comparativ cu tinerii din alte orașe ale țării, cei din Sfântu Gheorghe se pot considera norocoși prin faptul că au posibilitatea de a-și efectua studiile universitare în orașul în care s-au născut frecventând cursurile Extensiei Universitare Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
UBB Sfântu Gheorghe este poate cea mai potrivită facultate pentru tinerii din zonă, dat fiind faptul că ea s-a dezvoltat ca un centru universitar care asigură pregătirea studenţilor şi cercetătorilor în condiţii de egalitate atât în limba română, cât şi în limba maghiară.
Mai mult decât atât, prin programele sale de actualitate, în domeniile Economic, Ştiinţa Mediului şi Administraţie Publică, UBB Sfântu Gheorghe vine în întâmpinarea aspiraţiilor tinerilor care sunt pregătiți să facă față solicitărilor de pe piaţa muncii. În plus, universitatea își raportează oferta educațională la contextul economico-industrial al regiunii, oferindu-le tinerilor absolvenți posibilitatea reală de a-și găsi un loc de muncă la oricare dintre angajatorii din regiune.
Actele necesare pentru înscriere
Așadar, cei care își dau seama de avantajele de a studia în orașul natal, dar și de cele pe care le vor obține după absolvire își pot depune dosarele de înscriere în perioada 14-21 iulie, la oricare dintre specializările de care sunt interesați.
Dosarul care trebuie depus la UBB va conține obligatoriu următoarele documente: fișă de înscriere; eseu motivațional; copii legalizate ale diplomei de Bacalaureat, a foii matricole și a certificatului de naștere; fotocopie a cărții de identitate; adeverință medicală tipizată; trei fotografii tip buletin; chitanța care dovedește plata taxei de înscriere, în valoare de 30 de lei.
Locuri disponibile la buget și la taxă pentru facultate și master
La secția Administrație Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), cu predare în limba română, UBB Sfântu Gheorghe are disponibile 14 locuri la buget și 16 cu taxă.
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) dispune de 46 de locuri la buget și 139 de locuri cu taxă, împărțite pe specializări și pe secții (română sau maghiară). Principalele specializări pentru care pot opta elevii români și maghiari în cadrul acestei facultăți sunt Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, Economia Firmei și Marketing.
Cursurile în vederea obținerii licenței au o durată de 3 ani și sunt cursuri de zi. La Economia Firmei în limba maghiară se studiază la distanță.
Absolvenții de facultate au la rândul lor posibilitatea de a se înscrie în aceeași perioadă la masterat. La specializarea Managementul Dezvoltării Afacerilor sunt disponibile 50 de locuri, între care jumătate cu taxă, iar perioada de studii este de 2 ani.
Calendarul concursului de admitere
Depunerea dosarelor se face în perioada 15-20 iulie. Ziua de 20 iulie este și cea în care se afișează lista tuturor candidaților înscriși, iar în ziua următoare, 21 iulie, se comunică rezultatele și se afișează programarea pentru susținerea examenului scris de admitere. În zilele de 22 și 23 iulie se susține examenul propriu-zis, după care se depun contestațiile. Rezultatele finale, după ce s-a făcut confirmarea și redistribuirea locurilor, se vor comunica în ziua de 31 iulie.
Detalii suplimentare despre felul în care trebuie redactat eseul motivațional, despre criteriile de departajare și despre structura și conținutul probei de admitere sunt disponibile pe site-ul universităţii.