ACTUALITATE 24 iunie 2009

Averile aleşilor judeţeni

de Covasna Media | 972 vizualizări
Ce consilieri au mai adunat în conturi, cine cât a mai pierdut sau cât s-a împrumutat

La un an de mandat, consilierii judeţeni şi conducerea judeţului au afişat pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) noile declaraţii de avere şi de interese. Termenul limită de depunere a acestora era 15 iunie, în cazul CJ data fiind respectată. Pe de altă parte, la Primărie şi Consiliul Local declaraţiile de avere ale aleşilor sunt cele ce corespund anului 2008, doar doi consilieri, liberalul Mădălin Guruianu şi consilierul PCM Fazakas Mihail, fiind singurii care şi-au postat

Ce consilieri au mai adunat în conturi, cine cât a mai pierdut sau cât s-a împrumutat

La un an de mandat, consilierii judeţeni şi conducerea judeţului au afişat pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) noile declaraţii de avere şi de interese. Termenul limită de depunere a acestora era 15 iunie, în cazul CJ data fiind respectată. Pe de altă parte, la Primărie şi Consiliul Local declaraţiile de avere ale aleşilor sunt cele ce corespund anului 2008, doar doi consilieri, liberalul Mădălin Guruianu şi consilierul PCM Fazakas Mihail, fiind singurii care şi-au postat declaraţiile aferente pe anul 2009.

Potrivit secretarului Primăriei Sfântu Gheorghe, Kulcsár Tünde-Ildikó, declaraţiile de avere pe anul 2009 au fost depuse de aleşii locali până în data de 15 iunie, aşa cum prevede legea, însă au fost direcţionate către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru verificarea conţinutului acestora.

Tamas Sandor a cumpărat „antichităţi“ de 4.000 de euro

Potrivit declaraţiei sale de avere, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, deţine 10,26 de hectare de teren în localităţile Târgu-Secuiesc (0,11 intravilan şi 0,13 agricol), Breţcu (0,18 intravilan), Brateş (4,68 agricol) şi Cernat (4,77 forestier).

Locuieşte în aceeaşi casă din municipiul breslelor construită în urmă cu opt ani, iar ca bunuri mobile este fericitul proprietar al unei... remorci Neptun fabricată în anul 2007, care nu apare în declaraţia din anul trecut şi pe care a achiziţionat-o între timp. Diferenţe între cele două declaraţii de avere mai apar şi la „metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă, colecţii de carte veche, de acţiuni vechi, de hărţi vechi şi de mobilă veche”, unde apare că în ultimul an a cumpărat de 4.000 de euro astfel de obiecte. Astfel, în declaraţia din acest an valoarea totală a acestor bunuri este de aproximativ 34.000 de euro.

În ceea ce priveşte plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, preşedintele CJ a acordat lui Tamas Alexandru un împrumut de 9.000 de euro, şi lui Tamas Eva altul de 4.000 de euro. La SC Antal şi Tamas SRL, firmă unde este asociat cu primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, deţine acţiuni sau părţi sociale de 25.000 de euro. Legat de aceeaşi firmă mai apare un împrumut de 36.763 de lei, iar la firma Pittino Anselmo are acţiuni sau părţi sociale de 300 de lei şi un împrumut acordat în valoare de 67.758 de lei. La SC Cerbul Fermecat, unde Tamas este asociat şi deţine un procent de 30%, valoarea acţiunilor sau părţilot sociale este tot de 300 de lei.

Datorii la bănci

Liderul CJ are şi datorii la mai multe bănci din oraş, respectiv 68.000 de lei împrumutaţi în anul 2006 şi 15.580 de franci elveţieni şi două linii de credit în valoare de 20.000 de euro şi 12.000 de lei.

Pe de altă parte, veniturile erau de 33.799 de lei din indemnizaţia de la Camera Deputaţilor, indemnizaţia de la CJ de 34.217 lei şi 26.615 din avocatură, plus 2.000 de lei din activităţi agricole. Tot la venituri mai apar şi 4.823 de lei diurna pe şedinţă şi 12.070 de lei deconturile în teritoriu.

Ca interese, Tamas Sandor este asociat 50% în firma SC Antal şi Tamas SRL, 33% la Pittino Anselmo şi 30% la Cerbul Fermecat.

Demeter Janos e constant

Vicepreşedintele Demeter Janos nici nu a sărăcit nici nu s-a îmbogăţit în ultimul an, după cum reiese din declaraţia sa de avere. Fost preşedinte al CJ timp de două mandate, Demeter spune pe hârtie că nu are datorii, depozite bancare sau alte bunuri, are un teren intravilan de 800 de mp la Baraolt, unde are o casă moştenită, şi altul de 2.000 de mp la Ozunca Băi, unde are şi o casă de vacanţă. Autoturisme are un IMZ din 1972 şi un Opel Frontera din 2001, iar din activitatea de bază la CJ îi „ies“ 49.606 lei pe an.

„Henning 4 case“

Mai bine stă celălalt vicepreşedinte, Henning Laszlo, care deţine singur sau cu soţia patru apartamente, unul moştenit în Braşov în 1998 şi 3 în Sfântu-Gheorghe, pe străzile Kossuth Lajos şi Gabor Aron, toate cumpărate între 1982 şi 2000. Totodată, un teren de aproape 5.500 de mp la Malnaş, cumpărat în 2008, pe numele soţiei, şi unul de 2.700 de mp în aceeaşi localitate, pe numele său. Nici Henning nu a specificat vreun bun imobil în declaraţia sa de avere, iar ca dividente are unele în valoare de 115.000 lei. El este asociat unic la firma Mediasoft şi asociat la MedWinSoft SRL. În anul anterior, valoarea dividendelor familiei ajungea la 75.950 de lei.

Totodată, au crescut şi veniturile, pe vremea când era consilier judeţean acesta primea o indemnizaţie de 8.627 de lei, plus 30.842 anual ca şef de serviciu în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Din indemnizaţia de vicepreşedinte şi cumulat cu perioada în care a fost consilier judeţean, venitul este de 41.963 de lei.

Henning are şi câteva depozite bancare şi conturi curente, în total valoarea acestora ajungând la 78.408 lei şi altul de 4.303 euro.

Aurel Bote, printre cei mai săraci consilieri

În ceea ce îi priveşte pe consilierii judeţeni, din declaraţiile de avere proaspăt postate pe site-ul CJ Covasna reiese că printre cei mai săraci consilieri se numără Dimeny Gyorgy (UDMR), Gică Agrigoroaie şi Bote Aurel, cei doi din urmă aleşi pe lista Alianţei Româneşti.

Astfel, Dimeny Gyorgy a declarat că nu deţine niciun spaţiu locativ, însă are un teren agricol de 1,91 hectare la Breţcu, fiind totodată şi proprietarul a doua autoturisme, al unui tractor şi al unei remorci. De la Ocolul Silvic din Breţcu, Dimeny a realizat, în 2009, un venit de 18. 270 de lei, la care se adaugă cel al soţiei – 7375 de lei şi cel din indemnizaţia de consilier judeţean - 2.987 de lei. Acestor venituri, consilierul UDMR le-a adăugat şi suma provenită din alocaţiile celor doi copii - 960 de lei.

Potrivit propriei declaraţii de avere, Gigă Agrigoroaie deţine patru hectare de teren agricol la Cotnari, în judeţul Iaşi, şi un apartament de 30 de mp, în Sfântu Gheorghe. Liderul PRM Covasna a realizat un venit de 78.000 de lei din profesia de jurist, însă declaraţia este lacunară, neconţinând venitul realizat din participarea la şedinţele CJ Covasna.

O situaţie interesantă o constituie declaraţia de avere a patronului SC Cora SA Sfântu Gheorghe, Aurel Bote (Alianţa Românească). Acesta are în proprietate, alături de soţia Daniela, 7.178 mp de teren agricol la Sâncrai, achiziţionaţi în 2001, însă, conform celor declarate, nu deţine niciun imobil şi niciun autoturism. Mai mult decât atât, din declaraţia de avere reiese că veniturile familiei Bote sunt susţinute puternic de soţia consilierului judeţean, aceasta având un salariu anual de 16.564 lei în calitate de director de marketing la SC Cora SA, în vreme ce singura contribuţie bănească a lui Aurel Bote ar fi de 3.187 de lei pe an, bani proveniţi din indemnizaţia sa de consilier judeţean. Acestor venituri li se adaugă suma de 4.061 lei, salariul fiicei consilierului judeţean, angajată la rândul său ca operator calculator la aceeaşi firmă unde lucrează şi mama sa.

Bagoly şi Calinic, printre cei mai bogaţi

Printre cei mai înstăriţi consilieri judeţeni se numără Bagoly Miklos (UDMR) şi Sabin Calinic (Alianţa Românească).

Bagoly Miklos deţine, alături de soţie, terenuri agricole şi intravilane la Zagon, Covasna şi Reci, un apartament la Sfântu Gheorghe, o casă de locuit la Covasna şi alta de vacanţă la Reci şi trei autoturisme. Cu toate aceste bunuri aflate în proprietate, Bagoly Miklos nu figurează cu absolut niciun venit în declaraţia sa de avere, consilierul nemenţionând la acest capitol nici măcar totalul pe care îl încasează de la CJ în calitatea sa de ales judeţean. Asta în condiţiile în care a semnat declaraţia, în al cărei final se arată că aceasta este „un act public” şi că semnatarul său „răspunde, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate”.

Consilierul judeţean al Alianţei Româneşti, Sabin Calinic, deţine trei apartamente în Sfântu Gheorghe, 320 de mp de teren intravilan la Comandău şi un autoturism Volkswagen fabricat în 2004. Ca şi director al Curţii de Conturi, soţia lui Sabin Calinic a realizat un venit anual de 102.771 de lei, în vreme ce, din profesia sa de avocat, consilierul judeţean a câştigat anul trecut 36.062 lei. Acestor venituri li s-au adugat sumele câştigate de Sabin Calinic în calitate de decan - 3.291 de lei şi de 8.238 de lei, în cadrul CJ Covasna.

Una dintre cele mai complete declaraţii de avere îi aparţine consilierului judeţean Kulcsar Terza Jozsef: acesta deţine un apartament în Sfântu Gheorghe, un Opel Corsa achiziţionat în 2002, precum şi datorii de 18.000 de euro. Veniturile familiei se compun din cele de jurist - 13.188 de lei, consultant – 28.179 lei, indemnizaţia cuvenită calităţii de consilier judeţan - 5.065 lei şi celei de membru al unei comisii - 238 de lei. Acestora li se adaugă câştigul pe 2008 al soţiei, de 11.720 lei.

Declaraţii golaşe

Completate în grabă ori superficial, sau pur şi simplu pentru că averile unor consilieri nu sunt prea consistente, puţine dintre declaraţiile de avere ale consilierilor judeţeni oferă informaţii complete, unele rubrici fiind pur si simplu lăsate libere sau chiar ignorate în unele situaţii.

Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control, susţine Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Obligaţia depunerii sau actualizării declaraţiilor de avere şi de interese revine persoanelor prevăzute de Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI.

Ana Sidon, Monica Rizea

Teme articol: declaraţii consilieri averi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.