ACTUALITATE 17 ianuarie 2013

Avem stâlpi noi de iluminat, însă fără coșuri de gunoi

de Székely Emőke | 163 vizualizări
În timp ce oamenii sunt nemulţumiţi că n-au unde să arunce gunoaiele, autorităţile spun că vor rezolva problema şi coșurile de gunoi își vor relua locul pe stâlpii de iluminat. În cadrul procesului de modernizare şi înnoire a orașului, Primăria Sfântu Gheorghe a schimbat în ultimele luni stâlpii...

În timp ce oamenii sunt nemulţumiţi că n-au unde să arunce gunoaiele, autorităţile spun că vor rezolva problema şi coșurile de gunoi își vor relua locul pe stâlpii de iluminat.

Avem stâlpi noi de iluminat, însă fără coșuri de gunoiÎn cadrul procesului de modernizare şi înnoire a orașului, Primăria Sfântu Gheorghe a schimbat în ultimele luni stâlpii de iluminat în mai multe zone din oraș. Toate bune și frumoase, însă coșurile de gunoi lipsesc cu desăvârșire de pe noii stâlpi.

Străzi principale fără coșuri

Bulevardul Grigore Bălan, strada Vasile Goldiș, strada 1 Decembrie 1918, iar lista ar putea continua. Sunt  străzi din Sfântu Gheorghe pe care circulă zilnic mii de pietoni, unde însă cu greu se poate găsi un coș de gunoi. Motivul este acela că administrația publică locală a schimbat stâlpii de electricitate, însă pe cei noi nimeni nu a montat coșuri de gunoi. Oamenii sunt revoltați și spun că au două opțiuni: ori aruncă gunoiul pe jos, ori umblă printre blocuri pentru a găsi un coș sau un tomberon. Chiar și angajații magazinelor de pe bulevardul Grigore Bălan spun că oamenii aruncă gunoiul pe stradă de când nu mai sunt coșuri. „Înțeleg că se fac modernizări în oraș, că trebuie să fim în pas cu lumea civilizată, dar prin lipsa coșurilor de gunoi tocmai asta nu facem. Sfântu Gheorghe este cunoscut ca fiind un oraș curat, dar cum să ne învățăm copiii să arunce gunoiul la coș, dacă nu avem coșuri? Omul mai mănâncă un corn pe stradă, bea o apă, copiii mănâncă o napolitană, o ciocolată, dar unde să arunce ambalajul? Au trecut deja câteva luni de când nu mai avem coșuri de gunoi pe aici. Se mai găsesc câteva printre blocuri și cam atât” – spune vânzătoarea.

Oameni nemulțumiți

O femeie care locuiește pe strada Podului ne-a spus că stâlpii au fost schimbați de câteva luni, însă gunoiul ajunge pe trotuar și pe șosea pentru că nu au unde să îl arunce. „Primăria pledează pentru un oraș curat, lucru cu care sunt perfect de acord. Oamenii din Sfântu Gheorghe nu vor să aibă un oraș murdar, suntem bine educați în ceea ce privește această sferă a societății, vrem să aruncăm gunoiul la coș, dar dacă nu avem unde, ce să facem? Pe de altă parte am văzut că neavând unde să arunce resturile, trecătorii le-au pus în tomberoanele pentru colectare selectivă. Nu pot să îi învinovățesc, probabil că s-au gândit că e mai bine decât să arunce pe jos” – spune femeia. Un bărbat ne-a declarat că a vrut să arunce gunoiul adunat în mașina lui. „Am umblat zece minute aici în zonă până când am găsit un coș de gunoi” – ne-a povestit el.

„Problema e pe cale de rezolvare”

Administratorul orașului, Czimbalmos-Kozma Csaba, spune că a observat și el că sunt prea puține coșuri de gunoi, mai ales în zona semaforului. „Cei de la TEGA trebuie să monteze coșurile de gunoi, chiar zilele acestea am purtat o discuție cu ei în acest sens. Vor fi montate coșurile vechi, după ce angajații TEGA le vor repara, le vor recondiționa. Acum câțiva ani când Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat 100 de coșuri de gunoi, 30-40 le-am pus deoparte pentru a putea schimba coșurile de gunoi deteriorate, arse sau furate. Așadar vom rezolva problema, coșurile de gunoi își vor relua locul pe stâlpii de iluminat” – ne-a declarat Czimbalmos-Kozma Csaba.

Vor dispărea coșurile portocalii?

Directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba, îl contrazice pe managerul orașului și afirmă că în oraș vor fi montate coșuri noi. El recunoaște că foarte multe străzi din Sfântu Gheorghe au rămas fără coșuri de gunoi după înlocuirea stâlpilor de electricitate, dar spune că e treaba municipalității să achiziționeze noi coșuri.

„E adevărat, sunt locuri unde nu mai există coșuri, dar asta pentru că nu am dorit să punem pe stâlpii noi aceleași coșuri vechi, din plastic portocaliu. După ce orașul va avea buget se va iniția acțiunea de achiziționare a unor coșuri mai stilate, care să se încadreze în peisagistică și să se potrivească și noilor stâlpi”, a explicat Tóth Birtan Csaba.

Așadar, până când autoritățile se vor înțelege ce vor pune pe stâlpi, aceștia vor rămâne goi, fără coșuri, iar localnicii ori aruncă gunoiul pe jos, ori îl duc acasă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.