ACTUALITATE 12 februarie 2021

Autorizarea unei serii de echipamente performante pentru SJU, în curs de finalizare

de Daniela Luca | 946 vizualizări

Pe listă sunt ecografe noi, aparate de radiografie digitală, un mamograf, un computer tomograf și altele

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a achiziționat în 2019 o serie de echipamente medicale performante, doar că procedura de autorizare a acestora a fost mai anevoioasă, din cauza pandemiei și nu numai. Conducerea unității spitalicești a anunțat joi, 11 februarie, într-o videoconferință de presă, că a primit toate aprobările necesare, iar în scurt timp aparatele vor putea fi utilizate.  

„La sfârșitul anului 2019 am achiziționat și am pus în funcțiune mai multe echipamente de acest tip. Am început procedura de autorizare în cursul anului 2020, respectiv săptămâna trecută ultimul pas în această privință a fost vizita inspectorilor de control, la fața locului, în cadrul căreia s-a verificat modalitatea de funcționare și funcționarea în siguranță a acestor aparate. În urma controlului nu s-au găsit nereguli care să nu ne conducă la speranța că în săptămânile următoare o să primim autorizația de funcționare a acestor aparate, ceea ce înseamnă că și din acest punct de vedere laboratorul de imagistică medicală poate să sară mai multe trepte în față din punct de vedere calitativ, aparatele fiind de ultimă generație, digitale”, a spus joi, într-o videoconferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

O parte dintre aceste aparate au fost deja puse în funcțiune, iar pentru altele procedura de autorizare este în curs de finalizare. 

„În 2019 am reușit să achiziționăm două aparate de radiologie clasică digitalizată. Până acum n-am avut niciunul în spital. De acum încolo nu o să mai folosim filme pe suport celulozic, filmele clasice, ci toate vor fi imagini digitale care se pot transfera foarte ușor pe un stick, pe un CD sau chiar pe internet, în orice clinică dorește pacientul”, a spus directorul medical al SJU Covasna, dr. Roșu Mátyás.

Acesta a punctat că a fost achiziționat și un mamograf performant cu care vor putea diagnostica diverse boli, mai ales tumorile într-un stadiu cât mai incipient. 

„A mai fost achiziționat tot atunci un aparat de radiologie pentru sala de operație, de chirurgie vasculară. Și acest mic aparat este o bijuterie de aparat, și prețul pe măsură, cu care se vor putea face intervenții pe arterele periferice, se vor putea monta stimulatoare cardiace. S-a mai achiziționat încă un aparat digital de radiologie pentru ambulatoriul de TBC, cel din oraș, pentru că acolo era un aparat foarte vechi care mai mult era stricat. Și în prezent este stricat acel aparat. S-au achiziționat mai multe ecografe de performanță mare pentru diferite secții ale spitalului, cum ar fi ginecologie. S-au achiziționat aparate și pe secția de Terapie Intensivă”, a mai spus dr. Roșu Mátyás. 

Pe lista aparatelor noi se află și un aparat computer tomograf de 128 de slice-uri, a mai precizat directorul medical al SJU Covasna. 

„Cred că în câteva zile vom intra în linie dreaptă și cu autorizările”

Cât despre întârzierile legate de autorizarea acestor echipamente, dr. Roșu Mátyás spune că unul dintre motive a fost pandemia de coronavirus. 

„Trebuie îndepliniți anumiți pași în autorizarea acestor aparate și organele de control, care măsoară dozele de iradiere ca nu cumva să fie o problemă pentru populația din jur, s-au deplasat mai greu în timpul pandemiei, la fața locului. Un expert în fizică nucleară trebuia să întocmească un dosar de zece centimetri grosime și a avut mai mult de lucru. În sfârșit, cred că în câteva zile vom intra în linie dreaptă și cu autorizările. (...) Procedura este parțial finalizată. Pentru aparatele CT am primit deja autorizațiile de funcționare, iar pentru aparatele de mamografie și de radiologie clasică, sistemul se autorizează separat și sperăm că în maximum o săptămână sau în zece zile vom obține și aceste certificate de înregistrare”, a mai spus directorul medical al SJU Covasna.

Acesta a adăugat că pacienții internați vor putea beneficia curând de serviciile acestor aparate noi, însă pentru pacienții din afară e nevoie să se identifice o modalitate de a face niște circuite, astfel încât aceștia să nu se întâlnească cu pacienți pozitivi sau cei suspecți internați. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.