Autoritățile locale, depășite de situaţie. Zeci de adolescente gravide la Vâlcele
Numărul copiilor de aici e mai mare decât întreaga populație a altor comune, iar romii fără locuri de muncă vin la cerșit la Sfântu Gheorghe
Elaborarea unei strategii concrete pentru comunitatea romă din județul Covasna a devenit absolut imperioasă, în condițiile în care tot mai multe comune nu mai știu ce să facă pentru a ține sub control efectele sărăciei în care se zbate aceasta. În plus, este nevoie de implicare pe partea de prevenție și educare, dar deși de ani de zile se vorbește la nivel teoretic despre asta, în mod real nu se face nimic. Iar una dintre cele mai afectate comune din judeţ este Vâlcele, unde peste 60 de adolescente rămân gravide în fiecare an, în vreme ce școlile și grădinițele de aici au peste 1.000 de copii la cursuri. Aproape toți, adică în proporție de 99%, sunt romi.
Primarul comunei Vâlcele, Kovács László, ne-a declarat că fetițele care rămân gravide au, în general, între 12 și 14 ani, astfel că prevenția medicală este foarte greu de realizat.
„Nici nu se știe când rămân gravide – nu sunt în situația de a avea relații stabile sau a fi căsătorite, astfel că medicul de familie din comună nu poate prescrie metode de contracepție. În mod normal, este imposibil să prescrii anticoncepționale unei copile de 12 ani, însă tot mai des acestea rămân gravide. Iar când sunt întrebate de către noi cum s-a ajuns în situația asta, spun că nu știu, că s-au jucat”, a explicat primarul.
Acesta susține că în vreme ce unele comune din județ au o populație totală de aproape 1.000 de oameni – cum ar fi Dalnicul, cu 950 de persoane, la Vâlcele numai numărul copiii de școală și grădiniță sare de 1.000. În rest, rezultatele Recensământului din 2011 arată că aici din 4.600 de locuitori, 2.400 sunt romi. Realitatea este însă diferită.
„În mod real, avem 3.200 de romi la o populație de 4.400 de persoane. În rest, 800 sunt români și 400 sunt maghiari. În ritmul acesta, ce credeți că ne așteaptă? Nici nu mai poți ieși pe stradă, apar tot felul de conflicte și probleme. Oamenii de la Primărie lucrează numai la dosare sociale, în vreme ce romii fac ravagii în comună. Nici Poliția nu are curaj să se atingă de ei: romii îi înjură pe polițiști, dar dacă îndrăznește careva să le spună ceva sau să îi atingă, amenință cu procese pentru discriminare”, a spus primarul Kovács László.
Potrivit acestuia, alte probleme pe care le cauzează romii sunt legate de amenzile neplătite care influențează apoi negativ bugetul comunei, furturile de pe câmpuri (de aceea vâlcelenii recoltează cât pot de repede), lăsarea nesupravegheată a animalelor pe străzile comunei (cai și vaci în special), precum și cerșetoria. Primarul Kovács spune că are știință despre faptul că romii cerșetori de pe străzile din Sfântu Gheorghe, care vorbesc românește, sunt din Hetea. Deși autoritățile locale îi atenționează permanent să nu mai meargă la cerșit, nu există un control asupra fenomenului.
„Nu avem niciun control și nici nu mai știm ce să facem. Comuna nu are o putere financiară capabilă să investească în programe de educare, iar cei care au venit cu proiecte, de-a lungul vremii, au făcut-o mai mult teoretic. Nici nu știu ce ar fi de făcut – ceva centre de educare, dar cine bagă bani, de unde...? Pe de altă parte, cred că nu mai trebuie să spun și eu că asta riscă să devină o problemă națională, dacă n-a devenit deja. Cred că România are romi cât pentru toată Europa, problema e ce facem mai departe, pentru că puțini sunt cei care respectă tradițiile și trăiesc din asta, în vreme ce majoritatea trăiește la limita sărăciei, din ajutoare sociale, ceea ce nu face decât să încarce bugetele”, a mai spus primarul, care crede că în câțiva ani Vâlcele va fi populată numai de către romi, dacă se va continua pe aceeași linie de neimplicare și lipsă de investiții.
Prefectul Dumitru Marinescu ne-a declarat că Prefectura lucrează la o strategie pentru romi, însă aceştia nu au niciun reprezentant în instituţie din cauză că postul este blocat.