Autorităţile din Sfântu Gheorghe au achiziţionat din Ungaria un cal pentru competiţii, cu 2.700 de euro
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au achiziţionat un cal din Ungaria, cu suma de 2.700 de euro, prin intermediul unei asociaţii la care municipiul este membru fondator.
Viceprimarul Sztakics Eva a declarat, joi, că acest cal va reprezenta municipiul la diferite competiţii, prima dintre acestea fiind 'Galopiada Secuiască', pe care Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe o vor organiza în zilele de 13 şi 14 iulie, în apropierea localităţii Moacşa.
'Am dorit un cal adecvat pentru cerinţele competiţiilor', a spus viceprimarul Sztakics Eva, potrivit căreia calul, botezat 'Amurg' a fost cumpărat săptămâna trecută.
Asociaţia 'Vadon', prin intermediul căreia s-a făcut achiziţia, a fost înfiinţată în 2012, iar membrii fondatori sunt municipiul Sfântu Gheorghe (74 la sută), judeţul Covasna (24 la sută), comunele Reci şi Arcuş (câte 1 la sută fiecare). Potrivit statutului, asociaţia este persoană juridică, fără scop lucrativ, nonprofit, independentă, neguvernamentală şi apolitică, iar scopul acesteia este de a stimula dezvoltarea şi promovarea turismului balnear, rural şi ecologic, cultural şi de afaceri al judeţului în România şi în străinătate, precum şi 'asigurarea unei interacţiuni armonioase' între sectorul turistic şi factorii de ordin social şi de mediu.
Patrimoniul iniţial al asociaţiei a fost stabilit la 125.000 de lei şi constă din aporturi în numerar ale membrilor fondatori, care vor contribui pe viitor cu cotizaţii anuale.
Asociaţia Vadon administrează şi Muzeul cinegetic inaugurat luna aceasta la Sfântu Gheorghe, care cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă. Dealtfel, printre exponate poate fi văzut cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicoale Ceauşescu în judeţul Covasna şi un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în anul 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta. Muzeul cuprinde şi o parte interactivă, unde cei interesaţi pot afla pe ecrane touch screen informaţii despre speciile de animale.
Sztakics Eva a declarat că muzeul se bucură de succes, în cele şapte zile care au trecut de la inaugurare fiind vizitat de aproape 615 persoane de diferite vârste, iar încasările s-au cifrat la peste 2.500 de lei.