ACTUALITATE 16 octombrie 2018

Autoritățile covăsnene s-au relaxat prea devreme în criza pestei porcine

de Iulia Drăghici - Taraș | 1881 vizualizări

Târgul de animale din Întorsura Buzăului se închide din nou 

Pesta Porcină Africană dă în continuare bătăi de cap autorităților covăsnene, care, la rândul lor, își dau „cu stângul în dreptul” din cauza comunicării deficitare. „Mărul discordiei” este târgul de animale din Întorsura Buzăului, care s-a redeschis săptămâna trecută, după ce, la începutul lunii septembrie, fusese închis, asemenea tuturor aglomerărilor de animale din județ, din cauza virusului care s-a confirmat în județul Buzău. DSVSA transmite însă că târgul a fost deschis fără aprobări. În același timp, autoritățile întorsurene susțin că aveau acordul verbal al reprezentanților Instituției Prefectului.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a transmis luni un comunicat de presă prin care subliniază că „interdicția privind organizarea și funcționarea târgurilor și aglomerărilor de animale, precum și cele de comercializare a furajelor, rămân valabile până la revocare”.

Întorsurenii au deschis târgul din greșeală sau din grabă

Mesajul vine ca urmare a neînțelegerii ivite la Întorsura Buzăului, unde marțea trecută s-a redeschis târgul săptămânal de animale.  

Aceasta a fost reacția la acea deschidere, care s-a făcut din greșeală sau din grabă. (...) Noi nu am emis absolut nimic în acest sens, să se retragă interdicțiile respective. E adevărat că din câte am înțeles au fost numai vreo doi  comercianți de furaje, deci nici animale, nici alte furaje nu au fost. Am vorbit și cu domnul primar și a retras acel anunț și a semnat încă unul care să fie valabil începând de mâine, până când se reglează cumva situația aceasta cu pesta. (...) Niciun târg de animale, nici autorizat, nici neautorizat, nu are voie să funcționeze, nici de furaje și orice alt eveniment în care se pot comercializa furaje, ca de exemplu expoziții sau târguri și așa mai departe”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul executiv DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor.

În același timp, primarul din Întorsura Buzăului spune că a avut avizul verbal al Prefecturii, că nu a dat ordinul de redeschidere fără aprobarea autorităților județene și totodată nu se va putea menține măsura interzicerii târgului la nesfârșit. Ceea ce este clar însă, ne-a mai spus Leca Băncilă, este că „târgul se închide din nou”.

Acordurile verbale nu sunt de luat în seamă

Cu o lămurire de ansamblu a venit prefectul județului Covasna, care spune că deși se discutase despre redeschiderea târgului, procedura nu putea, sub nicio formă, să fie făcută fără avizul scris al Comitetului Local de Combatere a Bolilor, lucru ce în acest caz nu s-a întâmplat.

A fost într-adevăr o discuție de principiu vizavi de redeschidere, într-adevăr i s-a comunicat domnului primar că este posibilă redeschiderea, urmând să se urmeze procedura. Între timp, DSVSA, care, la fel, fusese consultat și și-a dat acordul, a revenit și a spus că nu e de acord având și punctul de vedere al Autorității Naționale, ANSVSA-ului. Drept urmare, a doua zi dimineață, tot verbal a fost înștiințat domnul primar că nu se va redeschide și să se revină asupra deciziei. Probabil că a fost o dorință prea mare de a redeschide și de aceea s-a ajuns în situația aceasta. (...) Decizia (n.red. de redeschidere) nu a putut fi luată verbal pentru că decizia de închidere a fost luată de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), deci o revenire asupra deciziei trebuia făcută tot în sensul ăsta și urma să se facă dacă existau toate premisele. Din păcate, nu s-a făcut, și s-a rostogolit așa verbal această decizie”, ne-a declarat prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Tot acesta ne-a declarat că cel puțin până luni nu s-au luat măsuri împotriva Primăriei Întorsura Buzăului, cu atât mai mult cu cât marțea trecută doar doi comercianți de furaje au fost prezenți în târg.

De ce e interzisă și comercializarea furajelor

Furajele se numără printre sursele de infecție cu virusul pestei porcine africane, transmite DSVSA Covasna, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care se interzic în această perioadă târgurile de animale.

„Având în vedere contextul epidemiologic, evoluția și extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, se mențin în continuare restricțiile privind suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale, autorizate sau nu, precum și interzicerea tuturor aglomerărilor de animale, organizarea de expoziții ori alte evenimente de acest gen, în interes zootehnic sau cu scop de vânzare a animalelor vii.

De asemenea printre sursele de infecție cu virusul pestei porcine africane se numără și furajele, respectiv containerele și echipamentele/mijloacele de transport cu care au fost manipulate și transportate furajele contaminate, încălțămintea, hainele etc.

Luând în considerare faptul că pentru furajele vândute în piețe nu se va putea stabili cu certitudine zona de proveniență, acestea putând avea originea în zonele în care evoluează pesta porcină africană, dar nici traseul anterior al mijloacelor de transport cu care sunt transportate furajele respective în piețe, vânzarea de furaje în cadrul unor astfel de piețe este considerat un risc major de răspândire a virusului pestei porcine africane în zonele indemne de această boală.

Astfel, interdicția comercializării furajelor în târguri și expoziții de orice fel, rămâne valabilă până la revocare.

Inspectorii DSVSA Covasna vor verifica respectarea dispozițiilor date și vor aplica sancțiuni contravenționale în caz de neconformare”, arată comunicatul de presă transmis luni de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna.

Târgul de marți din Întorsura Buzăului a fost interzis la începutul lunii septembrie din cauza focarelor de pestă porcină africană descoperite la finele lunii august în două localități din județul Buzău. La mijlocul lunii septembrie s-a redeschis piața agroalimentară, însă interdicția a rămas valabilă pentru piața de animale, până săptămâna trecută cel puțin, acum urmând să fie din nou închisă.

Aproape 350.000 de porci eliminați din cauza bolii

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%.

Până la data de 10 octombrie a.c., când a fost emis cel mai recent bilanț al ANSVSA, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 90 de cazuri la mistreți.  În total au fost eliminați 348.691 de porci afectați de boală. Totodată au fost stinse 5 focare de infecție în Satu-Mare.

Despăgubirile au ajuns până la data celui mai recent bilanț la 6.625 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 71.806.990 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.