ACTUALITATE 2 noiembrie 2014

Au fost plătite pagubele produse de animale sălbătice

de Covasna Media | 438 vizualizări

Până la sfârşitul lunii octombrie au fost achitaţi banii pentru cele 71 de solicitări de despăgubiri din judeţul Covasna, însumând un total de 189.781 lei. Cererile de despăgubiri au fost aprobate de Ministerul Mediului. Fermierii vor primi despăgubiri pentru daunele produse de animalele sălbatici culturilor sau efectivelor de animale domestice, chiar şi retroactiv pentru anii anteriori.

Despăgubirea se acordă în cazul în care fermierul anunţă cazul la primărie sau la asociaţia de vânători în termen de 24 de ore de la constatarea pagubelor. După care în termen de 48 de ore se întruneşte comisia din care fac parte un reprezentant al primăriei şi câte un reprezentant al Agenţiei de Mediu, al inspectoratului silvic, respectiv un reprezentant al asociaţiei de vânători. Comisia va evalua paguba la faţa locului. După evaluare se întocmeşte raportul şi dosarul se va înainta spre examinare Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Braşov care îl va trimite Ministerului Mediului.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, în anii trecuţi, numărul animalelor sălbatice a crescut, în special cel al urşilor şi mistreţilor, chiar şi al lupilor. „Rare sunt aşezările în care nu apare câte un exemplar în gospodării sau în hotarul satului, producând pagube însemnate culturilor şi efectivelor de animale domestice. Problema este că dacă aceste pagube nu sunt raportate organelor competente, fermierii nu vor primi despăgubiri. Fiecare dosar predat demonstrează faptul că înmulţirea animalelor sălbatice creează tot mai multe probleme. Dar nu degeaba se spune că orice parte proastă are şi una bună: datorită faptului că avem un cuvânt de spus la luarea deciziilor guvernamentale, Ministerul Mediului asigură despăgubiri considerabile fermierilor” – a spus Tamás Sándor. De asemenea, îi îndeamnă pe păgubiţi să nu se alarmeze din cauza procedurilor birocratice şi să nu ezite să depună plângeri şi cereri pentru constatarea pagubelor, pentru că despăgubirile se vor acorda chiar dacă nu în anul respectiv, ci în anul următor.

În legătură cu pagubele produse de animalele sălbatice, ministrul Mediului, Korodi Attila, a spus că, la nivel naţional, prin inspectoratele silvice şi de vânătoare păgubaşilor s-au acordat despăgubiri în valoare totală de 407 mii lei. Potrivit ministrului, au fost soluţionate şi dosare care zac de ani de zile prăfuite la Ministerul Mediului. Datorită începerii procesului de plată a despăgubirilor, pe viitor, aceste cereri vor fi soluţionate cu prioritate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.