Atmosfera de la SJU Covasna: „Sperăm să nu ajungem iar spital exclusiv COVID”
Dacă la începutul pandemiei, temerea cea mai mare în rândul angajaților de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe era că nu vor face față valului de îmbolnăviri cauzate de misteriosul SARS-COV-2, în prezent tensiunea cea mai mare este legată de o posibilă nouă transformare a spitalului în unitate exclusiv COVID. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care va crește foarte mult numărul de cazuri grave, a spus managerul András-Nagy Róbert.
„La început era o tensiune din cauza necunoscutului și a conștientizării responsabilității care ne așteaptă. Am văzut la momentul respectiv exemplele din Italia sau China. Era o chestiune de speriat. Tensiunea aceasta și întrebarea „dacă facem față?” se simțeau în rândul colegilor. În momentul de față este o rutină, avem o experiență de 6 luni de zile, vedem ce se întâmplă, durata de timp pentru îmbrăcarea în costume s-a înjumătățit, metodele de lucru s-au clarificat, s-au așezat circuitele. (...) Problema și ce simțim în continuare, văzând cifrele care sunt, este, la fel, această tensiune. Eu sper să nu ajungem în situația în care să ne întoarcem ca în aprilie când a trebuit să alocăm tot spitalul pentru COVID. Nu vreau să facem acest lucru, nu a fost bine pentru județ, nu a fost bine pentru pacienți. Nu va fi bine nici dacă ne reîntoarcem la acest lucru. Dar dacă numărul de cazuri grave crește și ajung mai mulți pacienți în spital, va trebui să luăm această decizie. Asta înseamnă că celelalte activități vor fi, practic, reduse la minimum. Va însemna că la urgențe o să fie probleme, intervențiile chirurgicale o să aibă probleme. Toate deciziile au consecințe asupra spitalului și până la urmă asupra sănătății locuitorilor județului”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă András-Nagy Róbert.
Acesta a punctat și că se resimte o reticență chiar și în prezent, la aproape patru luni de când s-a redeschis spitalul pentru toate patologiile, din partea pacienților de a se prezenta la controale, de teama COVID. „Pacienții vin foarte târziu. Vin la urgențe într-o stare destul de agravată”, a precizat managerul.
„Nu vreau să par pesimist. Noi o să lucrăm în continuare. Colegilor mei le este foarte greu, pentru că volumul de lucru a crescut foarte mult pentru toată lumea. Dar de aceea suntem aici, să încercăm să facem lucrurile să meargă. În momentul de față încercăm să ținem spitalul și dorința este să menținem spitalul și de non-COVID. Este un efort suplimentar, care a fost asumat. (...) Dar și locuitorii trebuie să aibă o viziune de genul acesta, adică să facă toată lumea tot ce este posibil ca să nu ajungem în situația ca în Spania sau Italia”, a punctat András-Nagy Róbert, care a îndemnat din nou populația județului să respecte regulile impuse de autorități.