Atelier de dramaturgie în cadrul Festivalului internaţional de teatru „Atelier”
Festivalul Internaţional de teatru „Atelier” de la Sfântu Gheorghe, programat în perioada 2-10 iunie, va găzdui în acest an un atelier de dramaturgie, în cadrul căruia participanţii vor deprinde bazele teoretice şi practice ale scrierii unei piese de teatru.
Atelierul va fi coordonat de dramaturgul Radu Macrinici, câştigător al Premiului Naţional de Dramaturgie 'Camil Petrescu' şi dublu laureat al premiului UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru a anului 1997 şi 2009.
„Subiectele aprofundate vor include crearea personajelor, dezvoltarea story-ului sau a intrigii şi scrierea într-un mod cât mai natural şi mai aproape de ritmurile limbii vorbite. Prin modul în care e conceput să funcţioneze, Atelierul de dramaturgie de la Sfântu Gheorghe reprezintă o combinaţie de disciplină şi spirit ludic. A te antrena pentru a scrie teatru înseamnă a învăţa să fii deschis şi echilibrat”, a precizat luni dramaturgul Radu Macrinici.
Atelierul de dramaturgie, care va avea loc în perioada 3-9 iunie la Teatrul din Sfântu Gheorghe, se adresează persoanelor peste 16 ani şi este gratuit. Termenul limită de înscriere este 31 mai a.c. si se pot face prin email la festatelier@yahoo.ca.
În programul festivalului mai sunt cuprinse spectacole de teatru, un colocviu intitulat „Criza culturii şi cultura crizei”, o expoziţie de fotografie intitulată „Portrete dintr-o generaţie” a regizorului Radu Afrim, lansări de cărţi şi reviste de teatru, seri de poezie şi muzică.
Radu Macrinici a menţionat că în cadrul festivalului vor evolua trupe de teatru din România, Belgia, Ungaria, Olanda, Franţa şi Italia, care vor prezenta cele mai noi tendinţe în regia, dramaturgia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă şi arta actorului secolului XXI. Potrivit acestuia, spectatorii vor avea ocazia de a vedea spectacole de teatru-circ, teatru instrumental, teatru 3D şi teatru cu marionete napoletane.
Festivalul „Atelier”, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, a fost fondat de Radu Macrinici şi este cel mai vechi şi longeviv festival internaţional de teatru din România.
„Atelier a fost primul festival care a privilegiat formele noi de expresie teatrală, noi pentru România pentru că în alte părţi aceste forme au fost consumate sau reinventate. Pentru prima dată în România, la acest festival au putut fi văzute spectacole de teatru dans, teatru cu obiecte, teatru gestual, teatru în spaţii neconvenţionale. Acest festival rezistă pentru că teatrul se reinventează permanent”, a declarat Radu Macrinici.