Asociaţia micologică din Sfântu Gheorghe organizează cursuri pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile
Asociaţia 'Kálmán László' din Sfântu Gheorghe a reluat luna aceasta cursurile „Şcolii de micologie” în cadrul cărora vor fi prezentate periodic speciile de ciuperci comestibile şi necomestibile din flora spontană, în scopul prevenirii intoxicaţiilor în rândul populaţiei.
Primul curs desfăşurat la Casa de cultură municipală din Sfântu Gheorghe a avut ca temă ciupercile de primăvară, care cresc de regulă în pădurile de foioase. Preşedintele asociaţiei, dr. Zsigmond Győző, a declarat că printre speciile timpurii se numără cele din familia Morchella, respectiv Sbârciogul sau Ciuculeţii, cum li se mai spune în limbaj popular, care sunt foarte apreciate în gastronomie.
Zsigmond Győző a menţionat că primăvara riscul de intoxicaţii cu ciuperci este mai mic decât vara sau toamna, pentru că numărul speciilor care apar este mai mic, dar specialiştii recomandă totuşi prudenţă.
Asociaţia micologică din Sfântu Gheorghe va edita în curând un determinator de ciuperci, unul de buzunar, care să fie la îndemâna culegătorilor, iar în Piaţa centrală din municipiu va funcţiona şi în acest an un punct de informare unde orice persoană poate aduce ciupercile la verificat.
Acesta a mai spus că există foarte multe motive pentru care ar trebui să introducem ciupercile în alimentaţie. În primul rând nu au aproape deloc grăsime, sunt gustoase şi hrănitoare, conţin săruri minerale şi sunt recomandate în anumite boli, unele dintre ele având efect antitumoral. Ciupercile contribuie la scăderea colesterolului, la întărirea sistemului imunitar, la reglarea tensiunii arteriale, la combaterea depresiei, a stresului şi a stărilor de anxietate.