Asociaţia femeilor manager „Transylvania Creative Business”, înfiinţată la Sfântu Gheorghe
Aproape 30 de femei care deţin funcţii de conducere în diverse societăţi comerciale sau instituţii publice sau care au demarat afaceri pe cont propriu au participat marţi, la Sfântu Gheorghe, la conferinţa de lansare a Asociaţiei femeilor manager „Transylvania Creative Business”.
Asociaţia se doreşte a fi o „coaliţie” care să promoveze femeile în viaţa publică, să ofere modele de succes, să sprijine dezvoltarea profesională, să le ofere oportunităţi pentru demararea unor afaceri şi cariere de succes, dar şi să fie un catalizator şi factor de coeziune a comunităţii.
Managerul Clusterului regional Transylvania Textile&Fashion din Sfântu Gheorghe, Mirela Bogyó, una dintre iniţiatoarele acestui proiect, a declarat că asociaţia va pune un accent important şi pe voluntariat şi implicarea femeilor în viaţa publică.
„Femeile încep din ce în ce mai mult să primească un rol important în societate şi să se afirme în lumea afacerilor şi în viaţa publică, în aşa-zisa lume a bărbaţilor. Visul fiecărei femei este să fie independentă financiar, să nu trebuiască să ceară bani bărbaţilor, să nu depindă de aceştia şi mă bucur că la această întâlnire au venit foarte multe tinere”, a declarat Mirela Bogyó.
Ea a menţionat că sunt femei care activează în domenii bine plătite, cum ar fi contabilitate, marketing, avocatură, medicină, sistem bancar, dar sunt şi femei foarte prost plătite pentru munca lor.
„Putem spune că majoritatea femeilor din regiunea noastră sunt prost plătite, pentru că lucrează în industria textilă unde salariile sunt mici. Aproximativ 40% dintre femeile din judeţ lucrează în acest domeniu, e real că nu sunt bine plătite şi nu putem rămâne indiferenţi la acest lucru”, a mai spus Mirela Bogyó.
Ea a precizat, totodată, că activitatea asociaţiei se va concentra şi pe alte necesităţi ale comunităţilor locale, cum ar fi calificarea profesională a tinerilor cu dizabilităţi, dar şi susţinerea tinerilor cu performanţe deosebite, menţionând în context că premiile acordate câştigătorilor fazei naţionale a Olimpiadei de textile şi pielărie, care se desfăşoară în aceste zile la Sfântu Gheorghe, sunt oferite de membrii asociaţiei.
Invitata specială a evenimentului a fost Melinda Katona, reprezentanta Asociaţiei femeilor de succes din Ungaria, care a arătat, printre altele, că multe femei sunt tributare unor mentalităţi retrograde şi acceptă un rol inferior, deşi au toate calităţile necesare pentru a fi partenere egale bărbaţilor.
„E greu să schimbi mentalităţi, iar multe femei acceptă că bărbaţii trebuie să conducă. Dar experienţa a demonstrat că femeile sunt mai deschise în a căpăta noi competenţe profesionale, mai deschise la parteneriate şi cooperare, au o intuiţie mai bună, iar echipele de conducere mixte, unde sunt şi femei, sunt cu 40% mai eficiente. Femeile fac strategii pe termen lung şi sunt mai deschise spre voluntariat şi să dăruiască altora”, a menţionat Melinda Katona.
„Viaţa în mediul de afaceri a devenit prea dură, competiţia este pe primul loc, lupta pentru putere şi bani, şi din acest motiv se pierd valori fundamentale. Toată lumea se grăbeşte, toţi vor să acapareze profit, iar dacă vrem să schimbăm ceva trebuie ne bazăm pe cooperare, aşa se nasc ideile bune. Femeile pot asigura normalitatea într-o societate şi pot aduce plusvaloare, motiv pentru care eu le apreciez şi îmi place să le am în echipă”, a spus Vajda Lajos, vicepreşedintele Asociaţiei clusterelor din România.