ACTUALITATE 16 iulie 2015

Asociaţia de tineret „Ecou” iniţiază campania „Sfântu Gheorghe, un oraş accesibil”

de Agerpres | 1052 vizualizări

Asociaţia de tineret „Ecou” iniţiază campania „Sfântu Gheorghe, un oraş accesibil”, ce are ca scop accesibilizarea spaţiilor şi instituţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi pentru biciclişti şi persoane vârstnice.

Ideea lansării proiectului aparţine consilierului local Mădălin Guruianu, unul dintre liderii Asociaţiei „Ecou” şi sportivului Ciprian Anton, rămas parţial imobilizat în urma unui accident, care vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în spaţiile publice şi să rezolve cât mai multe dintre ele.

Potrivit acestora, legea prevede obligativitatea asigurării unor rampe speciale de acces în instituţii pentru persoanele aflate în scaune cu rotile, obligativitatea adaptării toaletelor publice, a staţiilor şi mijloacelor de transport în comun, marcării prin pavaj tactil a trecerilor de pietoni, precum şi montării sistemelor de semnalizare sonoră şi vizuală la intersecţiile cu trafic, însă, în practică, de cele mai multe ori aceste prevederi nu sunt respectate.

Ciprian Anton şi alţi trei utilizatori de fotoliu rulant, Forro Gabor, Tamas Andras Hunor şi Valentin Olariu, au realizat un inventar al instituţiilor din municipiul Sfântu Gheorghe care nu asigură condiţii de acces corespunzătoare pentru persoanele cu dizabilităţi, printre acestea numărându-se Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Catedrala Ortodoxă, unde fie nu există parcare specială pentru persoanele cu handicap, fie nu există o rampă accesibilă, fie este atât de abruptă încât creează dificultăţi în utilizare şi persoanelor valide. Aceştia au constatat, de asemenea, că elevatorul din Gara CFR Sfântu Gheorghe nu funcţionează constant la intrarea în pasajul destinat călătorilor cu handicap locomotor, iar toaletele instituţiilor publice, spitalelor, restaurantelor, cafenelelor, frizeriilor şi băncilor sunt mult prea mici şi nu dispun de bare de susţinere pentru persoanele cu dizabilităţi.

Nu în ultimul rând, au sesizat că pavajul trotuarelor din Sfântu Gheorghe se află într-o stare avansată de deteriorare, bordurile sunt doar pe alocuri coborâte la nivel, iar în numeroase staţii de transport public nu există pavaj tactil.

Mădălin Guruianu a precizat că proiectul prevede, printre altele, crearea de parteneriate cu instituţii şi organizaţii nonguvernamentale sau grupuri informale în vederea accesibilizării spaţiilor şi instituţiilor publice şi eliminării discriminărilor la care sunt supuse persoanele cu handicap.

Pe parcursul anului vor fi organizate dezbateri şi sondaje de opinie pentru identificarea carenţelor şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la nevoile speciale şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar şi cu privire la respectarea pietonilor, persoanelor vârstnice şi bicicliştilor, o categorie în creştere în municipiul Sfântu Gheorghe.

„Cauza principală nu este atât lipsa fondurilor alocate, cât mai ales mentalitatea eronată pe care o au mulţi dintre factorii decizionali pe acest subiect. Plecăm de la premisa că nu este o opţiune, ci o obligaţie legală să oferim şanse egale pentru toţi cetăţenii oraşului nostru”, a declarat joi Mădălin Guruianu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 17 iulie 2015
Gara "modernizata" din Sfantu Gheorghe, pe langa inutilitatea unui asa zis ascensor, prezinta inca destul de multe inconvienente si deficiente. Am asistat cand s-au dat gauri pe intreg peronul, pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.