Asigurările de locuințe, între lege și șmecherie
Deputatul Édler András e revoltat de o prevedere care obligă cetăţenii care au asigurări facultative să încheie asigurări obligatorii.
Deputatul UDMR Covasna, Édler András, este de părere că o decizie a Comisiei Naționale de Supraveghere a Asigurărilor este ilegală și în defavoarea persoanelor fizice, dar și a firmelor de asigurare. Printr-o scrisoare adresată președintelui CNSA, Édler cere explicații.
Asigurare obligatorie și pentru cei care au polițe facultative
Deputatul Édler András spune că acum doi ani a fost inițiatorul modificării legii asigurărilor prin includerea unui articol care spune că acele persoane care au încheiat asigurări facultative pentru locuințe nu mai trebuie să își încheie altele obligatorii în cazul în care asigurarea facultativă acoperă daunele produse de alunecări de teren, inundații și cutremure. „Propunerea mea a fost acceptată, legea a intrat în vigoare, dar a apărut o hotărâre a CNSA care contravine acestei legi. Prin hotărârea adoptată, cei de la CNSA spun că proprietarii de locuințe care au încheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de lege (cutremur, alunecări de teren și inundații), au obligația de a încheia contracte de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora. Nu mi se pare normal ca o instituție a statului, care ar trebui să vegheze asupra aplicării legilor, să contravină acestora” – este de părere Édler, care îi cere președintelui CNAS, Constantin Buzoianu, să îi arate baza legală care i-a permis să emită un ordin care contravine legii.
Acuzații de răstălmăcire a legii
„În fapt, ce faceți dvs. nu este altceva decât să răstălmăciți un act normativ, astfel încât să lipsiți de drepturile conferite prin lege o categorie de cetățeni care doreşte să încheie o asigurare facultativă. Art.3 alin.9 din Lg. 260/2008 prevede foarte clar că: Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie” – se arată în scrisoarea trimisă de către Édler președintelui CNSA, Constantin Buzoianu.
CNSA favorizează o anumită companie?
Deputatul UDMR spune că prin acțiunea lor, cei de la CNSA abuzează de funcția pe care o dețin și astfel intră în sfera penalului. „Codul Penal spune că fapta funcționarului public care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Trebuie menționat și faptul că CNSA favorizează o anumită companie de asigurări, abilitată să încheie asigurările obligatorii de locuințe, ceea ce ridică mari semne de întrebare. Sunt de acord ca toți cetățenii să aibă locuințele asigurate pentru că așa se întâmplă peste tot în țările civilizate, dar nu sunt de acord să mi se impună să fac o asigurare obligatorie pe lângă cea facultativă, și să mi se interzică să îmi fac asigurarea la o companie sau alta. E ca și cum am obliga toți cetățenii acestei țări să cumpere o pâine în fiecare zi ca să nu moară brutarii de foame, și să fie și mai frumos, le-am impune și firma de la care să cumpere acea pâine” – a declarat deputatul.
Édler spune că a discutat problema și cu un membru al Comisiei, Bíró Albin, care a fost de acord cu el, recunoscând că reglementarea emisă de CNSA nu este în ordine. Până când situația se va clarifica, deputatul UDMR vrea să sesizeze în acest caz şi alte instituţii abilitate să cerceteze eventuale abuzuri, printre acestea numărându-se Protecţia Consumatorului, Parchetul şi Oficiul Concurenţei.
La nivel național sunt asigurate în jur de cinci milioane de locuințe, această cifră include atât asigurările obligatorii, cât și cele facultative.