ACTUALITATE 8 septembrie 2014

Armata Română a defilat la Sfântu Gheorghe, la aniversarea a 70 de ani de la eliberarea oraşului

de Agerpres | 1139 vizualizări

Trupe ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne au defilat luni, la Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, pe turla căreia Armata Română a arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor românesc.

Subprefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a amintit în discursul său numele caporalului Gheorghe Arambaşa, cel care a înălţat drapelul roşu, galben şi albastru deasupra Primăriei. De asemenea, a amintit că în luptele ce au avut loc în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe la începutul lunii septembrie 1944, trupele române au fost sprijinite şi de românii localnici, „atât de plini de suferinţă, dar şi de nădejde şi speranţă în Armata Română”.

Subprefectul Sebastian Cucu a mai menţionat că eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe s-a făcut cu multe jertfe, printre cei căzuţi la datorie numărându-se caporalul Gheorghe Arambaşa, locotenentul David Păiş, dar şi un general al Armatei Române, gen. Grigore Bălan.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR) Covasna, col. Ioachim Grigorescu, a spus, în discursul său, că deşi au trecut şapte decenii de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie străină, „încă mai sunt nostalgici după vremurile trecute” şi a salutat faptul că liderii UDMR nu au fost prezenţi nici de această dată la acest eveniment. Festivităţile au fost organizate de Garnizoana Militară Sfântu Gheorghe cu sprijinul Prefecturii Covasna.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă câţiva ani, Forumul Civic al Românilor (FCR) din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Conducerea Forumului a menţionat că „drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării”, iar în memoria lor acest steag ar trebui să devină monument istoric şi „să dăinuiască în acel loc cât o fi neamul românesc”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.