ACTUALITATE 13 octombrie 2010

Argint la amanet

de Monica Vrânceanu | 346 vizualizări
Casele de amanet din Sfântu-Gheorghe se adaptează crizei, primind și argint Lipsa banilor și vremurile tot mai grele îi determină pe oameni să se îndrepte din ce în ce mai des către casele de amanet, acestea din urmă oferind împrumuturi rapide și fără prea mari bătăi de cap. Pe timp de criză însă, nu doar oamenii simpli apelează la amanetarea bijuteriilor ci și patronii micilor firme, în vreme ce comportamentul caselor de amanet a devenit mult mai deschis cerințelor clienților, astfel încât acum nu se

Casele de amanet din Sfântu-Gheorghe se adaptează crizei, primind și argint

Lipsa banilor și vremurile tot mai grele îi determină pe oameni să se îndrepte din ce în ce mai des către casele de amanet, acestea din urmă oferind împrumuturi rapide și fără prea mari bătăi de cap. Pe timp de criză însă, nu doar oamenii simpli apelează la amanetarea bijuteriilor ci și patronii micilor firme, în vreme ce comportamentul caselor de amanet a devenit mult mai deschis cerințelor clienților, astfel încât acum nu se mai preia doar aurul ci și argintul. Folosindu-se de aur, firmele pot rula banii în sensul în care fac rost de o sumă de bani prin amanetare, își onorează plățile iar apoi, din câștig, vin și-și răscumpără cele amanetate.

În loc să se împrumute de la rude sau vecini - care nici ei nu bani au de cele mai multe ori -, oamenii aleg să-și amaneteze diversele bijuterii. Așa fac rost rapid de sumele necesare și nici nu trebuie să dea explicații legate de situația care le impune împrumutul, în vreme ce patronii caselor de amanet sunt mulțumiți că-și pot rula banii, ba chiar scoate ceva în plus prin vânzarea obiectelor care nu mai sunt recuperate.

Pensionarii şi şomerii, cleinţi fideli

Patronul unui lanț de case de amanet din Sfântu Gheorghe, Nagy Lakatos Karoly, spune că ultima perioadă a fost marcată de tot felul de obiecte amanetate, cei mai mulți dintre cei care împrumută astfel bani fiind fie pensionari, fie șomeri.

„Acum dăm împrumuturi și pe argint, pentru că lumea mai degrabă are argint decât aur. În plus, vin foarte mulți să vândă argintul, deoarece acesta se mai uzează. În ce privește bijuteriile din aur, acestea sunt răscumpărate în proporție de 70%, pentru că oamenii țin la aur și le dă siguranță”, a explicat Nagy, care spune că numărul celor care vin zilnic spre casele de amanet variază mai ales în funcție de locația acestora. Astfel, într-o zi „bună”, pragul unei case de amanet din Sfântu Gheorghe este trecut în medie de zece persoane. Când se iau pensiile sau salariile, cei care intră în casele de amanet o fac pentru a-și răscumpăra bijuteriile, urmând ca apoi, odată cu terminarea banilor, aceștia să revină pentru a amaneta din nou.

Tacâmuri și bijuterii, toate la amanet

În ceea ce privește obiectele amanetate, acestea sunt de tot felul dar diferă în funcție de metalul prețios din care sunt confecționate. Astfel, se amanetează monede, tacâmuri și alte obiecte vechi de argint, prețul plătit pentru gram fiind de 0,5 lei, casele de amanet fiind interesate strict de compoziție și nicidecum de valoarea istorică a acestor obiecte care ajung să fie topite. Când vine vorba de aur, aici situația este mai diferită, acesta fiind plătit cu 55-60 de lei pe gram, majoritatea bijuteriilor fiind curățate și revândute în caz că nu se recuperează de către cei care le-au amanetat. În topul bijuteriilor răscumpărate se situează verigheta - deși mulți își amanetează acest inel simbol al căsniciei, aproape întotdeauna se întorc spre a-l recupera.

„Cele mai multe bijuterii sunt din aur galben - întâi pentru că galbenul e culoarea cea mai răspândită a aurului și apoi pentru că, de obicei, bijuteriile din aur alb sunt mai rafinate și deosebite. În general, cine cumpără aur alb are bani și nu ajunge să-l amaneteze”, a mai arătat Nagy Lakatus Karoly.

În ceea ce-i privește pe oameni, părerile sunt împărțite, dar fiecare recunoaște că a apelat la un moment dat la o casă de amanet, chiar dacă prețul oferit pentru gramul de aur este cu 20-30 de lei sub cel al pieței și chiar dacă, prin contractele de amanetare, se ajunge la plata unei dobânzi pentru împrumut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Udrea, 10 martie 2011
Da este de gasit chiar pe colt la bloc C5. Vezi ca scrie UDREA amanet s.r.l. mare.
andreea, 15 decembrie 2010
trebuie sa vand urgent mai multe bijuterii din argint....exista cumva un amanet in buzau?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.