Aproximativ 12.000 de gospodării afectate de penele de curent de la Sfântu Gheorghe
Aproape jumătate din gospodăriile reședinței de județ, aflate pe mai multe străzi din Sfântu Gheorghe, printre care și Gábor Áron, Castanilor, Váradi József, Kossuth Lajos, Horea Cloșca și Crișan, Stadionului, au rămas zeci de ore fără curent după ce o suprasolicitare a rețelei de energie electrică a cauzat două defecțiuni pe două cabluri diferite, iar un transformator a explodat din cauza căldurii. Situația a afectat și Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, cu toate că unitatea medicală are și surse de alimentare proprii. Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a intervenit și a pus în funcțiune un generator. Pentru că situația a durat mult și a afectat foarte mulți locuitori, din aproximativ 12.000 de gospodării, primăria a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Marți seara autoritățile nu au putut da un termen final al remedierii problemelor.
După ce mai multe zone din municipiul Sfântu Gheorghe au rămas luni, 21 august a.c., fără curent electric timp de mai multe ore, din pricina unor defecțiuni pe două cabluri diferite, în seara aceleiași zile a explodat și un transformator și a lăsat numeroase locuințe în beznă. Problemele nu au fost remediate în totalitate în cursul zilei de marți.
Pana de curent a afectat Spitalul Județean
Din pricina penelor de curent, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, au fost efectuate doar operațiile de urgență, deși există aici alte două surse de alimentare, de siguranță.
„Noi avem alte două surse de siguranță, de alimentare, pe lângă rețeaua orașului, adică o stație de acumulatoare care practic asigură alimentarea pentru acele zone care sunt vitale: terapie intensivă, bloc operator, sala de nașteri și altele. Cu toate acestea, din motive de siguranță sporită, am zis să facem doar acele operații care nu pot fi amânate și care nu sunt cu anestezie generală. Practic, nouă ne-a afectat activitatea medicală în această direcție: am redus volumul de operații. Pe partea de Policlinică au fost probleme. Din cauza întreruperilor de curent, am amânat investigațiile de imagistică medicală și le vom prelua după ce se vor rezolva aceste probleme. Pentru că este aparatură sofisticată, la șocuri de curent există riscul să se strice. Am făcut doar ce era foarte urgent”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, managerul spitalului, András Nagy Róbert.
A fost solicitată și intervenția ISU Covasna, care a montat un generator pe strada Stadionului, înlocuind un punct de transformare.
„La solicitarea reprezentanților companiei Electrica sprijinim eforturile de alimentare a consumatorilor casnici din transformatorul 47 de pe strada Stadionului, prin înlocuirea acestuia cu un generator electric de 450kva din dotare, în conformitate cu HG 557/2016 privind managementul tipurilor de riscuri”, au transmis, redacției noastre, reprezentanții ISU Covasna.
Autoritățile locale au cerut companiei Electrica SA transparență și comunicare în timp util cu cetățenii, pentru a evita panica.
Din cauza lipsei de curent, mai multe localuri din oraș, dar și Biblioteca Județeană, au decis să își întrerupă activitatea marți.
A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru că a fost afectat aproape jumătate de oraș
Cu reacții pe subiect a ieșit marți și Primăria Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie, a cerut furnizorului să pună accent și pe comunicarea cu cetățenii. Ba mai mult, deoarece problema întreruperii alimentării cu energie electrică s-a prelungit chiar și după orele amiezii, primăria a convocat marți, de la ora 17:00, Comitetul Local pentru Situații de Urgență.
„La momentul şedinţei, în Sfântu Gheorghe erau nealimentate cu energie electrică 54 de puncte de transformare dintr-un total de 210 aflate în oraş, iar pe parcursul zilelor de luni şi marţi, peste 12.000 de locuinţe au avut de suferit din cauza penelor de curent, adică aproape jumătate din populația orașului. În unele zone întreruperile au fost de scurtă durată, dar sunt şi zone din oraş unde problemele au durat mai bine de 24 de ore”, se arată într-un comunicat de presă transmis după ședința Comitetului.
Tot în acest context s-a punctat că situația este una fără precedent, fiind cel mai grav incident de acest fel din ultimii mulţi ani.
„În ultimii ani a crescut numărul de consumatori și implicit presiunea pe rețea. În prezent situația este foarte gravă, de când există SDEE Covasna nu am întâlnit o asemenea situație. Încercăm să facem tot posibilul să realimentăm locuitorii, tot efectivul apt de muncă e pe teren", a explicat directorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) - Covasna, Józsa Csaba.
În mediul online, pe rețelele de socializare, s-au purtat discuții aprinse. Oamenii au fost revoltați. Unii au spus că din cauza întreruperii îndelungate li s-a stricat mâncarea din frigider, iar cei care au parte de șocuri de curent au fost mereu speriați că li se defectează aparatele frigorifice și electrocasnice.
Primarul a spus că urmează ca populația să primească informații clare privind modalitățile de a accesa despăgubiri.
Józsa Csaba a precizat că în cazul aparatelor care au suferit defecțiuni din cauza întreruperilor de curent, locuitorii pot depune cereri de despăgubire la sediul Electrica SA din str. Lunca Oltului. De asemenea, conform legilor în vigoare, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ, toţi consumatorii care nu au energie electrică mai mult de 4 ore vor primi automat despăgubiri de la DEER într-un cuantum unic stabilit de lege şi valabil la nivel naţional, a mai transmis autoritatea locală, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.
Conducerea Primăriei a solicitat societăţii de furnizare să comunice periodic care este situaţia lucrărilor pentru a putea fi informată populaţia.
Problema a apărut după ce a cedat mare parte din rețeaua de medie tensiune, atât din cauza consumului ridicat din această perioadă, dar și din cauza cablurilor foarte vechi.
Este de precizat și că DEER a solicitat în ajutor echipe de defectoscopie din Brașov și Harghita. Pe lângă generatorul pus la dispoziție de ISU Covasna, au fost solicitate generatoare de mare putere şi din județele Brașov și Harghita.
Sursa foto: arhivă