ACTUALITATE 1 aprilie 2015

Aproape 500 de persoane, înscrise în programul „Un copac pentru generaţia următoare”

de Agerpres | 505 vizualizări

Fundaţia Comunitară Covasna (HKA), care a iniţiat programul „Un copac pentru generaţia următoare”, va distribui luna aceasta aproape 1.500 de pomi fructiferi în mai multe localităţi din judeţ.

Conducerea fundaţiei a precizat miercuri că, în cele două săptămâni care au trecut de la lansarea programului, a primit aproape 500 de solicitări din partea unor persoane care vor să primească gratuit pomi fructiferi, cele mai multe cereri venind din localităţile Valea Crişului, Arcuş şi Brăduţ.

„Au sosit 496 solicitări din 12 localităţi pentru 1.488 de puieţi de pomi fructiferi autohtoni. Vom avea în vedere o repartizare geografică echilibrată, astfel încât din fiecare regiune să fie o localitate beneficiară. Se va ţine cont, totodată, şi de calitatea coordonării locale, respectiv de practică şi profesionalism în plantarea puieţilor”, a menţionat reprezentantul fundaţiei, Furus Levente.

Programul „Un copac pentru generaţia următoare” are ca scop revitalizarea livezilor de pomi fructiferi din judeţ şi salvarea soiurilor autohtone, iar în decurs de zece ani vor fi distribuiţi 15.000 de puieţi, câte 1.500 în fiecare an. În acest scop, fundaţia va amenaja o pepinieră pentru a-şi putea asigura necesarul de puieţi.

Directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga, a declarat că ideea acestui proiect s-a conturat în urmă cu aproape doi ani, când mai mulţi cetăţeni din localitatea Herculian au cerut sprijin pentru achiziţionarea de pomi fructiferi autohtoni prin programul „Fii activ pentru Covasna”.

„Ideea ne-a plăcut foarte mult şi atunci ne-am gândit că ar fi bine dacă am extinde acest proiect la nivel judeţean. Pe parcursul anilor multe livezi au îmbătrânit, s-au distrus, soiurile tradiţionale au fost înlocuite şi de aceea vrem să le reînnoim”, a mai spus aceasta.

Programul are ca scop nu doar revitalizarea livezilor şi a soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, ci şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură.

„Un om care plantează un copac se gândeşte la viitor. Proiectul nostru are ca scop reîntoarcerea la tradiţiile locale, dar şi promovarea produselor bio, a unei alimentaţii sănătoase şi protejarea naturii şi mediului înconjurător, deci acest program are mai multe componente pozitive”, a precizat directoarea fundaţiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.