ACTUALITATE 21 octombrie 2024

Aproape 50 de câini fără stăpân, ridicați de pe străzile din Întorsura Buzăului

de Ștefania Găvăneci | 596 vizualizări

Primăria Întorsura Buzăului, în colaborare cu Asociația pentru Protecția și Supravegherea Animalelor (ASPA) IVETS, a organizat o acțiune de îndepărtare a câinilor de pe domeniul public. În data de 10 octombrie a.c., reprezentanții asociației, au preluat 49 de câini, a anunțat primarul, Raul Urdă, pe pagina sa de Facebook. 

Primăria orașului a aderat la asociația care a ridicat câinii

Primăria Întorsura Buzăului a plătit 63.000 de lei pentru a porni această colaborare, ne-a spus primarul Raul Urdă.

Costurile de aderare în această asociație sunt de 10 lei pe locuitor. Mai exact, noi am declarat că avem 6.300 de oameni și am plătit 63 de mii de lei taxă de aderare. În acești bani ei vor face servicii pentru UAT și anume vor intra și vor face în prima fază identificare a tuturor câinilor din curțile cetățenilor, adică toți câini vor fi identificați. Ce înseamnă identificare: cipare și vaccinare și acestea vor fi făcute din acești bani. Dacă mai rămân bani, se va trece în etapă a doua a proiectului nostru de sterilizarea câinilor din gospodării. Dacă nu, se va suplimenta printr-o altă Hotărâre de Consiliu Local. Încercăm să facem aceste servicii gratuite pentru toată populația de câini de oraș”, ne-a spus acesta.

În continuare, în momentul în care va fi nevoie de intervenția membrilor asociației, ei vor fi chemați.

Oricând avem nevoie, putem solicita să intervină pentru a ridica acei câini care sunt ilegal pe domeniul public. Este un partener de lungă durată (n.r. asociația), deci noi odată ce am aderat la această asociație, suntem membri pe deplin. Cât timp nu se desființează, vom fi parteneri”, a adăugat primarul.  

Controverse legate de ASPA-IVETS

Postarea primarului a generat reacții mixte din partea locuitorilor. O parte a comunității a apreciat acțiunea, și susține că siguranța a fost îmbunătățită, mai ales pentru copiii care se pot deplasa în siguranță prin oraș. În schimb, alții și-au exprimat nemulțumirea, pentru că se tem pentru soarta câinilor. 

În acest sens, am luat legătura cu reprezentanții asociației pentru a înțelege mai bine care este și perspectiva lor.

Este cea mai mare asociație privată din țară la acest moment, având și cel mai mare adăpost de animale. Avem un adăpost autorizat, unde putem găzdui 1.800 de animale. Nu suntem doar un adăpost pentru câini, ci practic o menajerie, deoarece avem și cai, păsări, iepuri, pisici și alte animale”, a spus, pentru covasnamedia.ro, unul din reprezentanții ASPA-Ivets, Adrian Enică.

Ce s-a întâmplat cu acei câini preluați din oraș

Cei aproape 50 de câini capturați din Întorsura Buzăului au fost duși la adăpostul asociației, din Uzunu, o localitate aflată între București și Giurgiu.

Când câinii ajung la noi, sunt supuși unui control și unei trieri pentru a identifica dacă sunt bolnavi. În cazul în care un câine este bolnav, acesta este plasat în carantină, neputând fi pus împreună cu ceilalți, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi celelalte animale. În prezent, avem în jur de 500 de animale în adăpost.

După capturare, câinii sunt microcipați. La momentul microcipării, se completează o fișă de capturare care include informații precum sexul câinelui, talia, caracteristici și adresa exactă unde a fost prins. Avem o evidență clară a fiecărui câine. 

Conform legii, după ce câinii ajung în adăpost, timp de 14 zile îi promovăm pentru adopție. Dacă cineva dorește să adopte un câine fie fizic, venind la adăpost, fie la distanță (avem și această posibilitate), câinele este sterilizat, vaccinat și i se eliberează carnetul de sănătate și toate documentele necesare”, a adăugat Adrian Enică. 

În mediul online au circulat mai multe opinii prin care se spune că asociația funcționează în mod ilegal. Despre aceste păreri am vorbit și cu președintele entității, Florentina Istrate. 

Suntem o organizație controlabilă, fiind autorizați. De exemplu, anul acesta am avut 24 de controale, de la Poliție, DSV, ITM, Garda de Mediu și alte autorități. Niciun control nu s-a încheiat cu măsuri împotriva noastră”, ne-a spus aceasta.

Apel la responsabilitate

Pentru a preveni reapariția problemei câinilor fără stăpân, este necesar să fie puse în aplicare soluții pe termen lung. Sterilizarea câinilor este un pas esențial în reducerea înmulțirii necontrolate și trebuie încurajată la nivelul întregii comunități. 

De asemenea, campaniile de adopție joacă un rol crucial în oferirea unei alternative viabile pentru câinii aflați în adăposturi. 

Având în vedere era digitală în care trăim, promovăm câinii pentru adopție, online, oferim numere de telefon și facilităm adopțiile. Oamenii ne pot contacta sau îi contactăm noi dacă acel câine capturat este microcipat. De asemenea, oferim transport pentru oameni cu animalul adoptat”, a spus Florentina Istrate. 

În ceea ce privește iubitorii de animale, am avut discuții cu mulți dintre ei și le-am explicat că există posibilitatea de a adopta. Cei care nu au unde să țină un animal pot opta pentru adopția la distanță, dar aceasta presupune să asigure hrana, curățenia și costurile medicale pentru câine. Totuși, nu am întâlnit încă niciun iubitor de animale care să adopte 30 de câini doar pentru că este un „iubitor” declarat”, ne-a mai spus Adrian Enică. 

La „Întorsura Fest”, anul acesta a avut loc și o campanie de adopții de câini.

Vara aceasta, la Întorsura Buzăului, în cadrul evenimentului Întorsura Fest, la care participă și motocicliști, am avut un stand dedicat campaniei de adopție. Am adus aproximativ 22 de câini, iar rezultatul a fost un succes, deoarece 14 dintre ei au fost adoptați în cursul evenimentului. A fost o bucurie să vedem oameni care își asumă responsabilitatea de a salva animale sănătoase și neagresive, încercând să evităm situația în care am fi obligați, conform legii, să îi eutanasiem”, a adăugat acesta. 

Este important ca fiecare cetățean să respecte legislația, să evite abandonul pe domeniul public și să se implice în inițiativele de sterilizare și adopție. Aceste măsuri nu doar că îmbunătățesc siguranța și confortul cetățenilor orașului, dar contribuie și la protecția și bunăstarea animalelor.

Pe domeniul public, doar aproximativ 5% dintre câinii fără stăpân sunt microcipați și înregistrați.

Pentru a susține un adăpost în fiecare județ, există costuri enorme. Un adăpost autorizat presupune angajați cu contracte de muncă pe fiecare departament, îngrijitori și alte costuri mari, ceea ce explică de ce primăriile nu au reușit să facă acest lucru singure în ultimii 20 de ani”, a adăugat Florentina Istrate.

Ce spune legea

Legat de abandonul animalelor, legea 205 din 2004 spune: „Deținătorii de animale au obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona și/sau izgoni”.

În Ordonanța de Urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001 sunt precizate următoarele aspecte: 

Articolul 7

(1) În termenul prevăzut la art. 4 alin. (1), câinii capturați și înregistrați în evidențele adăposturilor pot fi revendicați sau adoptați după cum urmează:

a) în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidențele adăposturilor, câinii pot fi revendicați de către proprietari;

b) după expirarea termenului prevăzut la lit. a) și până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicați sau adoptați de către persoane fizice sau juridice, din țară sau din străinătate, în condițiile legii;

c) revendicarea și adopția sunt gratuite.

(2) Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.

(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, câinii pot fi revendicați sau adoptați”.

În acest sens, pentru a nu se ajunge la eutanasierea câinilor,  în postarea sa, primarul orașului a transmis la vremea respectivă: „Vom interveni pentru a microcipa și vaccina toți câinii de pe raza UAT Întorsura Buzăului urmând ca ulterior să se facă și o campanie de sterilizare”. 

De asemenea, în aceeași Ordonanță de Urgență este menționat și „Art. 13^2. - Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţei de urgenţă”. 

Edilul din Întorsura Buzăului a mai spus, pentru redacția noastră, că ai multe instituții ar trebui implicate în această problemă.

Am convocat o ședință în care am chemat reprezentanți de la diverse instituții: prefectură, direcția sanitară veterinară, poliția animalelor, poliția locală și poliția națională. Este important ca toți să-și îndeplinească obligațiile în acest sens, deoarece poliția animalelor, de exemplu, poate intra în curți și verifica dacă fiecare câine este cipat, vaccinat și sterilizat conform legii. Conform reglementărilor, doar câinii de rasă cu pedigree au drept de montă; restul sunt obligați să fie sterilizați”, ne-a mai spus Raul Urdă. 

De asemenea microciparea câinilor este un pas important.

Nu este corect ca acești câini care nu sunt identificați și nu sunt cipați să ajungă pe domeniul public. De exemplu, în contractul trecut cu asociația din Târgu Secuiesc, din 200 de câini ridicați doar 2 au fost cipați în 4 ani”, a mai spus edilul. 

Alte exemple

Adăpostul de la Câmpul Frumos, dar și Asociația pentru Câini fără stăpân AMY, care gestionează câinii abandonați din zona Sfântu Gheorghe, au găsit o soluție bună, chiar dacă nu întotdeauna eficientă, pentru a evita eutanasierea patrupezilor, în contextul în care spațiul este mereu aglomerat. În fiecare prima sâmbătă din lună, aici are loc „Ziua porților deschise”, unde doritorii pot vizita spațiul și adopta câini. 

În ciuda eforturilor, nici aici nu sunt locuri, iar câinii de pe stradă nu lipsesc. La cel mai recent bilanț, s-a precizat că în prezent, adăpostul găzduiește 170 de câini, ceea ce depășește cu 25 capacitatea maximă, care este de 145 de locuri. 

Revenind la Întorsura Buzăului, acțiunea desfășurată aici reprezintă un prim pas în gestionarea populației de câini fără stăpân, dar soluțiile pe termen lung trebuie să fie axate pe prevenire. Campaniile de sterilizare și adopție, alături de respectarea normelor legale în ceea ce privește animalele de companie, sunt esențiale pentru a evita situații similare în viitor și pentru a asigura un echilibru între siguranța cetățenilor și protecția animalelor.

Sursa foto: Raul Urdă /Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.