ACTUALITATE 4 februarie 2016

Aproape 5.000 de covăsneni se luptă cu „boala secolului XXI”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1304 vizualizări

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost marcată pe 4 februarie în toată lumea

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului este marcată în ziua de 4 februarie încă din anul 2000. Evenimentul, susţinut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), îşi propune să combată maladia cu ajutorul informării, educării şi conştientizării, dar şi prin îmbunătăţirea metodelor de tratament. Cancerul mai este numit şi „boala secolului XXI”, din cauza ratei mari a mortalităţii pe care o produce în rândul persoanelor tinere.

Statisticile orientative oferite de reprezentanţii Spitalului Judeţean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe arată că aproape 5.000 de covăsnenii se găsesc în evidenţele instituţiei cu diagnosticul de cancer.

„În jur de 5.000 de persoane din judeţ sunt în evidenţe ca fiind diagnosticate cu această boală. Cifra este oarecum constantă pentru că sunt oameni care intră în evidenţe, dar şi oameni care ies, ca urmare a decesului. Predomină cancerele mamare, pulmonare, fiind tendinţa clasică”, ne-a declarat medicul specialist în oncologie, dr. Mirela Drăgan, care până la 1 februarie 2016 a fost angajată a Spitalului Judeţean.

Dr. Mirela Drăgan a mai precizat că este important să marcăm o astfel de zi pentru că la nivel mondial sunt tendinţe de creştere în cazul acestor boli. „Mai cu seamă ar trebui pus accent pe prevenţie, pe prezentarea cât mai rapidă a pacienţilor la control, încă de la primele simptome”, a punctat dr. Drăgan.

Medicul specialist în oncologie ne-a spus care sunt, în linii mari, simptomele care ar trebui să ne dea de gândit şi când este indicat să mergem la medic: „Este foarte greu de sistematizat pentru că diferă în funcţie de localizarea cancerului şi sunt simptome diferite. Din acest motiv se face destul de tardiv diagnosticarea. În primul rând, omul ar trebui să se prezinte la controalele periodice şi ar trebui să se realizeze prevenţia primară la nivel de medic de familie. Cei care se ştiu cu rude care au avut cancer ar trebui să înceapă controalele mai repede. Simptomele sunt, în general, tusea persistentă, leziunea cutanată care nu se vindecă, un nodul mărit, scăderea nejustificată în greutate, transpiraţiile profunde nocturne, o anemie care nu se poate corecta. Nu trebuie neapărat să şi doară. Majoritatea pacienţilor se prezintă la medic doar când apare durerea, iar atunci este deja tardiv”.

În România, cancerul generează peste 50.000 de decese într-un an

„La nivelul Uniunii Europene, cancerul reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și a doua cauză de deces, iar în România sunt peste 80.000 de cazuri nou diagnosticate și mai mult de 50.000 de decese în fiecare an”, a notat preşedintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Facebook.

Asociaţia Română de Cancere Rare a precizat într-un comunicat de presă că „în lume sunt cunoscute peste 180 de tipuri de cancere rare. În România, peste 10.000 de pacienți suferă de o formă rară de cancer. Aproximativ 4 milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt afectate de forme rare de cancer. În ciuda rarității fiecărui tip de cancer, cancerele rare reprezintă aproximativ 20% din toate cazurile de cancer, inclusiv toate tipurile de cancer la copii”.

„La nivel mondial este estimată o creștere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012”, scrie Agerpres, conform datelor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului se marchează în fiecare an în data de 4 februarie, potrivit Cartei de la Paris, care a fost adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului din anul 2000. Documentul consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Preşedintele României a mai precizat joi că „România se alătură campaniei demarate de Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului, ale cărei principale scopuri sunt reducerea numărul de îmbolnăviri, tratarea cu succes și creșterea calității vieții a cât mai multor pacienți”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 5 februarie 2016
Ce frumos spune Dl Johannnis! Iata insa realitatea dramatica a bolnavilor de cancer. "Judetul din Romania care a ramas fara ultimul medic ONCOLOG. Bolnavii de cancer pleaca la tratament cu citeste integral
lili, 5 februarie 2016
Presedintele Romaniei vorbeste vorbe goale, ca intotdeauna, uite mai jos drama pe care o traiesc acesti oameni bolnavi de cancer in Romania dlui Johannis: "Pacienți fără medicamente vitale (acum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.