ACTUALITATE 7 iunie 2010

Aproape 300 de semnături pentru salvarea copacilor

de Covasna Media | 637 vizualizări
Acestea au fost strânse vineri, în cadrul unei acţiuni care își propune să oprească Primăria Sfântu-Gheorghe din tăierea a peste o sută de arbori din centrul municipiului Mai mulți cetățeni din Sfântu-Gheorghe au participat vineri, în Parcul Central, la acțiunea de strângere de semnături lansată de Maria Movilă, cu scopul de a opri intenția Primăriei de a tăia mai bine de 100 de arbori din centrul oraşului. Acțiunea a durat aproximativ două ore şi a continuat în week-end, fiind strânse până acum 270 de semnături de la oameni care consideră că arborii ar trebui tratați şi nu tăiați. Primăria Sfântu-Gheorghe a realizat recent, în colaborare cu Direcția Silvică Covasna, un studiu asupra sănătății arborilor din Parcul Central şi zona centrală din oraş. Potrivit studiului, peste 100 din cei 300 de arbori studiați sunt iremediabil bolnavi - majoritatea putreziți, drept pentru care ar trebui tăiați, pentru a nu pune în pericol trecătorii sau maşinile.

Acestea au fost strânse vineri, în cadrul unei acţiuni care își propune să oprească Primăria Sfântu-Gheorghe din tăierea a peste o sută de arbori din centrul municipiului

Mai mulți cetățeni din Sfântu-Gheorghe au participat vineri, în Parcul Central, la acțiunea de strângere de semnături lansată de Maria Movilă, cu scopul de a opri intenția Primăriei de a tăia mai bine de 100 de arbori din centrul oraşului. Acțiunea a durat aproximativ două ore şi a continuat în week-end, fiind strânse până acum 270 de semnături de la oameni care consideră că arborii ar trebui tratați şi nu tăiați.

Primăria Sfântu-Gheorghe a realizat recent, în colaborare cu Direcția Silvică Covasna, un studiu asupra sănătății arborilor din Parcul Central şi zona centrală din oraş. Potrivit studiului, peste 100 din cei 300 de arbori studiați sunt iremediabil bolnavi - majoritatea putreziți, drept pentru care ar trebui tăiați, pentru a nu pune în pericol trecătorii sau maşinile.

„Nu vreau să-mi imaginez aleea de deasupra Parcului, după ce Grădinăria îşi va face treaba. Şi simt, împreună cu alți oameni, că trebuie să facem ceva, să tragem un semnal de alarmă. Cunosc zeci de persoane care în particular sunt foarte revoltate pentru tăierea copacilor. Noi oricum cu semnăturile pe care le avem vom încerca măcar să dăm de gândit, să tragem un semnal de alarmă autorităților”, a declarat Maria Movilă.

Oamenii au lipit pe mai mulți copaci afişe prin care se cerea cruțarea arborilor de la tăiere, strângând totodată semnături din partea trecătorilor, astfel încât o listă finală să fie prezentată Primăriei Sfântu-Gheorghe.

„Sunt aici ca să încerc să iau atitudine față de imbecilitatea asta, care înseamnă să ne taie copacii. Această acțiune e demult - în fiecare primăvară, când ar fi interzis să se taie copacii, în faza de început de vegetație. Dacă sunt chiar aşa de buni la tăiat, câți copaci au plantat în total? Ce, spațiul verde din oraşul nostru e chiar atât de mare încât să ne permitem luxul acesta? Putem să spunem că e un genocid natural. Îmi pare foarte rău, că sunt instituții ale Statului care ar fi trebuit să se sesizeze… Protecția Mediului ce păzeşte?” a spus unul dintre semnatarii petiției, Sava Jozsef. Petiția, pentru care semnăturile vor continua să fie adunate, va fi înaintată primarului Antal Arpad la mijlocul acestei săptămâni, organizatorii acțiunii intenționând să pună inclusiv bazele unui club al iubitorilor de copaci, astfel încât pe viitor acțiunile de tăiere a acestora să fie mai transparente şi să permită mai mult acces al cetățeanului în stabilirea lor.

APM nu ştia nimic

Pe de altă parte, cei de la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Covasna susțin că nu au ştiut nimic despre intenția autorităților locale de a tăia copacii şi că au aflat de acest lucru din presă.

„În mod normal ar fi trebuit ca Primăria să ne depună în scris această solicitare, însoțită de o documentație care să justifice tăierea acelor arbori. Chiar dacă sunt pe domeniu public, un acord de mediu sau un punct de vedere sau autorizație de mediu trebuie să existe pentru doborârea acelor arbori. Dacă se constată că este o boală, atunci aceasta ar trebui de asemenea dovedită şi sunt instituții abilitate care să certifice prezența bolii. Tăierea se poate face numai în anumite condiții, cu recultivare şi regenerare”, a explicat directorul interimat al APM Covasna, Luminița Cornea.

Reprezentanții Primăriei Sfântu-Gheorghe spun că cercetările făcute de specialişti asupra sănătății arborilor au arătat că este necesară tăierea unora dintre aceştia, care sunt îmbătrâniți şi mucegăiți la trunchiuri. Cu toate acestea, spun cei de la Primărie, nu s-a luat încă o decizie finală care să prevadă tăierea sau nu a respectivilor copaci. Printre copacii bolnavi se află diverse specii, de la castani până la tei.

Monica Vajna

Foto: Tinca Teddy

Teme articol: APM copaci petitie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.