ACTUALITATE 9 august 2022

Aproape 20,5 milioane de lei pentru comuna Brăduț, prin PNI „Anghel Saligny“

de Diana Pantelimon | 441 vizualizări

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, comuna Brăduț ar putea primi aproape 20,5 milioane de lei pentru modernizarea străzilor și extinderea rețelei de apă potabilă, după parcurgerea pașilor birocratici din această toamnă.

Cele trei proiecte depuse care au obținut finanțare sunt următoarele: modernizarea străzilor în comuna Brăduţ, în satele Filia, Brăduţ, Doboşeni şi Tălişoara (aproape 9,5 milioane de lei), reabilitare DC 42 (peste 9,8 milioane de lei) și extinderea rețelei de apă potabilă în satul Doboșeni (aproape 1,2 milioane de lei).

Primarul comunei se declară mulțumit în ceea ce privește suma de finanțare, însă este conștient că birocrația va întârzia mult începerea lucrărilor.

„Avem trei proiecte, unul cu modernizarea străzilor pe teritoriul comunei, toate străzile, deci în fiecare sat, apoi încă un proiect de modernizare și extindere a drumului comunal DC42 de la Filia până la zona turistică Kuvaszó, în lungime de 6,5 km, pe care va fi construit și un pod peste pârâul Cormoș. Și încă un proiect de extindere de apă potabilă în satul Doboșeni, în cartierul rromilor. Astea sunt proiectele, iar în momentul de față eu sunt mulțumit de suma aprobată, nu e nicio problemă. Dar cred că pe parcursul lucrărilor, dacă vor interveni niște modificări, conform Ordonanței 47 (n.r.: O.U.G. nr. 47/2022 privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică), atunci se poate majora. Deocamdată cu asta pornim și mai vedem. Cu birocrația e problemă, cu avizele, procurarea lor. Am început extinderea de apă din fonduri proprii, restul, când va fi finanțat, nu știu. Avem proiectele, totul pregătit, pot să încarc pe platformă, dar fără avize... Mai durează vreo două luni de zile, cel puțin! Am scos acum doi ani avizele pentru modernizarea străzilor, dar au expirat termenele, trebuie să depun din nou, să aștept cu Protecția Mediului și Electrica. Cu Electrica este cea mai mare problemă, până obții avizul. Birocrația ne omoară, ne împotmolim în niște mărunțișuri care nici n-ar trebui să existe“, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul comunei, Balázsi Dénes.

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost inițiat de Guvernul României și este derulat prin Ministerul Dezvoltării, pentru a asigura serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitarea drumurilor și podurilor.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de peste un miliard de lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Zona comunei Brăduț prezintă interes în ceea ce privește bogățiile minerale. La Filia și Doboșeni sunt cunoscute rezerve importante de limonită, o piatră de culoarea lămâii care a fost exploatată în repetate rânduri. De asemenea, diatomita de la Filia, după calitatea ei, a ocupat primul loc dintre exploatările din țară. Teritoriul comunei Brăduț este bogat în ape minerale de diverse compoziții chimice. Izvoare vestite cu apă ce conține mult magneziu sunt Cormoș, Poiana Lupului, Likaskő, potrivit comunabradut.ro.

Foto: Kolumbán Hanna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.