Aproape 145 de firme dispuse să primească în practică elevii şcolilor profesionale
Aproape 145 de firme din judeţul Covasna au semnat contracte de parteneriat cu unităţile de învăţământ pentru a primi în practică elevii şcolilor profesionale de doi şi trei ani.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztély Irma, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că interesul agenţilor economici pentru elevii care vor să înveţe o meserie este tot mai mare.
„Acum doi ani era greu să-i convingem, acum vin ei în întâmpinarea noastră şi chiar ne influenţează oferta educaţională. (...) Unele firme au semnat contracte cadru de parteneriat pentru 2-3 elevi, altele pentru 20, în funcţie de capacitatea fiecăreia”, a spus Keresztély Irma.
Potrivit acesteia, la învăţământul profesional de doi ani, deci destinat elevilor care au absolvit clasa a IX-a, au fost încheiate 30 de contracte în municipiul Sfântu Gheorghe, câte şase la Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului şi câte două la Covasna şi Baraolt. Cât priveşte învăţământul profesional de trei ani s-au semnat 98 de contracte, cele mai multe, 63, de liceele tehnologice din municipiul Sfântu Gheorghe.
Keresztély Irma a menţionat că tinerii care vor urma şcolile profesionale vor beneficia de o bursă lunară de 200 de lei cu condiţia de a frecventa atât cursurile teoretice, cât şi orele de practică. De asemenea, legislaţia permite ca agenţii economici să le ofere anumite facilităţi, inclusiv de natură financiară.
În următorul an şcolar în judeţul Covasna vor fi 24 de clase cu 672 de locuri la învăţământul profesional de trei ani, iar la liceele tehnologice vor fi 15 clase cu 420 de locuri la profilul tehnic, servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului. Oferta şcolilor profesionale va fi promovată în următoarea perioadă în special în mediul rural.
„E important ca şi la şcolile profesionale să ajungă elevi buni, nu doar cei care nu au reuşit să intre la un liceu teoretic. (...) Nu vreau să fac reclamă şcolilor profesionale în defavoarea liceelor teoretice, dar trebuie să conştientizăm că mulţi şomeri ies din facultate şi nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, dar cu o meserie poţi pune pe picioare o afacere”, a spus Keresztély Irma.