ACTUALITATE 11 octombrie 2023

Aproape 100 de alergători au dus Ștafeta Invictus și gânduri bune, din Sfântu Gheorghe la Miercurea Ciuc

de Iulia Drăghici - Taraș | 868 vizualizări

Cei care au văzut marți dimineață un grup mare de alergători pe DN12, spre Miercurea Ciuc, după ce au luat startul din fața Statuii Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, poate s-au întrebat ce i-a apucat să o ia la fugă într-o dimineață așa răcoroasă de octombrie. Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de plin de semnificație: au alergat pentru cei care nu mai pot să mai facă asta. De fapt, acesta este mesajul Ștafetei Invictus. Evenimentul a ajuns la nivel național la ediția a X-a.

Puțin înainte de ora 8:00, marți, în ziua 10 din luna a 10-a, grupul de aproape 100 de persoane era pregătit să dea startul unei noi etape a Ștafetei Invictus. Obiectul, mai degrabă simbolic, a fost dus în alergare, din Sfântu Gheorghe la Miercurea Ciuc, după ce sâmbătă a fost preluat de la un alt grup de alergători, sosit din Brașov. Drumul acestei ștafete se încheie, de Ziua Armatei, în 25 octombrie, la Carei, ultimul teritoriu al României eliberat de sub ocupația horthysto-fascistă.

Poate că mai este interesant de știut că ștafeta a pornit de la București la începutul lunii. Traseul acesta, care trece prin Covasna, este cel galben din cele trei posibile (pe lângă roșu, respectiv albastru, ale Drapelului României), care au pornit prin toată țara și se întâlnesc în același loc de Ziua Armatei.

De ce este evenimentul unul care să ne dea și nouă de gândit? Pentru că este mai ales despre eroii zilelor noastre, militarii răniți în războaie, iar în contextul de acum, este cu atât mai important să știm cine sunt aceștia și cum îi putem ajuta.

„Este un eveniment care vrea să sensibilizeze societatea civilă și opinia publică față de militarii care au suferit în teatrele de operații. (...) Prin ceea ce facem încercăm să atragem atenția, să invităm alături de noi cetățenii, să participe la aceste activități, să știe că armata este lângă popor, cum a fost întotdeauna, de-a lungul istoriei. Prin asta vrem să ne aducem și noi omagiul față de militarii care au avut de suferit, fiindcă avem și noi destui”, a spus marți, înainte de alergare, pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, locotenent-colonelul (lt.col) Liviu Gaiță, comandantul Unității Militare (UM) 01630 (Depozitul 92 Geniu) din Arcuș.

De altfel, de aici au venit și cei mai mulți participanți la eveniment, aproximativ 80, adică majoritatea angajaților acestei unități, la fel ca anul trecut. Au mai fost militari de la „Vânători de Munte”, de la unitatea din Vâlcele, dar și de la ISU Covasna, dar și angajați ai altor instituții din județ.

„Este un eveniment ajuns la a X-a ediție (...), care vrea să atragă atenția societății civile asupra situației dificile a militarilor care se întorc cu diverse afecțiuni din teatrele de operații cu fel de fel de răni și traume fizice, psihice și cărora le e destul de greu să se reintegreze. E cumva și un semnal ca societatea să nu îi uite, să nu îi dea la o parte, pentru că ei în numele țării s-au dus și au căpătat acele răni și traume. Odată cu intrarea României în NATO, și noi am participat la diverse acțiuni din teatrele de operații și, inevitabil, avem și noi răniții noștri, ca și celelalte armate. Situația actuală geopolitică e dificilă, delicată și e complicat de vorbit. Războaie de care credeam că nu o să mai vedem în lume, iată că apar. Unul e la granița noastră, iar altul, foarte violent, a început zilele acestea, în Israel. Trebuie să conștientizăm că armata este necesară oricărei societăți, oricărei țări, pentru că armata este garantul stabilității și, până la urmă, al păcii, al protecției cetățenilor. Asta e menirea armatei, să protejeze cetățenii și țara”, ne-a spus, în același cadru, comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe și al Centrului Militar Județean Covasna, lt.col. Dorin Neagu.

Prezent la acțiune a fost și prefectul județului Covasna, Ráduly István. Acesta a predat ștafeta celor mai micuți dintre participanți, cu mesajul să fie puternici și încrezători.

„Este o onoare să fiu prezent la un astfel de eveniment. Este al treilea pentru mine. Oamenii pe care îi vedem aici vor alerga spre Miercurea Ciuc, să ducă ștafeta Invictus mai departe. Armata este o forță a poporului și trebuie înzestrată. Populația trebuie să investească încredere în ea. Avem nevoie de armată, nu doar în cazul, Doamne ferește, al războaielor. Armata intervine și când sunt alte probleme, cum ar fi o catastrofă naturală, ninsori, inundații și altele. (...) Cred că pacea pe care o avem în zona noastră va fi păstrată”, a spus prefectul, întrebat și de rolul armatei acum, când auzim atât de des de cele două războaie sângeroase, din Ucraina și, mai nou, din Israel.

Și anul trecut, aproape 80 de persoane au luat startul din fața Statuii Ostașului Român din Sfântu Gheorghe cu un obiectiv clar: să alerge sau să pedaleze, în total, pe rând sau împreună, aproape 70 de kilometri, cu Ștafeta Invictus, până la Miercurea Ciuc.

Reamintim, așadar, că Invictus România a luat ființă în 2014, la inițiativa unui grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri INVICTUS, sub patronajul prințului Harry al Marii Britanii. Scopul organizației este de promovare a valorilor militare și naționale, dar mai ales de sensibilizare a societății civile asupra recunoștinței care se cuvine veteranilor de război.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.