ACTUALITATE 12 iulie 2009

APM Covasna susţine că peste 90% din rampele judeţului au fost închise

de Covasna Media | 735 vizualizări
Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, rampele de deşeuri din judeţ au fost închise aproape în totalitate. Noul director al APM Covasna, Cătălin Morar, a declarat că 92% dintre rampele de gunoi din judeţ au fost deja închise, deşeurile fiind direcţionate în prezent către cele două centre de colectare din judeţ de la Sfântu Gheorghe, respectiv Târgu Secuiesc.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, rampele de deşeuri din judeţ au fost închise aproape în totalitate. Noul director al APM Covasna, Cătălin Morar, a declarat că 92% dintre rampele de gunoi din judeţ au fost deja închise, deşeurile fiind direcţionate în prezent către cele două centre de colectare din judeţ de la Sfântu Gheorghe, respectiv Târgu Secuiesc.

„Avem date certe, cu adrese şi cu verificarea noastră, că rampele sunt închise. Comunităţile locale, respectiv primăriile, s-au ocupat de rezolvarea problemei ridicării gunoiului menajer şi transportarea acestuia la cele două rampe care vor rămâne deschise până în 2017, cele din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc. În toate localităţile există contracte încheiate recent cu operatori care fac ridicarea, transportul şi depozitarea deşeurilor”, a explicat Cătălin Morar. Potrivit acestuia, în judeţ au fost contractaţi trei operatori ce vor realiza transportul deşeurilor.

Conducerea APM Covasna apreciază că, în ceea ce priveşte situaţia rampelor de gunoi neconforme, judeţul se află la un nivel foarte bun, mai ales în comparaţie alte judeţe ale ţării. Cu toate acestea, problema ecologizării rampelor neconforme nu a fost rezolvată în totalitate, din cauza lipsei de fonduri.

„Deoarece nu puteam închide şi ecologiza, acest lucru presu punând fonduri, am obligat primarii, consiliile locale, să încheie contracte de salubrizare cu operatori autorizaţi, care au toate mijloacele necesare pentru aceste operaţiuni, ocazie cu care s-au sistat depunerile de deşeuri”, a explicat şeful Serviciului de implementare a politicilor de mediu din cadrul APM Covasna, Octavian Vasilescu.

Potrivit acestuia, operatorii au planuri şi programe de salubrizare proprii, urmând să procedeze săptămânal la ridicarea deşeurilor.

Cele două rampe de deşeuri de la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc nu sunt o soluţie definitivă referitoare la depozitarea deşeurilor din judeţ, existând în plan înfiinţarea unui depozit ecologic de deşeuri, în zona Moacşa-Leţ. Acesta ar urma să se întindă pe aproximativ 16 hectare, existând în plan şi înfiinţarea unei asociaţii a autorităţilor locale,în vederea implementării unui sistem de management integrat al deşeurilor, la nivelul judeţului.

Rampele de gunoi neconforme cu standardele Uniunii Europene (UE) trebuie închise până pe 16 iulie 2009, nerespectarea acestor prevederi urmând să declanşeze procedura de infringement (procedura privind constatarea încălcării de către un stat membru a neîndeplinirii unei obligaţii asumate) din partea Comisiei Europene, pentru rampele de deşeuri.

Ministerul Mediului anunţa, la finele lunii mai, că dacă după data de 16 iulie se va constata că perioada de conformare cu normele europene nu a fost respectată din motive independente de acesta, primăriile vor fi coplătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană. Potrivit comisarului Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, închiderea rampelor neconforme implică destul de multe aspecte, constituind un procedeu destul de complicat, ce presupune curăţarea locului, transportarea deşeurilor în depozite de transfer sau în depozite municipale conforme şi renaturarea / ecologizarea spaţiului pe care a existat iniţial rampa neconformă.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ariel, 13 iulie 2009
...si albia paraului Sugas, plina de gunoaie aduse de tzigani, sau a raului Olt, spre Ilieni, idem, etc etc...
pita-gora, 13 iulie 2009
I-as ruga pe cei dela APM,GNM,PM si altii cu atributii de M (dar mai ales cu salarii grase) sa se mai deplaseze si in alte locatii din judet unde sunt depozitate gunoaie ca Groapa dela Reci care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.