APM Covasna: plăți de peste 104.000 de lei pentru pagubele create de urși
Un raport al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna arată că anul acesta s-au înregistrat aproape 100 de dosare cu pagube create de urs. Cele procesate până în prezent, adică 84, au o valoare totală de 210.042 de lei. Până acum au fost plătite despăgubiri de 104.443 de lei.
„Noi cerem în fiecare săptămână. Vine filă de buget, conform legii contabilității și ne adresăm Trezoreriei. Când sunt bani, plătim aceste pagube”, a spus directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.
Cea mai mare pagubă a fost la o gospodărie din Târgu Secuiesc, 28.500 de lei, unde ursul a omorât mai multe oi de rasă. Cea mai mică despăgubire plătită după un atac de urs a fost anul acesta de 180 de lei, pentru găini sau iepuri care au căzut pradă ursului.
Cele mai multe dosare de pagube au fost înregistrate în 2021, când au fost 337, dar un număr mare a fost și în 2022, adică 273.
Statisticile mai arată că în baza Ordonanței de Urgență 81/2021, care permite comisiei din localități, formată din primar, viceprimar, veterinar și jandarmi să acționeze rapid, în 2023, până acum, au fost relocați doi urși și împușcați alți șase. În anul precedent, patru urși au fost relocați și doi recoltați.
În total, din 2011 până în 2023 – prima jumătate de an, au fost recoltați 241 de urși.
Câți urși sunt
În prezent, efectivul estimat de urși în județul nostru este de 2.183 de exemplare, în creștere continuă din 2014 încoace.
Totuși, specialiștii sunt de acord că nu există o numărătoare clară, acceptată universal, când vine vorba de urși, dar se poate vedea și altfel că numărul lor a crescut.
„Cu siguranță, nu există la nivel mondial o metodă perfectă care poate să spună cu exactitate câți urși avem în țară. Există alți indicatori care se folosesc la nivel mondial, care urmăresc altceva. Sunt mai simplu de aplicat și sunt acceptați cu erorile și abaterile de rigoare. Referitor la populația noastră, în 2015 – 2016, aveam 500 și ceva de fonduri cinegetice, care făceau evaluare în fiecare primăvară și aveau ursul ca specie permanentă de bază. Anul acesta, numărul fondurilor cinegetice care au avut urs în evaluare se apropie de 700. Cu siguranță este un indicator de mărime utilizat de specie”, a declarat reprezentantul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov, cercetătorul științific prof. dr. Mihai Fedorca.
Datele au fost prezentate marți, într-o conferință de presă organizată la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, moderată de reprezentantul fondurilor de vânătoare din țară, vicepreședintele Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului (CIC) și directorul Abies Hunting SRL, Sárkány Árpád. Au participat la același eveniment și eurodeputatul Vincze Loránt și președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi PRO SILVA, ing. Benedek Barna.
Mesajul transmis în urma acestei întâlniri a fost un apel către ministrul Mediului, Mircea Fechet, să deblocheze birocrația din jurul ultimului ordin pe care l-a semnat, în cea din urmă zi de mandat, predecesorul său, Tánczos Barna.
Actul prevedea cote de prevenţie la ursul brun. Viza îndepărtarea preventivă a 426 exemplare şi a altor 55 cu scop de intervenţie. Dar nu a intrat în vigoare, cel puțin nu încă, pentru că este în analiză la Comisia monumentelor naturii a Academiei Române. Lucru care îi nemulțumește pe reprezentanții vânătorilor, care cer măsuri rapide, motivând că problema conflictului om – urs escaladează, dar și că pe primul loc trebuie puși oamenii și bunurile lor.