ACTUALITATE 13 februarie 2017

APM Covasna, partener într-un proiect internațional în valoare de peste 2,6 milioane de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1817 vizualizări

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna este începând din această lună partener într-un proiect internațional coordonat de Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu și Managementul Apelor, numit CAMARO – D (Cooperating towards Advanced MAnagement ROutines for land use impacts on the water regime in the Danube river basin).

Alături de APM Covasna, în acest proiect mai sunt implicaţi doi parteneri români: Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA și Administrația Națională de Meteorologie. De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna va participa la proiect în calitate de partener asociat alături de APM.

Instituţiile covăsnene vor efectua studii în bazinul hidrografic al Râului Negru pentru a observa schimbările în ceea ce privește resursele de apă și riscul de inundații.

conferinta presa APM„Titlul proiectului este „Cooperare pentru practici avansate de management a impactului utilizării terenurilor asupra regimului apei din bazinul hidrografic al Dunării. (...) Suntem 22 de parteneri. Noi vom colabora cu Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, având în vedere că proiectul se referă la gestionarea terenurilor în zona cursurilor de apă. În principal, sunt participante ţările riverane Dunării – Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Germania, Cehia, Austria şi Serbia. Se vor face mai multe pachete de lucru. În primă fază se vor investiga strategiile de utilizare a terenurilor pentru agricultură, exploatarea pădurilor, dezvoltarea urbană de-a lungul cursurilor de apă şi ce impact au aceste utilizări asupra cursului de apă, calitativ şi cantitativ. (...) Se vor lua trei zone pilot de-a lungul Dunării, iar una va fi la noi în judeţ, în bazinul hidrografic al râului Negru. Vom încerca să găsim o zonă unde avem şi teren agricol şi pădure şi o vom monitoriza o perioadă de timp, apoi vom face nişte scenarii. Ulterior se vor emite nişte concluzii şi se vor face nişte ghiduri de gestionare a problemelor (n.red. de exemplu – inundaţii), care vor fi incluse într-un catalog, adresat atât practicienilor din diferite domenii de lucru (agricultură, silvicultură, urbanism) şi factorilor de decizie”, a explicat managerul de proiect din cadrul APM Covasna, Liliana Bălălău.

Proiectul se derulează în perioada februarie 2017 – august 2019. Bugetul total este de 2.605.000 de euro, iar 135.000 de euro îi revin APM Covasna.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc în perioada 22-23 martie a.c. în Ungaria, la Budapesta.

Teme articol: proiect APM inundatii romsilva
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.