ACTUALITATE 17 februarie 2014

APM Covasna, controlată de Ministerul Mediului

de Monica Vrânceanu | 965 vizualizări

Investigațiile vin pe fondul unor sesizări Greenpeace privind fabrica Schweighofer de la Reci

Un control al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice urmează să ajungă la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, pentru a investiga autorizarea construirii fabricii de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer de la Reci.

Controlul a fost anunțat luni, de către Greenpeace, organizația asumându-și rolul de sesizant în legătură cu construirea fabricii de prelucrare a lemnului și anunțând că la APM Covasna va sosi o comisie specială de control.

„Reacția Ministerului vine în urma adresei trimise de Greenpeace România, prin care organizația expune neregulile care au loc la APM Covasna în ceea ce privește procedura de autorizare a fabricii de prelucrare a lemnului de către compania Schweighofer. Potrivit Ministerului, la nivelul Serviciului Corp de Control – Implementare Strategie Națională Anticorupție din minister a fost întocmit un plan de control”, se arată într-un comunicat remis luni de Greenpeace, care la finele lui 2013 a lansat o campanie împotriva construirii fabricii de la Reci, solicitând demisia directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Gheorghe Neagu, director APM Covasna

Conducerea APM Covasna nu-şi face griji

Gheorghe Neagu ne-a declarat, la rândul său, că anunțatul control poate veni liniștit, căci APM Covasna se află în regulă cu toate actele.

Este foarte bine că vor veni, să lămurim odată pentru totdeauna chestiunea aceasta. Îi voi duce inclusiv la locul investiției, iar eu pot declara oriunde că sunt în regulă cu tot, nu am primit și nu am cerut niciun ban pentru nimic, nu am luat șpagă, deci nu am de ce fiu acuzat. Pot controla orice, le stau la dispoziție. Ce e deranjant e că cei de la Greenpeace se încurcă în termeni, vorbesc despre un acord de mediu pe păduri, ori eu am mai explicat: nu e competența APM. Agenția a dat acord de mediu pentru construcție, pădurile nu intră în atribuția noastră, sunt alte instituții competente”, ne-a declarat Neagu.

Directorul APM Covasna a mai spus că după acordul de mediu obținut pentru construcția fabricii, reprezentanții Holzindustrie Schweighofer urmează să depună, în zilele următoare, documentația pentru construirea unei centrale termice cu co-generare.

Holzindustrie Schweighofer a anunţat în urmă cu un an că va construi o fabrică de cherestea la Reci, investiția de aici fiind preconizată la aproximativ 150 de milioane de euro și urmând să creeze peste 600 de locuri de muncă. Încă de la anunțarea investiției, au apărut mai multe proteste – pe de-o parte lideri politici maghiari, pe de altă parte diverse ONG-uri ce susțineau că fabrica va afecta siguranța mediului înconjurător, turismul și micile afaceri ale prelucrătorilor de lemn. De altfel, Grupul ecologic Indigo din Sfântu Gheorghe, condus de Toró Attila, a fost unul dintre cei mai înfocați contestatari ai investiției, susținând că fabrica de la Reci va facilita doar atingerea scopurilor financiare ale unora, în vreme ce localnicii și locurile dimprejur vor fi grav afectate de un efect dezastruos asupra mediului înconjurător.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.