ACTUALITATE 30 ianuarie 2020

Apă și „cancan”: chinul întorsurenilor se prelungește

de Iulia Drăghici - Taraș | 4918 vizualizări

Proiectul de „apă și canal”, implementat de GospCom, are nevoie de o nouă extindere a termenului de finalizare 

Un blestem fără sfârșit. Sau chin interminabil. Așa este resimțit de cetățeni și autorități locale procesul pe care îl presupune implementarea unuia dintre proiectele de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare la Întorsura Buzăului. Când să se tragă linie, pentru că, de bine, de rău, peste o jumătate de an expiră termenul de finalizare din contract, s-ar părea că se caută să se prelungească „agonia” până la finalul anului 2020. Dorința pleacă de la Sfântu Gheorghe, de la Operatorul Regional Gospodărie Comunală și Consiliul Județean, însă autoritățile locale spun că nici nu vor să audă de așa ceva. Cetățenii, între timp, trebuie să suporte în continuare drumuri fără trotuare, noroi și sisteme de canalizare îndoielnice. În februarie este programată o ședință cu toți factorii decidenți, în care se va pune la punct planul de bătaie pentru 2020.  

Visul unui orășel de munte modern, adaptat nevoilor secolului XXI al întorsurenilor nu e atât de simplu de realizat. Și asta din cauza proiectului de modernizare a rețelei de apă și canalizare, inițiat în urmă cu șapte ani.   

Proiectul a plecat cu probleme din start, de când s-a făcut licitația de atribuire a executantului, spune deopotrivă Operatorul Regional Gospodărie Comunală SA, inițiatorul proiectului, cât și Primăria Întorsura Buzăului. Firma clujeană care a câștigat, OMS, a dovedit ani la rând că nu are capacitatea de a duce la bun sfârșit acest contract, spun autoritățile. 

Într-un târziu, după ce executantul a intrat în insolvență, GospCom a reziliat contractul și și-a asumat că va duce la capăt, cu resurse proprii, proiectul. 

Am avut șapte contracte de lucrări din care șase sunt închise. Din păcate lucrările de la Întorsura Buzăului încă nu sunt terminate. Contractul l-am reziliat pentru că firma care a câștigat licitația și care trebuia să se ocupe de construcții nu a dat dovadă că dorește și că e capabilă să termine lucrările. Este o situație foarte ciudată pentru că suntem cu progresul fizic undeva la 95% și după șapte ani trebuia să reziliem contractul. Ei sunt în insolvență de trei ani de zile. OMS România a avut la nivel național 11 contracte din care ultimul contract rămas este contractul nostru. Termenul pentru finalizarea lucrărilor de la Întorsura Buzăului, conform contractului de finanțare, este iunie 2020”, ne-a spus directorul Operatorului Regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, în decembrie 2019.  

Doar că între timp s-a început o expertiză, pentru a se urmări starea de la care se preiau lucrurile, expertiză care este încă în derulare. 

OMS nu avea capacitatea nici tehnică, nici de management, deci s-a reziliat contractul. Din acel moment, responsabilitatea proiectului este a GospCom-ului Sfântu Gheorghe. Au lălăit-o. Ei erau obligați să facă o expertiză. (...) E un lucru între fizic și funcțional pe care multă lume nu o înțelege. Poți să ai o conductă. Întrebarea dacă e funcțională sau nu. (...) Astăzi situația este următoarea: fizic este undeva de 90, 96% băgat, funcțional e în jur de 60. Ca atare, trebuie făcută o expertiză. (...) E o dimensiune a problemei. E drept că și Primăria Întorsura e acționar în firmă, dar GospCom-ul este obligat să îmi predea funcțional. Eu mi-am plătit toate obligațiile față de GospCom, iar ei trebuie să îmi predea un sistem funcțional. Managementul defectuos la nivelul Unității de Implementare a Proiectului (UIP) joacă un rol important. Expertiza asta trebuia făcută într-o lună. Din iunie până în noiembrie nu s-a făcut nimic”, ne spunea, luna trecută, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă. 

Că nu s-a finalizat expertiza, ne-a confirmat, din nou, miercuri și directorul GospCom. 

Expertiza tehnică nu s-a terminat deocamdată. Este nevoie de o sumedenie de rezultate, printre care și o video inspecție pe un tronson de 2 kilometri, din care au și făcut 70%, însă a intervenit vremea și nu s-a putut continua. Mai sunt de asemenea alte lucrări care sunt condiționate cumva de vreme. În principiu, expertul are termen până la finalul lunii ianuarie, dar din păcate toate semnele ne arată că nu o să se termine. Dar sperăm ca până la a doua jumătate a lunii februarie să fie gata. (...) Noi facem tot ce depinde de noi și când încheiem, o să facem presiuni asupra expertului să termine și dânsul ce are de terminat”, ne-a declarat miercuri directorul GospCom, Kozsokár Attila, care a punctat totuși că nici cu expertiza finalizată, condițiile meteo nu ar permite reluarea lucrărilor, și că asta se va întâmpla, cel mai probabil, în luna martie. 

Proiect nou pentru zona Brădet 

Pe de altă parte, spune directorul Kozsokár Attila, și dacă se va reuși încheierea lucrărilor în zona centrală, pe partea cu DN10, până în iunie, conform termenului din contract, cele din zona Brădet ar avea nevoie de o prelungire, fiind nevoie chiar și de un proiect nou. 

Avem termenul de principiu luna iunie a anului curent, dar deja ne gândim la o încercare de extensie, pentru că sunt niște lucrări care intersectează o altă lucrare din Brădet, unde e o problemă de cote și va trebui să facem un proiect nou ca să se întâlnească cotele”, a explicat directorul. 

90% implementat...30% funcțional? 

De ideea de prelungire a termenului de finalizare a vorbit săptămâna trecută și administratorul public al județului Covasna, Kovács Ödön, pentru că deși mare parte din proiect a fost implementat, se pare că se dovedește că prea puțin este funcțional. Dacă la Întorsura se aude că e vorba 60%, la Sfântu Gheorghe funcționalitatea a scăzut la 30%. 

Anul trecut am reușit să finalizăm în Târgu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe am închis mai repede și mai avem de lucrat la Întorsura, unde este fazat (sic!) până în iunie, dar s-a obținut încă o fazare până la sfârșitul anului, când avem speranța să se închidă. În trei luni de zile, cât am avea de lucrat, nu am putea închide. Practic acolo sunt făcute 90% din lucrări, dar peste tot este câte o porțiune mică de închidere, dar funcțional e doar 30% din toată lucrarea. Dacă reușim să închidem POS Mediu, asta înseamnă că în mare orașele ar fi, să zicem gata ( n.red. cu modernizarea rețelelor de apă și canalizare). Dar sunt foarte multe țevi și conducte vechi pe care autoritățile locale sau GospCom ar trebui să le schimbe, prin puterile lor”, a explicat acesta. 

Autoritățile locale spun că s-a terminat răbdarea 

Totuși, autoritățile locale din Întorsura Buzăului, în capetele cărora s-au cam „spart oalele” implementării defectuoase a proiectului care nici nu le aparține spun că nici nu se gândesc la prelungiri de termene, în condițiile în care și așa s-a întârziat nepermis de mult. Ba mai mult, spune primarul Leca Băncilă, în primăvară vor începe lucrările de reabilitare a trotuarelor, distruse de atâtea ori din cauza proiectului în discuție. 

Am fost înțelegător, i-am înțeles, dar toate s-au spart în capul meu. Nu se mai poate. (...) Am început să cumpăr toate materialele pentru trotuare. Și chiar dacă nu se dau ei la o parte, noi o să facem trotuarele”, a punctat Leca Băncilă. 

„Nu au făcut în șapte ani, ce să mai prelungească?”, a mai întrebat retoric primarul din Întorsura Buzăului. 

Sprijin de la județ 

Societatea Gospodărie Comunală ar putea primi anul acesta noi fonduri pentru continuarea proiectului, ca sprijin din partea Consiliului Județean. Asta după ce anul trecut s-au făcut eforturi pentru a finaliza lucrările de la Târgu Secuiesc. Întrebat de ce nu au decurs în același ritm și lucrările de la Întorsura Buzăului, președintele CJ Covasna a spus că responsabilitatea implementării proiectului nu a fost a instituției pe care acesta o conduce. 

Noi am fost cu 2,5% parte în societatea respectivă, dar nu am fost parte în proiect. A fost al celor patru orașe: Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. Deciziile pe care le-au luat au fost împreună cu primarii respectivi, societatea respectivă. Deci Consiliul Județean Covasna a avut numai 2,5%. Nu am avut un cuvânt de spus. Financiar, anul trecut am venit în sprijinul societății, pentru orașul Târgu Secuiesc și tot așa o să încercăm să venim în sprijinul societății, pentru orașul Întorsura Buzăului. Dar nu putem să răspundem la întrebări care trebuie puse altora”, ne-a spus Tamás Sándor. 

Autoritățile din Întorsura vor să facă plângere penală 

Doar că în tot acest timp nemulțumirea cetățenilor vizavi de felul cum arată zona centrală a orașului Întorsura Buzăului, cu noroi, lucrări interminabile și lipsa trotuarelor, continuă să crească.  

Pe de altă parte, primarul a subliniat că proiectul în discuție nu este singurul care s-a derulat în ultimii ani în localitate pentru modernizarea rețelei de apă și canal, dar că acesta ar fi singurul cu probleme. Acesta este și motivul pentru care, încă de vara trecută, multe gospodării au primit notificări de la Primărie să se lege la rețeaua de canalizare a orașului. 

„Problema cea mai gravă este aici, pe DN. (...) Am liber de la Consiliul Local să fac plângere penală. (...) Chinuim oamenii prin zona centrală, (...) nemaivorbind că arată urât”, ne spunea, în decembrie 2019, primarul Leca Băncilă, afirmație confirmată din nou miercuri. 

De reamintit este și că anul trecut, ploile abundente au făcut ca sistemul de canalizare să refuleze pe drum, de exemplu în zona benzinăriei din apropiere de Sita Buzăului, dar și în curțile oamenilor. 

Nu e management și implicare. Dar nu avem altă soluție. (...) Noi am început cu un an mai devreme decât peste tot, peste tot s-a terminat de un an, iar la noi nu este gata”, a mai spus primarul, care a punctat că primul termen de finalizare al lucrărilor, cifrate la 23,6 milioane de euro, a fost 6 ianuarie 2017. 

Eu înțeleg nemulțumirea oamenilor. Locuitorii din Întorsura sunt nemulțumiți și domnul primar și autoritatea locală în general. Ce pot să zic eu în momentul de față este că noi am luat decizia de a rezilia și de a lua lucrurile în mâinile noastre, adică să continuăm în regie proprie și ne-am angajat și facem tot posibilul să încheiem cât mai repede”, a spus, la o conferință de presă din decembrie 2019, directorul GospCom. 

Ședință de lucru în februarie 

Pentru luna februarie este planificată o ședință „măreață”, unde toți factorii implicați și decidenți se vor așeza la masă pentru noi discuții. 

Cândva la începutul lunii februarie o să avem o discuție cu mai multe părți. Vor fi reprezentanți de la Consiliul Județean, vor fi reprezentanți de la autoritatea locală din Întorsura, de la Aquacov și operatorul regional. O să discutăm efectiv, punctual, care sunt problemele, ce mai este de făcut și cum ne programăm ca să rezolvăm lucrurile cât mai repede”, ne-a spus miercuri directorul GospCom, care a precizat totuși că nu poate garanta că până atunci va fi gata și expertiza menționată. 

Consiliul Județean vrea să înceapă un nou proiect de 100 de milioane de euro 

În timp ce situația la Întorsura Buzăului rămâne incertă, Consiliul Județean Covasna anunță că se pregătește să aducă un nou proiect de apă și canalizare în valoare de 100 de milioane de euro. Acesta vizează de această dată zonele rurale.  

Avem contract de 2,5 milioane de euro cu o firmă de consultanță din care aport propriu avem 1%, cu comunele și orașele și tot, pe care îl va plăti Consiliul Județean. Dacă totul merge conform planului, lista prioritară în două luni de zile e gata și atunci avem speranța ca până la sfârșitul anului sau începutul anului 2021 să avem contractul de finanțare pentru POIM. Înseamnă un contract de infrastructură pe apă și canalizare de aproximativ 100 de milioane de euro și vizează mai mult localitățile rurale. Înseamnă o dezvoltare pentru 28 de localități, pe apă și pentru toate localitățile care au peste 2.000 de locuitori, la partea de canalizare”, a declarat administratorul public al județului Covasna, Kovács Ödön. 

Dar chiar și așa, de scuze și promisiuni, lumea s-a cam săturat. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.