„Anul tradiţiilor” se doreşte a fi anul colaborării şi cunoaşterii reciproce la Sfântu Gheorghe
Anul 2015, declarat de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe „Anul tradiţiilor”, se doreşte a fi unul al colaborării şi cunoaşterii reciproce între etniile care trăiesc în această zonă, a declarat Knop Ildikó, coordonatoarea acestui program iniţiat de Primăria municipiului.
Potrivit acesteia, „Anul tradiţiilor” va pune accent pe cultura populară, tradiţiile gastronomice şi patrimoniul construit, dar şi pe interpretarea contemporană a acestora.
„Anul 2015 este anul tradiţiei şi încercăm să prezentăm acest subiect din mai multe puncte de vedere, căutăm diferite unghiuri din care putem să analizăm acest subiect care este unul foarte interesant. Pe lângă cultura tradiţională, pe lângă datinile propriu-zise, cred că este important să discutăm în ce măsură reies acestea în viaţa noastră de zi cu zi, ce mai păstrăm din trecut şi cum trăiesc aceste tradiţii, dacă mai trăiesc, dacă nu, atunci ce credem şi care este concepţia noastră despre trecut şi despre ce am păstrat de la strămoşii noştri sau ce credem că ar trebui să învăţăm de la ei. (...) Deci o să avem o parte tradiţională, axată pe trecut şi tradiţii, iar pe de altă parte ne vom concentra pe interpretarea contemporană a tradiţiilor, a valorilor tradiţionale pe care le avem sau credem că le avem”, a declarat Knop Ildikó.
Ea a menţionat că municipiul Sfântu Gheorghe are avantajul existenţei unui mediu multicultural, conferit de etniile care convieţuiesc aici, prin urmare pe parcursul întregului an vor fi prezentate tradiţiile şi obiceiurile specifice acestora.
„E important pentru noi să creăm un dialog pe tema tradiţiilor pentru că avem tradiţii diferite. O să prezentăm şi tradiţii secuieşti, o să încercăm să prezentăm tradiţiile româneşti pentru comunitatea maghiară şi, de asemenea, tradiţiile comunităţii maghiare pentru vorbitorii de limba română din Sfântu Gheorghe şi nu numai, tuturor celor interesaţi. Vom avea programe axate şi pe arhitectura şi pe arta culinară tradiţională, vom încerca să prezentăm cât mai multe feţe ale tradiţiilor din zonă. (...) Sperăm ca acest an să fie unul al colaborării şi acceptării, al cunoaşterii reciproce”, a mai spus Knop Ildikó.
Potrivit acesteia, „Anul tradiţiei” se înscrie într-un program multianual al Primăriei ce are ca scop poziţionarea municipiului Sfântu Gheorghe pe un loc fruntaş în regiune din punct de vedere cultural, precum şi sprijinirea candidaturii acestuia pentru titlul „Capitala culturală europeană 2021”. Anul 2013 a fost „Anul sunetului şi al cuvântului” la Sfântu Gheorghe, adică al muzicii şi literaturii, anul 2014 a fost „Anul jocului”, adică al teatrului, iar 2016 va fi „Anul imaginii”.