Antal Árpád (UDMR): Dacă în cinci ani PIB-ul ţinutului secuiesc nu creşte cu 30% renunţăm la autonomie
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că dacă în decurs de cinci ani de la dobândirea autonomiei ţinutului secuiesc, PIB-ul regiunii formate din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va creşte cu 30%, atunci este de acord ca şi comunitatea maghiară să renunţe la autonomie.
Antal Árpád este de părere că dacă statul român va acorda acestei regiuni autonomie, inclusiv financiară, locuitorii acestei zone ar trăi mai bine decât în prezent.
„Văd că unii din Bucureşti sunt foarte preocupaţi de foamea din Secuime. Noi suntem convinşi de faptul că regiunea ţinutului secuiesc, având autonomie, inclusiv autonomie financiară, va fi mult mai eficientă şi mult mai performantă decât este în acest moment. (...) Şi vin cu o propunere concretă, cuantificabilă: dacă din momentul în care avem autonomie, inclusiv autonomie fiscală, în cinci ani PIB-ul ţinutului secuiesc nu va creşte cu 30% la sută, atunci renunţăm la autonomie. Vă spun că niciun stat din Uniunea Europeană nu a avut în cinci ani o creştere de 30% la PIB, deci avem încredere în puterea noastră. Dar, eu vreau ca să nu mai spună nimeni despre ţinutul secuiesc că murim de foame, e problema noastră, o să rezolvăm. Dacă nu creşte PIB-ul în cinci ani cu 30% renunţăm la autonomie”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Antal Árpád a lucrat la proiectul de autonomie pe care UDMR l-a lansat în dezbatere publică şi urmează să îl înainteze Parlamentului României.
Politicienii şi reprezentanţii societăţii civile româneşti au criticat proiectul de autonomie a ţinutului secuiesc au afirmat că cele trei judeţe nu se pot susţine din punct de vedere financiar, fiind dependente de bugetul de stat. Printre argumentele aduse de aceştia s-a numărat şi faptul că salariile oamenilor care trăiesc în judeţele Covasna şi Harghita sunt cele mai mici din ţară.