Antal Árpád: „E nevoie de reînnoirea dialogului româno-maghiar”
Atentatul din 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, unde un membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, Beke István Attila, a fost reţinut de procurorii DIICOT, fiind acuzat că în timpul paradei de Ziua Naţională intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, a stârnit valuri de reacții pro și contra care au făcut subiectul discuțiilor în mass-media națională și în rândul populației în ultimele 24 de ore.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi preşedintele UDMR municipal, a accentuat distanțarea sa și a formațiunii politice căreia îi aparține de astfel de gesturi extreme, pe care le consideră un deserviciu atât pentru români, cât mai ales pentru comunitatea maghiară din România. „Eu cred că noi ne-am delimitat de fiecare dată de tot ce înseamnă extremism, indiferent din ce parte ar fi venit – din partea română sau din partea maghiară”, a spus el.
Edilul a precizat că revendicările maghiarilor din România au avut în vedere nu desprinderea de statul român, ci obţinerea autonomiei în cadrul acestuia. „De 25 de ani încercăm prin mijloace parlamentare și democratice să obținem drepturile pentru comunitatea maghiară care pot permite păstrarea și dezvoltarea identității naționale aici, pe pământurile noastre natale în România. Ne delimităm de orice acțiune violentă, agresivă, extremistă. Eu personal de foarte multe ori am spus că cei la de 64 de comitate, care la multe manifestări scandează, de exemplu, că Ținutul Secuiesc nu este România, fac rău în primul rând comunității maghiare pentru că noi, maghiarii din România, întotdeauna am cerut ceea ce ni s-a promis pe 1 Decembrie 1918, și anume autonomie pentru Ținutul Secuiesc, ceea ce nu înseamnă sub nicio formă ruperea de România. Ceea ce dorim noi este în cadrul statului român și cu mijloace democratice, mijloace parlamentare, iar eu cred că în contextul în care ne aflăm este foarte important să fim foarte raționali, foarte calmi, să abordăm orice subiect pe tema româno-maghiară extrem de rațional și extrem de calm pentru că în caz contrar, cei care vor câștiga nu vor fi nici românii și nici maghiarii”, a afirmat Antal Árpád.
În opinia lui Antal, contextul creat impune necesitatea reînnoirii dialogului româno-maghiar, astfel încât să se evite în viitor producerea unor incidente similare cu cel de la Târgu Seciuiesc. „Este nevoie de un nou pact, o nouă înțelegere româno-maghiară la nivel național, între statul român și comunitatea maghiară pentru că, în caz contrar, lucrurile riscă să meargă într-o direcție care nu este bună nici pentru maghiarii din România, nici pentru statul român. Deci eu cred că în perioada următoare, atât președintele țării, cât și Guvernul, cât și structurile abilitate din statul român trebuie să depună eforturi, energie pentru ca dialogul româno-maghiar să ajungă la un nivel european unde lucrurile pot merge înainte. România este și țara noastră, a maghiarilor și secuilor din România, și noi trebuie să ne simțim bine”, a conchis primarul municipiului Sfântu Gheorghe.