Antal Árpád: „E imposibil să mulţumeşti pe toată lumea”
Ediția de anul acesta a Zilelor Sfântu Gheorghe a fost anunțată ca una care va aduce multe schimbări în bine în modul de organizare a evenimentului, pornind de la criticile și sugestiile primite de organizatori în anii precedenți. Între modificările promise și respectate s-a numărat mutarea mașinăriilor de distracție pentru copii din centrul orașului, în apropierea Râului Olt, și eliminarea din târgurile organizate pe principalele artere ale orașului a acelor expozanți care scoteau la vânzare produse de tip kitsch, pe care le promovau drept obiecte de artă sau tradiționale. Astfel, anul acesta, atât în Marele Târg al Meșteșugarilor, cât și în Târgul de Produse Tradiționale și în cel de artizanat, au fost prezenți numai expozanți care au scos la vânzare o marfă de calitate, constând îndeosebi în obiecte tradiționale, produse și articole hand made și articole de îmbrăcăminte din piele sau cu modele inspirate din portul tradițional, preponderent din cel secuiesc.
Referitor la aceste spații, oamenii și-au exprimat păreri pro și contra. Unii au fost de părere că nu s-a schimbat nimic, că sunt aceiași producători pe care îi văd în fiecare an, alții au semnalat numărul mic de expozanți cu produse românești, în vreme ce alții au sesizat schimbarea și s-au bucurat de ea. „Târgurile astea sunt un bâlci. Nu știu de ce nu se renunță la ele. Trăim în secolul 21. Ar trebui să mai renunțăm la tarabele cu mici și bere și la toate obiectele astea de decor de pe vremea bunicii” – a fost de părere un tânăr pe care l-am întâlnit printre tarabe.
„Eu m-am săturat să văd numai producători secui. Vreau să văd și români la aceste târguri. Chiar am venit azi special aici să văd dacă anul acesta expun și comercianți români. N-am o problemă neapărat cu produsele secuiești, dar nu înțeleg de ce nu vin și români. Dar mă duc să mă mai plimb prin târg, poate am tras o concluzie mult prea devreme” – ne-a spus o doamnă aflată la cumpărături.
Organizatorii, în schimb, au declarat vizavi de acest aspect că deși au intenționat o eliminare totală a produselor care nu sunt tradiționale, au constatat că unii expozanți au fost prezenți la sărbătoarea din acest an în ciuda interdicției, dar că în anul următor vor face tot ce este posibil să se asigure că nu vor mai fi asemenea excepții.
De altfel, referitor la ediția de anul acesta, în cadrul conferinței de presă organizate luni de primarul Antal Árpád, la care a fost prezent și responsabilul cu presa, Erdély András, edilul a subliniat faptul că „Zilele Sfântu Gheorghe sunt un proces care se află într-o permanentă schimbare. În fiecare an încercăm să schimbăm câte ceva, în fiecare an primim critici, și anul acest o să fie oameni care o să ne critice, cu siguranță, pentru că e imposibil să faci ceva care să fie pe placul a 55.000 de oameni”.
Peste 300 de evenimente culturale
Sărbătoarea Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an a fost una al cărei program a cuprins peste 300 de evenimente culturale. Începând cu concertul Madrigal, continuând apoi cu cel mai rapid pianist din lume, Havasi, cu filmele românești, spectacolele de teatru și marile concerte susținute la Scena mare sau în Curtea Tinerilor, programul a fost astfel conceput încât să vină în întâmpinarea cât mai multor așteptări și tipuri de preferințe. Nume de referință precum Mercedes Band Acoustic, Bere Gratis, 3 Sud Est, Tóth Gabi, Uriah Heep, Ștefan Bănică Jr. şi Zorán au făcut rând pe rând deliciul publicului și au contribuit la crearea unei palete diverse de evenimente.
„Noi nu vrem nici să facem statistică aici, nici să vă spunem cât de bună a fost, și cât de reușită a fost această ediție. Cred că ar trebui să spună alții dacă a fost bine sau nu, alții să decidă dacă a fost reușit sau nu, cred că ceea ce s-a vorbit la început că se face o schimbare de concept, cred că s-a făcut” – a spus Erdély András, referindu-se la ediția de anul acesta a evenimentului.
Punctul de vedere al jurnalistului, care a fost implicat și în organizarea evenimentului, se regăsește în opiniile unora dintre locuitorii orașului. „De departe asta este cea mai bună ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe pe care am văzut-o în ultimii ani. O ediție mult îmbunătățită și se vede” – a fost de părere o doamnă prezentă la unul dintre concertele din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.
Vorbind despre conceptul evenimentului, Antal Árpád a precizat că acesta este compatibil cu întreaga viziune a conducerii orașului și corespunde intenției de a promova tot ceea ce este specific locului. „Important este să luăm deciziile în funcție de viziunea noastră față de acest oraș pentru că, până la urmă, noi cei care conducem acest oraș avem o viziune legată de cum am vrea să arate acest oraș, unde vrem să ajungem cu acest oraș, și evident, tot ce facem, toate deciziile pe care le luăm trebuie să intre în acest proiect care urmărește această viziune” – au fost cuvintele edilului.
Cât privește bilanțul evenimentului, acesta se va face în curând și va putea fi exprimat în cifre, astfel încât cei care vor dori să afle care sunt sumele care s-au investit în sărbătoarea orașului 2015 să își poată primi răspunsul. „Nu vă pot da cifre foarte exacte pentru că încă nu s-au centralizat. În momentul în care în ianuarie am luat decizia de a pune accent mai mare pe acest târg tradițional și așa mai departe, era evident că vor fi cheltuieli mult mai mari ale Primăriei pentru că aveam niște venituri de peste 200 mii lei, să spunem, din acele tarabe pe care am spus că acum nu le vom lăsa în oraș. Evident acele sume a trebuit să fie compensate din bugetul local. Deci ca și buget total al evenimentului suntem undeva la aceeași cifră ca și în anii precedenți. Ca și contribuție a Consiliului Local, suma este mai mare decât în anii precedenți” – ne-a informat primarul.
Concerte pentru toate gusturile
Dincolo de evenimentele culturale la care oamenii au participat în funcție de preferințe, cel mai mare accent s-a pus pe concertele de la scenă. În topul preferințelor s-au aflat băieții de la 3 Sud Est, rockerii de la Uriah Heep, Ștefan Bănică Jr. și Zoran.
„Eu am crescut cu muzica celor dela 3 Sud Est. Chiar îmi părea rău că o vreme nu au mai scos nimic. Acum, după ce au revenit, am avut ocazia să îi văd și mă bucur foarte mult” – a spus o tânără.
„Sincer să fiu, eu am venit aici pentru Uriah Heep. Stau la niște prieteni. Am fost și la concertul cu Bere Gratis și a fost mai tare decât mă așteptam. Dar nu înțeleg ce e cu Bănică și 3 Sud Est. Mă rog, asta e muzică pentru fete. Cumva îmi dau seama de ce au fost aduși. Dar mie nu îmi place deloc muzica lor” – ne-a mărturisit un tânăr din Brașov.
De o apreciere aparte s-a bucurat și Biblioteca Vie, eveniment organizat în Curtea Tinerilor, pe care tinerii au perceput-o ca pe cea mai interesantă inițiativă. „Mi-aș dori să am acasă o bibliotecă vie, dar cu care să pot vorbi cât vreau și să îmi facă rezumatul tuturor cărților care mă interesează. Adică, eu aș transforma puțin povestea și aș vrea un om care să știe toate poveștile de pe lumea asta” – ne-a spus o domnișoară prezentă la eveniment.
Focurile de artificii, „mai frumoase ca oricând”
Cel mai așteptat moment al serii de duminică, focul de artificii care marchează an de an închiderea evenimentului, a fost apreciat în unanimitate. „Focurile de artificii sunt mereu o atracție pentru mine. Mă bucur de ele cot la cot cu fetița mea. Practic, în seara asta de aceea am și rămas atât de târziu în oraș. Să ne bucurăm de ele împreună” – ne-a spus o mămică.
„Mi se pare că anul acesta sunt mai frumoase ca oricând artificiile. Sau poate m-au prins pe mine într-o stare mai bună. Oricum, foarte faine sunt” – s-a exprimat o doamnă din mulțime.
În cadrul conferinței de presă cu tema Zilele Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád le-a mulțumit oficial tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, de la parteneri, la colaboratori, jurnaliști și voluntari, precum și cetățenilor care au dat dovadă de civilizație și nu au atins spațiile verzi. În plus, edilul a punctat faptul că prin sărbătoarea orașului, an de an, se demonstrează capacitatea de organizare la nivel local. „Cred că faptul că astăzi orașul a fost curat spune multe despre capacitatea noastră de organizare. Chiar spuneam că Zilele Sfântu Gheorghe sunt într-un fel un exemplu despre ce înseamnă dacă toate deciziile se pot lua pe plan local, pentru că dacă aveam nevoie de cinci avize din București ca să organizăm Zilele Sfântu Gheorghe, cu siguranță lucrurile se complicau și probabil zece invitați nu mai ajungeau sau nu mai veneau și așa mai departe” – a conchis Antal Árpád.