ACTUALITATE 6 octombrie 2016

Antal Arpad: Circulația din Sfântu Gheorghe se desfășoară în condiții atipice

de Sever Ioan Miu | 1440 vizualizări

Joi, într-o conferință de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a prezentat stadiul lucrărilor de pe străzile Kos Karoly și Lăcrămioarei, anunțând când vor fi gata. Totodată, edilul a vorbit despre traficul pe Bulevardul Grigore Bălan. Mai multe despre circulația pe această arteră în viziunea șoferilor și a autorităților, cât și despre situația pe Kos Karoly și Lăcrămioarei, în rândurile de mai jos.

Cum este traficul din Sfântu-Gheorghe, văzut de la înălțime!

Primarul spune că lucrările se vor finaliza mai devreme

„Am simțit o teamă a populației având în vedere termenul de execuție a lucrărilor pe care l-am lansat la început, spunând (...) că este de doi ani. Vreau să asigur locuitorii că lucrările se vor termina mult mai devreme decât în termenii prevăzuți în contract(...)”, și-a început edilul conferința de presă, adăugând: „Din păcate am avut cazuri când contractul prevedea o dată și s-au prelungit lucrările. Eu cred că este o variantă mai bună când termenul e mai lung și lucrările se finalizează mai repede”.

De ce nu s-au făcut mai repede lucrările pe Lăcrămioareilucrari str Lacramioarei (1)

Joi, un taximetrist mi se plângea că „nu lucrează nimeni. Nici la Kos Karoly nici la Lăcrămioarei, luni de zile nu lucrează nimeni. A dat un termen de doi ani (...) trebuia deja să fie gata de o lună de zile”.

„Au fost unii care au spus că ‘Vai, (...) în centru se putea face în trei zile asfaltul, iar pe Lăcrămioarei se face în doi ani’. Da, numai că aici în centru nu am reabilitat strada, ci pur și simplu s-au frezat cinci centimetri de asfalt, asta s-a făcut într-o zi, iar peste două zile s-a turnat un alt strat de asfalt, dar asta nu înseamnă că tot ce este sub asfalt este schimbat”, a spus primarul.

Nu se pot face branșamente cu utilaje marilucrari str Kos Karoly (2)

„Atât pe strada Lăcrămioarei, cât și pe strada Kos Karoly, am ajuns într-o fază în care lucrările nu sunt foarte vizibile, nu se mișcă utilaje mari pe aceste străzi. Acesta este motivul pentru care unii cetățeni consideră că s-a întâmplat ceva de care nu știau. Vreau să asigur locuitorii că nu s-a întâmplat nimic extraordinar, (...) sunt faze ale lucrării care necesită utilaje mari și aceste lucrări sunt foarte vizibile, și sunt faze ale lucrării care necesită munca unor oameni fără utilaje. De exemplu pe strada Kos Karoly în acest moment se fac branșamentele de gaze pentru locuitorii din stada Kos Karoly. Nu se pot face branșamente cu utilaje mari. Branșamentele se fac de către oameni, de foarte multe ori se fac chiar în interiorul curților. Mergem acolo și nu vedem niciun om, poate, pe stradă, lucrând, dar asta nu înseamnă că nu se lucrează pe strada Kos Karoly”, a mai spus edilul.

„În aproximativ două săptămâni se finalizează întregirea noilor branșamente de gaze, în trei zile se dezafectează rețelele vechi și într-o lună, aproximativ, se face stratul drumului (...). În strada Kos Karoly,  anul acesta se va ajunge pe porțiunea respectivă să vedem deja asfalt. Asta înseamnă că în primăvară vom pune stratul de uzură, din nou vorbim de niște lucrări care țin două zile. O asfaltare ține 2-3 zile, ce este sub asfalt poate ține un an”.

Asfalt pe Lăcrămioarei, până în iulie 2017

„Pe strada Lăcrămioarei, lucrurile din punctul de vedere al termenelor sunt practic identice. Și acolo s-au făcut lucrările care au fost (....) vizibile, fiind făcute cu utilaje mari, în acest moment se fac racordările blocurilor de locuințe pe noua rețea de canalizare pluvială. În momentul în care aceste lucrări se finalizează, probabil săptămâna viitoare, se va începe stabilizarea străzii cu utilaje mari (...) după care se vor pune cei 20 de centimetri de balast. Deci practic, și pe strada Lăcrămioarei, până la Sfârșitul anului, partea aceasta de noroi și praf (...) va dispărea. Urmând ca în primăvara anului viitor să continue lucrările cu asfaltarea străzii (...). Având în vedere că au început lucrările pe 27 iulie, cu siguranță înainte de 27 iulie anul viitor va fi asfalt pe strada Lăcrămioarei, asta însemnând că se va face într-un termen mai scurt“, a precizat edilul.

„Noi considerăm o stradă finalizată în momentul în care toate marcajele sunt făcute (...), totul este vopsit pe stradă. Aceste lucruri mai pot dura două-trei luni după ce asfaltul este gata, dar (...) un drum este considerat ok când are deja stratul de uzură (...) Și eu am convingerea că și pe strada Lăcrămioarei acest lucru se va întâmpla în primăvara anului viitor“, a adăugat el.

Întrebat cu privire la posibilitatea de a se circula, pe balast, pe Lăcrămioarei, încă de la finalul acestui an, primarul a răspuns: „Pe balast vom lăsa riveranii să intre, dar cu siguranță nu vom lăsa traficul greu să intre, ar însemna să stricăm lucrările“. El a adăugat că, în momentul în care o gură de canal nu este stabilizată cu asfalt, camioanele pot trece peste ea și să o miște, ceea ce ar duce la refacerea lucrărilor.

Ce spun taximetriștii

Am vorbit despre circulația din oraș cu doi oameni care își câștigă pâinea din condusul mașinii: doi taximetriști. I-am întrebat care sunt, pentru ei, străzile cu probleme. Unul mi-a menționat că dimineața, până în ora 8, e foarte greu de ieșit pe străzile Pescarilor,  Lazar Mihaly și, într-o mai mică măsură, de circulat pe strada Stadionului, la intersecția cu Andrei Șaguna, respectiv cu Spitalului. Celălalt taximetrist mi-a menționat bulevardul 1 Decembrie. Ambii, însă, au considerat că cel mai dificil este să circuli pe Grigore Bălan.

„Cel mai greu e pe Grigore Bălan, Lăcrămioarei este închis, traficul greu e redirecționat aici. Azi a dirijat Poliția, dar în rest, înainte de 8, vă dați seama că e ceva dezastru“, mi-a declarat unul dintre taximetriști. Celălalt mi-a spus că cel mai complicat este pe Grigore Bălan spre hymermarketul de la intersecția cu Nicolae Iorga. Tot pe Grigore Bălan, dinspre Fabricii, „dacă vrei să ajungi spre semafor e dezastru de dimineața“, a adăugat șoferul.

„Unde să trimitem circulația?”

Întrebat despre traficul pe Grigore Bălan, primarul Antal Arpad a declarat: „Traficul este extrem de aglomerat în acest moment pe foarte multe străzi din oraș din cauza faptului că două artere foarte importante ale orașului sunt închise. Eu cred că ar fi o greșeală din partea noastră să luăm decizii în condiții atipice. În acest moment, circulația din oraș se desfășoară în condiții atipice, din cauza faptului că străzile Lăcrămioarei și Kos Karoly sunt închise circulației”.

„Până ce lucrările pe Lăcrămioarei nu se termină, din păcate Grigore Bălan va fi aglomerat. De aceea este așa de aglomerat, pentru că Lăcrămioarei este scos din uz. Unde să trimitem circulația asta?“, a spus și administratorul orașului, Czimbalmos Csaba.

Cu semafoarele închise

Un covăsnean a filmat cum, duminică, la ora 19:20, semaforul de pe Grigore Bălan nu funcționa. „La traficul ăsta de-acum, să nu dai tu drumul la semaforul ăsta să funcționeze... cred că o să traversez intersecția asta mâine dimineață, înainte să plec la muncă, așa că plec la muncă direct de aici. Cum, mă, să dai drumul la semafor când e atâta circulație? Nu ajunge cât de aglomerată e strada asta în timpul săptămânii?“, a spus, în clip, cetățeanul. „Este un dezastru”, a comentat unul dintre cititorii Observatorului de Covasna sub clipul distribuit pe pagina noastră de Facebook.

Potrivit lui Czimbalmos Csaba, cetățeanul care a postat filmarea „trebuia să știe că în câteva perioade ale zilei și perioade mai lungi în timpul weekendului, semaforul nu merge pentru că nu este circulație. Mașinile mari nu prea circulă circulă sâmbătă duminică. Acum, că ne spuneți așa, ar trebui să regândim la altă perioadă, la asta nu ne-am gândit că ar putea să ajute”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
R, 12 octombrie 2016
o sa asfalteze la -10 grade ca doar trebuie de lucru si la anu' cind o sa crape
R, 10 octombrie 2016
@ Czimbalmos: pai pe unde sa se devieze circulatia trebuia gindita INAINTE sa se inchida Lacramioarei. de exemplu o ocolitoare (macar temporara) intre Lidl si Peny, pe linga dig.
Dora, 8 octombrie 2016
Soseaua de centura cea mai buna solutie . Asta cand va fi ? SAU orasul asta "cochet" cum ii place primarului sa spuna , nu are nevoie de asa ceva .
Cata, 8 octombrie 2016
Chiar as dori sa vad reactia iubitului nostru edil daca copii dumnealui ar fii nevoiti ca in fiecare dimineata sa trebuiasca sa mearga prin noroi ca sa poata ajunge la scoala. Pun pariu ca daca citeste integral
HUNRO-ROHUN, 7 octombrie 2016
Bun venit in secolul 21 dl.Antal centuri ocolitoare aia trebuie in primul rand. Si re gandirea minutioasa a stradutelor cu sens unic, si schimbata incat sa fluidizeze traficul logic. Dar de la citeste integral
stelian, 7 octombrie 2016
Cea mai simpla solutie, elicoptere la tot omu'!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.