ACTUALITATE 25 iulie 2019

Antal Árpád – DNA, scor final 1 – 0

de Iulia Drăghici - Taraș | 1138 vizualizări
  • Primarul din Sfântu Gheorghe câștigă în confruntarea cu DNA, prin clasarea dosarului de corupție; 
  • Edilul covăsnean spune că întreg scandalul a „costat” municipiul aproximativ 6 milioane de euro, bani care ar fi trebuit folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii; 
  • Dosarul de la DNA ar fi fost o încercare de a opri dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe, care luase avânt, este de părere Antal Árpád. 

Acuzațiile de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate, cumpărarea de influență, trafic de influență și deturnare de fonduri s-au dovedit a fi neadevărate, a spus miercuri, într-o conferință de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, prilej cu care a punctat că dosarul deschis de procurorii DNA în 2016 s-a clasat la începutul lunii iulie. 

60 de zile – suspendare din funcția de primar,  12 vizite la DNA București, 118 vizite la Poliția din Sfântu Gheorghe, 47 de persoane interceptate, 11.427 de pagini de interceptări (telefoane mobile, ambientale în mașină, acasă, la birou etc. începând cu anul 2008). Așa arată „bilanțul” prezentat miercuri de primarul Antal Árpád cu privire la dosarul instrumentat de DNA împotriva sa, în care a fost acuzat de favorizarea unei firme de consultanță. 

Am avut parte de o atenție deosebită din partea autorităților statului. (...) În toate aceste dosare am fost acuzat de aproape tot ce cuprinde Codul Penal ca și infracțiune. (...) Am spus și atunci că dacă procurorii vor să afle adevărul, atunci sunt foarte relaxat și că dacă au alte scopuri o să aflăm în curând. Nu m-am gândit că va ține 1.232 de zile, dar până la urmă e bine că s-a întâmplat. Concluzia este aceeași și anume că banca cu care am semnat, și asta spune și procurorul în ordonanța prin care clasează dosarul, că BERD-ul a fost de acord cu această finanțare, cu toate condițiile și a monitorizat întreg procesul, ceea ce știa și în 2016, nu trebuia să așteptăm aproape patru ani să aflăm”, a spus, în conferința de presă, primarul. 

Dosarul a avut ca scop descurajarea liderilor maghiari, spune Kelemen Hunor 

Alături de Antal Árpád miercuri au fost și președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, dar și liderul UDMR Kelemen Hunor, de asemenea implicați în cercetarea procurorilor. În vreme ce Hunor a vorbit despre faptul că dosarul a avut ca scop descurajarea liderilor maghiari, Tamás a ținut să puncteze că timpul și banii pierduți în acest proces nu vor mai putea fi niciodată recuperați.  

Nimeni nu se gândește că nu există formulă pentru a socoti aceste sentimente. (...) Dar convingerea noastră a rămas, convingerea că merită să continuăm, să fim curajoși și să muncim cu determinare”, a mai spus președintele Consiliului Județean Covasna și al UDMR Covasna. 

Pe de altă parte, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor a subliniat că este normal ca suspiciunile de corupție și alte fapte nelegale să fie verificate, însă că nu este normal să dureze atât de mult cercetarea. 

Cine va spune măcar „ne cerem scuze?”. Nu „că v-am deranjat”, că dacă există suspiciune instituțiile statului trebuie să le verifice, dar puteau fi verificate în 3 zile, 3 săptămâni, 3 luni, nu era nevoie să dureze din 2014 până în 2019. (...) Acest caz putea fi închis după foarte puțin timp. (...) Uitați un dosar creat, o imagine șifonată, un om hărțuit”, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, Kelemen Hunor. 

Aproximativ 6 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii, pierduți de Sfântu Gheorghe 

Primarul a mai spus că în urma întregii tevaturi privind dosarul DNA, municipiul Sfântu Gheorghe ar fi pierdut peste 6 milioane de euro, jumătate din valoarea contractului încheiat cu BERD și abandonat după ce au început cercetările, bani care ar fi trebuit cheltuiți pe infrastructură (reparații străzi, trotuare, piste de biciclete etc.). 

„Din cauza acestui proces, investiția nu s-a finalizat. Până a intervenit acest proces, aproximativ jumătate din sumă a fost cheltuită, la restul s-a renunțat pentru că nu s-a putut continua în această atmosferă, în care nu știam cine, cum va interpreta acest contract. Toate problemele au pornit de la faptul că acei oameni care au venit de la Curtea de Conturi nu au mai văzut „girafa” și dacă ei nu au mai văzut, au spus că nu există. Cam asta a fost situația. Aici a fost un contract cu o instituție financiară internațională, cu care ei nu s-au întâlnit și despre care au spus că așa ceva nu există. Dar există”, a ținut să sublinieze Antal. 

Teoria conspirației: nu s-a vrut dezvoltarea municipiului 

Nici primarul nu s-a sfiit să spună și că întreg dosarul de la DNA ar mai fi avut de fapt un alt scop, și anume să se frâneze dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe, care prinsese avânt.  

Orașul a pierdut foarte mult. Eu cred că aici nu neapărat eu am fost ținta. Evident, prin mine s-a materializat ceea ce au dorit unii să facă. Unii nu au fost interesați ca acest oraș să se dezvolte mai dinamic. Că totuși a pornit pe un drum și unii au fost deranjați de acest lucru. Haideți să fim realiști. Asta a fost. Se putea opri asta prin mazilirea mea sau încercarea de mazilire. (...) În loc să facem ceva bun pentru comunitate, pentru țară dacă vreți, noi umblăm prin Parchete și ne pierdem timpul. (...) Cred că asta e o chestiune care poate fi predată la Universitate pe tema „cum poți să faci ceva din care toată lumea pierde”. S-au pierdut foarte mulți bani publici, s-a pierdut foarte multă energie, au pierdut cetățenii, a pierdut orașul și până la urmă cred că a pierdut și bugetul țării, pentru că se puteau face aici mai multe investiții și se puteau plăti mai multe taxe la stat. Toată lumea a pierdut”, a explicat Antal Árpád. 

Scandalul se încheie cu clasarea dosarului 

Edilul reședinței de județ a mai subliniat și că odată cu clasarea dosarului se încheie întreaga „aventură”, pentru că nu există căi legale prin care să își poată acoperi prejudiciile morale și materiale suferite în urma procesului. 

„Aspectele sunt foarte complexe. Din punct de vedere legal, având în vedere faptul că nu am fost trimis în judecată, nu am fost reținut, arestat și așa mai departe, nu mă pot adresa CEDO, nu mă pot îndrepta către Statul Român să cer, conform legislației în acest moment, absolut nicio compensație. Aș putea să merg la Inspecția Judiciară și să fac plângere împotriva procurorului, dar în condițiile în care dosarul nu a fost făcut de procurorul din București, ci de alții, în alte direcții ale DNA, mai ales Brașov și Covasna și așa mai departe, nu cred că ar fi corect și moral să mă îndrept împotriva lui. Singura chestiune (n.red. pe care i-o poate reproșa) e că a stat foarte mult pe acest dosar și putea lua această decizie mai repede”, a declarat Antal Árpád. 

Totodată, acesta a punctat că în România ar trebui schimbată legislația, cum este în străinătate, astfel încât la procesele penale să se acționeze la fel ca în cazul celor civile, adică cel care pierde să plătească cheltuielile de judecată. „Ar duce spre normalitate, dacă măcar acest lucru s-ar întâmpla. Ceea ce este ca o reparație morală pentru mine este speranța că în 2019 trăim într-o țară mai democratică decât era în 2016, când acest proces a început”, a spus primarul. 

Am fost într-o închisoare de  200 și ceva de kilometri pătrați”

Povestea scandalului care l-a vizat pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe a început în 2014, când a avut loc un control al Curții de Conturi, care a avut ca scop verificarea contractului semnat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Controlul s-a încheiat nu cu un proces verbal, ci cu un act de acuzare, a punctat miercuri primarul, într-o prezentare a întregii povești a dosarului DNA. În 2016 DNA a deschis diferite dosare pe aceeași speță, reunite ulterior într-unul sigur la DNA București. La scurt timp a urmat o percheziție la primar acasă, cât și la Primărie, în biroul edilului, dar și în alte 12 locații din județele Covasna, Brașov, dar și în București. Atunci, primarul a fost dus cu duba Jandarmeriei la București, unde a fost audiat timp de 7 ore. Ulterior, Antal Árpád a fost lăsat să revină la Sfântu Gheorghe, însă a fost pus sub control judiciar de 60 de zile și s-au prevăzut o serie de restricții: nu a avut voie să își exercite atribuțiile de primar, să părăsească țara, să comunice cu funcționarii din Primărie și a fost obligat să meargă de 3 ori pe săptămână la Poliție. În aprilie s-au anulat o parte dintre restricții, cu toate că s-a prelungit controlul judiciar, dar s-a reîntors în Primărie. Restricția de a nu părăsi țara s-a anulat definitiv în aprilie 2017.  

Am fost într-o închisoare de  200 și ceva de kilometri pătrați”, a punctat edilul miercuri, la conferința de presă.

În mai 2017, Antal Árpád a primit un sechestru pe o parte din avere, iar în august a încetat măsura controlului judiciar și implicit toate restricțiile. O nouă audiere a primarului a avut loc în octombrie 2017, la cerea acestuia. „În toată această perioadă eu nu am mai fost audiat, decât în ziua când am fost ridicat de jandarmi. Din octombrie 2017 nu s-a mai întâmplat nimic în dosar. Pe 2 iulie am fost anunțați că dosarul a fost închis, clasat”, a mai spus primarul. 

Întrebat dacă prezentarea pe larg a subiectului legat de clasarea dosarului de corupție pregătește terenul pentru anunțarea candidaturii pentru un nou mandat,  Antal Árpád a spus apăsat că cele două situații nu au legătură una cu alta și că intenția de a mai lupta la viitorul scrutin va fi făcută publică la finele anului sau cel târziu anul viitor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.