ACTUALITATE 11 mai 2022

Antal Árpád: peste 10% din formularele de auto-recenzare online sunt nevalidate

de Iulia Drăghici - Taraș | 964 vizualizări

Mai sunt câteva zile până se încheie prima etapă a recensământului, cea a auto-recenzării online. Autoritățile fac în continuare apel la cetățeni să participe la demers. În același timp, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, le-a recomandat locuitorilor orașului care completează acasă formularul, nu la centrele de auto-recenzare asistată (ARA), să fie atenți și dacă li s-a și validat chestionarul. Mesajul vine în contextul în care și la nivel național, dar și local, din datele furnizate de edil, procentul de nevalidare este mare. 

Marți, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe a precizat că, până la data de 9 mai, cu o săptămână înainte de finalizarea etapei de auto-recenzare, 27.184 de formulare au fost completate de locuitorii municipiului reședință de județ. 

Unul pentru motivele pentru care am vrut să țin azi conferință de presă este că sunt aproape 3.000 de chestionare nevalidate de către INS. Acest lucru înseamnă că aceste persoane ar trebui să revină, să verifice, în primul rând, pe site-ul recensamantromania.ro dacă a fost sau nu validat chestionarul lor, asta în cazul în care au completat de mai bine de șapte zile, pentru că termenul de validare în sistem este de maxim șapte zile, iar în cazul în care nu a fost validat, atunci să recompleteze chestionarul. Deci vorbim de aproape 3.000 de persoane în municipiul Sfântu Gheorghe care au completat, dar nu au validate aceste chestionare. La nivel național, procentul de nevalidare este aproape 13%. Fiind sociolog, pot să trag concluzia că ceva nu a fost foarte bine conceput în acest chestionar. Pentru că, totuși, 13% este un procent destul de ridicat. La nivelul orașului este de 10,77%”, a declarat Antal Árpád. 

Tot el a subliniat că este vorba doar despre cazurile în care completarea s-a făcut individual, pe dispozitive proprii, pentru că la centrele ARA validarea este de 100%. 

Primarul a spus și că validarea nu înseamnă primirea unui e-mail de confirmare a completării, ci aceasta apare abia atunci când se emite, de exemplu, adeverința pentru solicitarea zilei libere. 

Cei care constată că formularul nu le-a fost validat, se pot adresa specialiștilor de la punctele ARA, să solicite ajutor. 

Către cei care încă nu au completat, fac apel să facă acest lucru în această săptămână, pentru că începând de luni se intră în faza următoare, în care nu se mai poate completa online”, a mai transmis Antal Árpád. 

La nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, procentul formularelor completate, fără a lua în calcul validarea, este de 53,01, „peste media județului, peste media țării”, a mai spus edilul, care a precizat și că „asta nu înseamnă că în perioada următoare nu trebuie să punem un accent la fel de mare pentru a populariza acest lucru, să vorbim despre importanța acestui recensământ și să facem apel la cetățeni să participe”. 

Potrivit site-ului oficial al recensământului, la nivel județean, până în 7 mai, au fost completate 85.240 de chestionare, dintre care 57% recenzare pe cont propriu și 43% la centrele ARA. 

La nivelul României au fost completate peste 6,6 milioane de formulare, dintre care mai puțin de 60% la punctele ARA. București, Cluj, Brașov și Prahova sunt zonele și județele cu cele mai multe chestionare completate. 

Recensământul a debutat în 14 martie. În perioada 16 mai – 17 iulie 2022 are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor). 

Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS). 

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea de după Revoluția din 1989, informează tot INS. 

Recensământul este organizat și desfășurat de Institutul Național de Statistică, cu sprijin tehnic, logistic și informațional din partea primăriilor. 

Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021 accesați www.recensamantromania.ro

Sursa foto: Facebook/Institutul Național de Statistică

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.