ACTUALITATE 30 august 2015

Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni”, o promisiune a dansului popular românesc

de Mirela Cara Dragu | 1085 vizualizări

Înființat în urmă cu un an, Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni” este compus din adolescenți inimoși pentru care muzica populară și dansurile tradiționale românești sunt departe de a fi o rușine, chiar dacă nu se încadrează în tendințele actuale, în care se promovează tot mai intens street dance-ul, ritmurile tehno sau hip-hop.

Atașați de valorile folclorice ale spațiului în care s-au născut, copiii care compun ansamblul  „Junii Covăsneni” surprind nu doar prin talentul și vitalitatea cu care se prezintă în fața publicului, dar și prin înțelepciunea cu care vorbesc despre valorile pe care le-au descoperit cu ajutorul părinților și pe care, în ciuda vârstei fragede, știu să le respecte și să le promoveze cu entuziasm. „Dansul popular îmi place mai mult decât alte dansuri, chiar și cele moderne. Mama a făcut niște dansuri, a învățat de la bunicul, care și el a fost mare dansator și tot așa învățăm și noi și încercăm să păstrăm tradiția și să o ducem mai departe”, ne-a declarat Cezar Nicolae Șulea, unul dintre copiii din ansamblu.

„Mama mea, împreună cu tatăl meu, a avut o trupă de dansuri, formația Voineștenii și din 2010 până acum am fost în această formație și mi-a plăcut foarte mult dansul popular și așa am vrut să încerc și eu această experiență. Pentru mine dansul popular nu este demodat pentru că în zilele de astăzi copiii nu mai păstrează tradițiile, nu se mai îmbracă în costume populare, așa cum o făceau înainte. Noi trebuie să păstrăm tradiția ca să arătăm cine suntem noi cu adevărat”, ne-a spus o altă dansatoare, Ana-Maria Sandulea.

În spatele succesului pe care deja îl au Junii Covăsneni la numai un an de la începerea activității se află o coordonatoare inimoasă, a cărei pasiune le-a fost transmisă și copiilor cu care lucrează. „Împreună cu  un prieten m-am gândit că ar fi cazul să facem ceva și în Covasna. Eu am făcut dansuri la Brașov, părinții mei sunt dansatori profesioniști, pensionari. Avem un maestru coregraf, domnul Popa Gică de la Brașov. Dânsul face coregrafiile eu doar coordonez ansamblul și ne sprijină extraordinar de mult părinții. Inclusiv costumele populare au fost achiziționate cu ajutorul părinților”, ne-a povestit Oana Șulea, coordonatoarea ansamblului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.